Miért edd a csípőset? A chili 4 jótékony hatása

A chili története, és világhódító útja

A chilipaprika, mint fűszer használata szinte egyidős az emberiséggel. A perui indián templomok régészeti feltárásakor időszámításunk előtt 7000-ből származó chilipaprikák nyomait is felfedezték a kutatók. Amerikai őshazájából a chili sok más napjainkban népszerű növénnyel együtt a spanyol konkvisztádorok révén került Európába. Európában kezdetben a kolostorkertekben mint a korabeli kertészeti kultúra központjaiban indult meg a termesztése.

Photo by Jorge Zapata / Unsplash

Ekkor még főképp gyógynövényként gondoltak rá, és ekkor írták le főbb kedvező élettani hatásait. Később az Ázsiai, és távol-keleti kereskedelem felélénkülésével a chilipaprika nagy népszerűségre tett szert, és kialakultak a különböző alfajok, fajták, változatok is. A tudatos nemesítés miatt napjainkban több száz különböző színű, alakú, méretű, és csípősségű chili közt válogathatnak az erős ízek kedvelői.

Mitől csíp a chili?

A chilipaprikák mint minden paprikafajta igen gazdagok C-vitaminban, ezen felül A, B1, B2, és B6 vitamint tartalmaz jelentős mennyiségben. Az édes paprikákhoz képest a chilik esetében beszélni kell a jelentős kapszaicin tartalomról is. Ez okozza az erős ízt a szájban, a nyelven mikor megkóstoljuk. A kapszaicin tartalom fajtánként eltérő. Ennek mérésére alkalmas érték az úgynevezett Scoville-érték (röviden SHU).

Photo by Mick Haupt / Unsplash

Itt a maximális érték a tiszta kapszaicin  értéke azaz körülbelül 15 000 000 SHU.  A népszerű hegyes-erős zöld paprika, vagy a pepperoni paprika például 100-500 SHU közötti értékkel bír. A közismertebb csípős chilik mint a habanero fajták értéke 300 000 és 500 000 közt mozog, de ez még mindig távol áll az olyan Guiness rekorderpaprikák csípősségi értékétől mint a szellemchili amely kb. 1 000 000 SHU értékével 2006-ban, a Trinidad morgua scorpion 1 500 000-res értékével 2012-ben vállt a Guiness rekordok könyvében a világ legerősebb paprikájává.

Photo by Jeppe Vadgaard / Unsplash

A jelenlegi világcsúcstartó 2013 óta pedig a Carolina Reaper mely 2 200 000 SHU-értéket ért el.

Hogy hat a chili a szervezetre ?

Kapszaicin-tartalmának jelentős hatása van az emberi szervezetre. Tágítja az ereket, fokozza a vérellátást, ingerlő hatást gyakorol a nyálkahártyákra, különös tekintettel az orr, a szájüreg vagy a szem nyálkahártyájára. Fogyasztásával a test több funkcióját befolyásolhatjuk.

Étvágycsökkentő, "fogyasztó" hatás

A chilifogyasztás különösen előételként hatással van a gyomor nyálkahártyájára intenzívebbé teszi a gyomorsav termelését, ezzel a gyomorba jutó táplálék jobban, tökéletesebben bomlik.

Photo by Josh Millgate / Unsplash

Az elfogyasztott chili ezen felül növeli a test-hőmérsékletet így gyorsul az anyagcsere is. Megfigyelések bizonyítják, hogy akik chilit fogyasztottak a fogásokhoz jellemzően kevesebbet ettek. Tudni kell viszont hogy mértéktelenül ne fogyasszuk az extra erős paprikákat ugyanis gyomorégést, és gyomorfekélyt okozhat. A szervezetet a fokozatosság, és a kevesebb néha több elvét betartva kell a chilipaprikával kínálni.

Csökkenti a daganatos betegségek kockázatát

A chilipaprikákban található kapszaicin a Californiai Egyetem, és a németországi Ruhr egyetem kutatásai szerint is csökkenti többféle daganatos betegség kialakulásának kockázatát, így például az emlő, vagy a prosztatarákét is. Az úgynevezett antioxidánsok melyekből a paprikafélékben rengeteg található, pedig szintén jelentős pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre.

Fájdalomcsillapító

Nem csak belsőleg, de külsőleg is lehet alkalmazni. A kapszaicin jól kivonható alkohol segítségével. Az alkoholba áztatott chilipaprikából kiváló tinktúra készíthető. A feldarabolt terméseket célszerű 200 ml gyógyszertári alkohollal vagy erős vodkával felönteni, 2-3 hétig állni hagyni.

Photo by Chelsea shapouri / Unsplash

Az alkoholos tinktúrát az izomfájdalom, vagy görcs helyére cseppenteni és finoman belemasszírozni. Az enyhe égető, és intenzív melegítő érzés segíteni fog a regenerációban.

Fertőtlenítő

A chilipaprika kifejezetten jó hatással van megfázás, nátha esetén is. Inhalálásával csökkenthető a légutak dugulása, valamint fogyasztásával csökken a torok, és garat gyulladása.

Photo by Brittany Colette / Unsplash

Célszerű lehet egy fél liter pálinkába áztatni egy chilipaprikát, és ebből megfázás esetén lefekvés előtt fél decit meginni. A kapszaicin fokozni fogja az izzadást, ezzel segítve a szervezet természetes méregtelenítését.