A primőr mindenek előtt

A primőr mindenek előtt
Forrás: 24.hu

A hosszú tél után mindenki szeretne mihamarabb friss egészséges zöldséghez jutni a kertből, vagy a földekről. A vetési idők azonban elég kötöttek. A továbbiakban mutatunk pár technikát mivel lehet hamarabb saját termékünk. A primőr zöldség termeléséhez szükséges a lehető legjobban előrehozni a veteményezést, és kihasználni a szezon első napjait, mikor még igencsak hiány van a zöldségekből. Akik piacra termelnek azoknak különösen fontos, hogy minél hamarabb megtudják kezdeni a növények értékesítését. (Emellett minél tovább ki tudják tolni a szezont)

A tavaszi kertészkedés során mindenki arra törekszik, hogy minél előbb legyen friss zöldsége, mivel ilyenkor még viszonylag hideg van, és a napnak sincs meg a kellő ereje. Olyan praktikákkal gyorsíthatjuk a folyamatot, amelyekkel több hőt, és fényt tudunk csenni a növényeinknek.

Néhány trükköt sikerrel lehet alkalmazni, akár csak házikerti termesztés esetén is, amely elősegíti, hogy már kora tavasszal szüretelhessük a saját gazdaságunk terményeit.

Hidegágy

A  legegyszerűbb hidegágy tulajdonképpen egy deszka keret benne termőföld, itt célszerű palántaföldet használni. Az egészet pedig átlátszó fóliával, vagy üveggel fedjük le. A deszka helyett használhatóak más alapanyagok is, amelyek tartósabbak, jobban bent tartják a meleget. Ha van olyan helyünk, amelyet hosszabb távon így szeretnénk hasznosítani, érdemes lehet készíteni téglából. Ha környezetbarát, de mobilis termesztő házat akarunk, akár a kockabála is megfelel, különösen, hogy kiváló hőtartó képessége van.

DIY hoop houses, one net and one 1/4

Az elkészített keretet tulajdonképpen már csak fel kell tölteni földdel. Ezután jön a hidegágy teteje, mely lehet egy egyszerű üveglap, vagy átlátszó fólia. A hidegágy előnye, hogy egyszerű, a megfelelő alapanyagokból könnyen szétszedhető, összerakható, átalakítható.

Hátránya, hogy fűtés nélkül nem sokkal emeli meg a hőmérsékletet, és mivel csak a nap energiáit használja ezért túl melegigényes növényeket nem célszerű termeszteni benne. Viszont néhány héttel előrehozza az olyan hidegtűrő növények szezonját, mint a saláta, az új-zélandi spenót, levélzöldségek, snidling. Ezeket jó eredménnyel tudjuk hidegágyban termeszteni. Szintén kiváló a későbbi melegigényes palánták edzésére.

Melegágy

A melegágy esetében az elv hasonló, viszont itt valamilyen fűtésről is kell gondoskodni. Így a termeszthető növények köre is bővül, valamint a csírázásuk, és fejlődésük ideje is jelentősen lerövidül. Nem csak hidegtűrő zöldségek nevelésre lesz alkalmas a melegágy, hanem akár palántanevelésre is. A legegyszerűbb „fűtés” az állati trágya, és kerti komposzt keveréke. A földet itt viszonylag mélyen meg kell mozgatni, kb. 60-80 cm mélyen kiszedni az ágyás helyén, majd az így képzett gödröt feltölteni állati trágyával, vagy komposzttal esetleg ezek keverékével. A trágyát célszerű lehet belocsolni, hogy a bomlás meginduljon, majd várni, hogy a trágya bemelegedjen.