Egy igen közkedvelt, népszerű, és sokoldalúan felhasználható növény - A levendula

Népszerű, és ismert gyógy, és fűszernövényünk a levendula. Ismerd meg jobban cikkünkből, és tudj meg többet hogyan honosítsd meg sikeresen a kertedben.

Egy igen közkedvelt, népszerű, és sokoldalúan felhasználható növény - A levendula

Mi is a levendula?

A levendula megnevezés nem egy növényfajt, hanem az árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség összefoglaló neve, mely mintegy 39 növényfajt számlál. Legismertebb faja a közönséges levendula (Lavandula angustifolia). A levendula egy mediterrán származású, örökzöld, aromás illatú félcserje.

Európában a középkorban, a kolostorkertekben kezdett meghonosodni a levendula termesztése gyógyhatása miatt, idegnyugtató, görcsoldó tulajdonságaiért termesztették. A lila, vagy kék virágzatú, félfás szárú növényt már a föníciaiak is használták gyógy, és aromanövényként időszámításunk előtt 2-1. századból már találtak leleteket. Napjainkban a kozmetikai, és szépségipar, a holisztikus gyógyászat használja legnagyobb arányban

A levendula jellemzői

A levendula dísz-, fűszer és gyógynövény is egyben, illetve örökzöld félcserje.

A legtöbb levendulabokor virágzási ideje júniusban kezdődik, ami egészen júliusig, vagy akár augusztusig tart. Egyes levendulafajták ősz elején másodvirágzásba kezdenek. Ennek azonban fontos feltétele, hogy a virágszárakat közvetlenül a nyári virágzás után eltávolítsuk. A virág színe lehet lila, fehér, kék, halványkék vagy rózsaszín, tehát ebből adódóan joggal mondhatjuk, hogy egy igen sokszínű virágról van szó. Levele zöld, vagy ezüstöszöld.

Rendkívül erős, aromás illattal rendelkezik, többek között ennek köszönheti a növény a népszerűségét.

Virága ehető, úgyhogy bátran díszíthetjük vele ételeinket, vagy készíthetünk belőle akár levendulaszörpöt is, ami ebben a nagy hőségben jól lehűtve kifejezetten jólesik az embernek. (Arra azonban ügyeljünk, ha a levendula közelében rendszeresen vegyszeres permetszereket használunk, abban az esetben célszerű kerülni a fogyasztását.)

A levendula igénye, gondozása

A levendula jobban viseli a hosszabb ideig tartó szárazságot, mint a túl sok vizet. A kertben ültetett levendulát ezért szinte nem is kell locsolni,  hiszen elegendő neki a természetes csapadék.

Tartós, száraz időszakokban azért természetesen figyeljünk oda az öntözésre, de ekkor is lehetőleg csak mértékkel bánjunk a locsolással.

A levendulának nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra, ebből adódóan trágyázni sem kell, ugyanis inkább homokos, kavicsos, sovány talajban érzi igazán jól magát.

A levendula ültetése

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, és jól tűri a szárazságot. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítése érdekében virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára.

A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.

Levendula nevelése cserépben

Első képésként keressünk egy megfelelő méretű cserepet: az ideális jelölt megfelelően nagy ahhoz, hogy helyet biztosítson a növény növekedésének. Egy 30-40 centiméteres edény például tökéletes választás lehet az ültetéshez.

Amire célszerű odafigyelni az ültetés során figyeljünk: edényünk alján feltétlen legyen egy legalább 1,5 centis lyuk! Továbbá hasznos, ha apró kavicsokat szórunk a kaspó aljára, ezzel biztosítva a megfelelő vízelvezetést. A földet illetően homokos keveréket válasszunk (kaphatók ma már kifejezetten mediterrán növények számára kifejlesztett virágföld-keverékek). Nagyjából 3/4-ig töltsük fel a cserepünket a földdel, majd ezután jöhet a levendula palántánk.

Fedjük be a növényt néhány centi vastag földréteggel, ezt követően jól nyomkodjuk le, hogy a megbúvó levegőbuborékocskák távozhassanak.Ha mindent jól csináltunk, nagyjából 2 centiméterrel lesz föld fölött a levendulánk koronája.

Alapos locsolás, és végül egy nagyjából 5 centiméteres mulccsal szórjuk be, fedjük be a földrétegünket. Ez nagy segítséget nyújt számunkra a nedvesség megtartásában.

Mivel a levendula egy igen nagy fényigényű növény, ezért kiemelten fontos, hogy olyan helyre helyezzük a cserepes levendulánkat, ahol legalább 6 órán keresztül napsütés érheti. Az árnyék ugyanis csökkenti a növekedést, valamint a virágzást. Szélvédett helyet kedvel.

A levendula jótékony hatásai, felhasználása

A levendula számos pozitív hatással bír az egészségünkre nézve, és egy rendkívül sokoldalúan felhasználható növényről beszélhetünk. Amennyiben a gyógyászati hatásokat vesszük alapul, abban az esetben a levendulát elsősorban az illóolajáért termesztik, mely nyugtató, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, illetve emésztést serkentő hatásairól ismert. Mindemellett pedig enyhíti a fejfájást, javítja a rossz kedélyállapotot, valamint alvászavarok kezelésére is megfelelően alkalmas, hiszen a levendula olyan illatanyagokat tartalmaz, amely határozottan segíti az elalvást.

Megfázás esetén inhalálás végrehajtásával tisztítja a légutakat, és csökkenti a fertőzéseket. A pattanásos, gyulladásos bőrre nyugtató hatást gyakorol, valamint pikkelysömörre, és ekcémás tünetekre is jól alkalmazható. Emellett remekül enyhíti a napozás okozta leégést is. Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, és a reumás fájdalmakat is csökkenti. Kifejezetten hatékony zsíros hajra, és korpás fejbőrre is.

A levendula meglehetősen karakteres és intenzív illatavilága miatt számos parfüm alkotórészét képzi, és egyre gyakrabban használják fel különböző ételek fűszerezésére is. További előnyös tulajdonsága még, hogy távol tartja az apró kártevőket, és a molyokat is.

Figyelmeztetésként érdemes megemlíteni, hogy állatokra nézve kis mennyiségben még nem káros, de nagyobb mennyiségű fogyasztás esetén emésztési zavarokat, hányingert, vagy hányást okozhat.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu

Felhasznált források: https://www.edenkert.hu/konyhakert/gyogynovenyek/illatos-levendula/110/
https://disznovenyek.hu/levendula-gondozasa-reszletes-utmutato/
https://levendulanoveny.hu/levendula-ultetese-cserepbe/