December slágernövénye – a Mikulásvirág

December slágernövénye – a Mikulásvirág
Forrás: Fitoland

A mikulásvirág a decemberi időszak legkedveltebb dísznövénye. Ez a növény a kutyatejfélék közé tartozó, latinul a Euphorbia pulcherrima nevet viselő faj. Karácsonyi csillag néven is ismert a köznyelvben. Virágja, termése tulajdonképpen jellegtelen, apró. Különlegessé az teszi, hogy lombleveleinek többsége sötétzöld, viszont a fellevelek különböző élénk színekben játszanak.

Leggyakoribb a piros, de vannak rózsaszín, sárga, vajszínű, cirmos, bordó változatok is. A növény eredetileg Dél-Amerikából származik, ahol a szubtrópusi éghajlat miatt akár 3 méteres nagyságúra is megnő. Hazai körülmények között az 1 méteres magasság is ritka, inkább 60-80 cm között jellemző a növények mérete.

Beszerzése

A mikulásvirágot november-decemberben szinte minden virágbolt, vagy kertészet értékesíti. A kiválasztás esetén érdemes megvizsgálni, hogy a növény zöld részei egészségesek, jól fejlettek-e.

Amennyiben száradás, hervadás nyomait fedezzük fel, akkor nem célszerű megvenni az adott példányt, ugyanis a száradás, levélhullatás folyamata gyakran visszafordíthatatlan.

Igényei

Legfontosabb tudnivaló, hogy a növény hidegérzékeny, így mindenképpen becsomagolva kerüljön szállításra. A lakásban is olyan helyet érdemes kinézni, ahol nincs huzat, nem jellemző a gyakori hőingadozás. (Például ne kerüljön olyan helyre, ahol rendszeres az ablak, vagy teraszajtó nyitogatása, vagy nyitva tartása.) Emellett a nagy meleget sem tolerálja, illetve túl meleg környezetben kifakulnak az egyébként nagyon impozáns fellevelek. Legjobb, ha körülbelül 15-20 Celsius fokos helyiségbe kerül.

A túlöntözést nem tolerálja, így ne álljon a víz rajta, sem pedig a cserép alatt lévő tálcában.

A talajt viszont kiszáradni sem hagyjuk, legjobb, ha 2-3 naponta kap vizet, felszívatásos módszerrel. Mivel kedveli a viszonylag párásabb környezetet meghálálja a néhány naponkénti párásítást. A meszes vizet nem kedveli, sőt néha egy pár csepp ecettel célszerű savanyítani az öntözővízen.

A mikulásvirág úgynevezett rövidnappalos növény. Ne kerüljön közvetlen az ablakba, és napi 8 óra megvilágításnál sem igényel többet. Ha folyamatos megvilágítást kap, a fellevelek élénk színe fakulni fog. Ha azt szeretnénk, hogy minél élénkebb piros színt kapjanak a fellevelek, célszerű lehet egy sötét helyen tartani a növényt. Naponta csak 8 óra időtartamra kell kihozni a napfényre.

Gondozás, szaporítás

Mivel a növény februárra elvirágzik, és áprilisig legkésőbb lehullatja színes leveleit sokan ki is dobják, pedig egy két egyszerű módszerrel megőrizhető, és újra virágzásra bírható. A növényt a levélhullás után, áprilisban vágjuk vissza kb. 15 cm-esre. Majd kerüljön hűvös, és sötét helyre kb. 2 hónapra. Ez idő alatt csak mérséklt öntözést kapjon, 3-4 naponta, és a föld a két öntözés során száradjon ki. A nyugalmi időszak végén, ha lehetséges ültessük át a növényt nagyobb agyagcserépbe.

A 2 hónap elteltével az öntözés gyakorisága fokozható. Előbb három hetente, majd a nyár beköszöntével 2 hetente pedig általános tápoldattal lehet serkenteni a növekedést. Május végétől a kertbe, vagy az erkélyre is kitehető a mikulásvirág, és egész szeptember elejéig jól érzi magát a szabadban. Szeptembertől kerüljön vissza beltérbe. Ilyenkor ismét maximum 8 óra megvilágítást igényel, hogy megkezdhesse a virágzást. Célszerű tehát napi 14 órára letakarni, vagy teljesen sötét ablaktalan helyiségbe vinni. Decemberre ismét megjelennek majd a bimbók, és az impozáns színes fellevelek.

Szaporítása

Szaporításával is érdemes lehet megpróbálkozni. A hajtásfejődés idején vágjunk le egy dugványt. Ezt azonnal forró vízbe kell mártani, hogy a tejnedv ne folyhasson el, majd 1-2 napig száraz helyen hagyni, hogy a vágásfelület begyógyulhasson. A dugvány kerüljön tőzeges virágföldbe, majd kapjon nagyon óvatos öntözést, legjobb, ha szórófejes palackból permetezésszerűen kapja a vizet. Semmiképp ne álljon rajta pangó víz, mert a fiatal növény kirohadását fogja eredményezni.

www.vetemenyem.hu
www.veteményem-gazdabolt.hu