Csípj fel egy chilit – a Jalapeno

Csípj fel egy chilit – a Jalapeno

A jalapeno chili az egyik legkedveltebb erős paprika fajta. Ez a chilik között viszonylag enyhén csípős ízének, sokoldalú felhasználhatóságának, és könnyű termeszthetőségének köszönhető. A Jalapeno-t Mexikóban kezdték először termeszteni, a források szerint Xalapa városából származik, innen ered az elnevezés.

A jalapeno kifejletten mintegy 60-75 centiméter magasságot ér el, megfelelő körülmények között 70-80 nap alatt fejlődik ki, és érlel termést. Virágai fehér színűek, a termés változatos, zöld színűből érhet pirosra, sárgára, de akár lilára is. Termésének mérete változó, 5-10 centiméter hosszú, és 3 centiméter széles.

Így termeszd

Kedveli a jó minőségű talajt, a sok napsütést, és a bőséges öntözést, ez gyakorlatilag minden chili fajtáról elmondható. Az időjárási tényezők közül a hőmérséklet a kulcskérdés. A csírázás 18-22 Celsius fokon indul meg, és a fiatal növények is igénylik ezt a hőmérsékletet, majd az egészséges fejlődéshez és terméskötéshez a 26-28 Celsius fok szükséges. Viszont 32 Celsius fok fölött sem érzi jól magát, tartós kánikula esetén a növények nem fognak bő termést hozni.

Szervesanyagokban gazdag, jó vízellátottságú, laza talajt kedveli.  A paprikamagokat célszerű beltéren csíráztatni, és palántát nevelni, ezzel gyorsabban érhető el termőképes növény, mint a helyrevetéssel. A magokat érdemes vizes törlőkendő, vagy gézlapok között 12 óráig állni hagyni, majd termesztő edénybe kb 1-1.5 cm mélyre ültetni.

Amint megjelennek az első hajtások, a cserepek kerüljenek egy napfényes ablakpárkányra, vagy valamilyen napsütötte helyre. A chilik kényesek a hidegre, ezért az utolsó fagyok elmúlta után 15 nappal érdemes csak őket a szabadföldbe telepíteni. Az öntözés esetében a csepegtető öntözést célszerűbb alkalmazni, így megvédhetőek a növények a fölfröccsenő víz okozta betegségektől.

Mi ellen védd?

A chilit jellemzően nem támadja meg sok rovarkártevő, esetleg a levéltetvek, valamint a bagolyfélék okozhatnak problémákat, a gomba, és baktériumos rothadások viszont előfordulhatnak. Ezért célszerű lehet a gombás megbetegedések ellen réz alapú szerekkel védekezni.

Fehasználás

Mint ahogy azt már írtuk, nagyon sokoldalúan felhasználható fajta. Fogyasztható frissen, emellett készülhet belőle őrlemény, szárított paprika, savanyúság, vagy paprikakrém is.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu