Miért edd a csípőset? A chili 4 jótékony hatása

A csilipaprika fogyasztása egyidős az emberiséggel, mégis kevés jótékony hatását ismerjük, a csípősségen, ételeink ízesítésén kívül. Cikkünkben megmutatjuk miért célszerű megkedvelni ezeket a csípős finomságokat.

Miért edd a csípőset? A chili 4 jótékony hatása
Photo by Victoria Zakharchuk / Unsplash

A chili története, és világhódító útja

A chilipaprika, mint fűszer használata szinte egyidős az emberiséggel. A perui indián templomok régészeti feltárásakor időszámításunk előtt 7000-ből származó chilipaprikák nyomait is felfedezték a kutatók. Amerikai őshazájából a chili sok más napjainkban népszerű növénnyel együtt a spanyol konkvisztádorok révén került Európába. Európában kezdetben a kolostorkertekben mint a korabeli kertészeti kultúra központjaiban indult meg a termesztése.

Photo by Jorge Zapata / Unsplash

Ekkor még főképp gyógynövényként gondoltak rá, és ekkor írták le főbb kedvező élettani hatásait. Később az Ázsiai, és távol-keleti kereskedelem felélénkülésével a chilipaprika nagy népszerűségre tett szert, és kialakultak a különböző alfajok, fajták, változatok is. A tudatos nemesítés miatt napjainkban több száz különböző színű, alakú, méretű, és csípősségű chili közt válogathatnak az erős ízek kedvelői.

Mitől csíp a chili?

A chilipaprikák mint minden paprikafajta igen gazdagok C-vitaminban, ezen felül A, B1, B2, és B6 vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben. Az édes paprikákhoz képest a chilik esetében beszélni kell a jelentős kapszaicin tartalomról is. Ez okozza az erős ízt a szájban, a nyelven mikor megkóstoljuk. A kapszaicin tartalom fajtánként eltérő. Ennek mérésére alkalmas érték az úgynevezett Scoville-érték (röviden SHU).

We were given an entire box of peppers. We couldn't possibly eat an entire box, so we had to give away a bunch before they spoiled. And I took photos too of meaningful food related words.
Photo by Mick Haupt / Unsplash

Itt a maximális érték a tiszta kapszaicin  értéke azaz körülbelül 15 000 000 SHU.  A népszerű hegyes-erős zöld paprika, vagy a pepperoni paprika például 100-500 SHU közötti értékkel bír. A közismertebb csípős chilik mint a habanero fajták értéke 300 000 és 500 000 közt mozog, de ez még mindig távol áll az olyan Guiness rekorderpaprikák csípősségi értékétől mint a szellemchili amely kb. 1 000 000 SHU értékével 2006-ban, a Trinidad morgua scorpion 1 500 000-res értékével 2012-ben vállt a Guiness rekordok könyvében a világ legerősebb paprikájává.

Shot of the beautiful Aji Benito from The Organic Chilifarm in Denmark
Photo by Jeppe Vadgaard / Unsplash

A jelenlegi világcsúcstartó 2013 óta pedig a Carolina Reaper mely 2 200 000 SHU-értéket ért el.

Hogy hat a chili a szervezetre ?

Kapszaicin-tartalmának jelentős hatása van az emberi szervezetre. Tágítja az ereket, fokozza a vérellátást, ingerlő hatást gyakorol a nyálkahártyákra, különös tekintettel az orr, a szájüreg vagy a szem nyálkahártyájára. Fogyasztásával a test több funkcióját befolyásolhatjuk.

Étvágycsökkentő, "fogyasztó" hatás

A chilifogyasztás különösen előételként hatással van a gyomor nyálkahártyájára intenzívebbé teszi a gyomorsav termelését, ezzel a gyomorba jutó táplálék jobban, tökéletesebben bomlik.

Photo by Josh Millgate / Unsplash

Az elfogyasztott chili ezen felül növeli a test-hőmérsékletet így gyorsul az anyagcsere is. Megfigyelések bizonyítják, hogy akik chilit fogyasztottak a fogásokhoz jellemzően kevesebbet ettek. Tudni kell viszont hogy mértéktelenül ne fogyasszuk az extra erős paprikákat ugyanis gyomorégést, és gyomorfekélyt okozhat. A szervezetet a fokozatosság, és a kevesebb néha több elvét betartva kell a chilipaprikával kínálni.

Csökkenti a daganatos betegségek kockázatát

A chilipaprikákban található kapszaicin a Californiai Egyetem, és a németországi Ruhr egyetem kutatásai szerint is csökkenti többféle daganatos betegség kialakulásának kockázatát, így például az emlő, vagy a prosztatarákét is. Az úgynevezett antioxidánsok melyekből a paprikafélékben rengeteg található, pedig szintén jelentős pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre.

Fájdalomcsillapító

Nem csak belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni. A kapszaicin jól kivonható alkohol segítségével. Az alkoholba áztatott chilipaprikából kiváló tinktúra készíthető. A feldarabolt terméseket célszerű 200 ml gyógyszertári alkohollal vagy erős vodkával felönteni, 2-3 hétig állni hagyni.

Photo by Chelsea shapouri / Unsplash

Az alkoholos tinktúrát az izomfájdalom, vagy görcs helyére cseppenteni és finoman belemasszírozni. Az enyhe égető, és intenzív melegítő érzés segíteni fog a regenerációban.

Fertőtlenítő

A chilipaprika kifejezetten jó hatással van megfázás, nátha esetén is. Inhalálásával csökkenthető a légutak dugulása, valamint fogyasztásával csökken a torok, és garat gyulladása.

I sometimes think if Bill’s nose were the fountain of youth, if the world waded in his mucus, it would grant the population everlasting life. The struggle is real.
Photo by Brittany Colette / Unsplash

Célszerű lehet egy fél liter pálinkába áztatni egy chilipaprikát, és ebből megfázás esetén lefekvés előtt fél decit meginni. A kapszaicin fokozni fogja az izzadást, ezzel segítve a szervezet természetes méregtelenítését.