Gyomokat a gyomorba! Négy gyomnövény, amit a konyhában is felhasználhatunk!

Gyomokat a gyomorba! Négy gyomnövény, amit a konyhában is felhasználhatunk!

Nem, nem rossz tréfaként írjuk ezt a cikket, és nem is Stephen King a Fűnyíróember című novellájából merítettünk, ahol a címszereplő valami igen furcsa módját választva a gyepkezelésnek, nekilát felfalni a megbízója kertjében a füvet, és az egyéb növényeket. Szóval sem viccről, sem horroról nem lesz szó, viszont bemutatunk pár érdekes gyomnövényt, amelyet azon kívül, hogy kihúzunk, és a komposztra hajítunk, akár a konyhában is felhasználhatunk.

Az emberek nagy része a gyomok alternatív felhasználási lehetőségeit abszolút nem ismeri, ha megjelennek a veteményesben kapáért, vagy gyomirtóért nyúl. Viszont nem véletlenül sorolják a gyomfajok nagy többségét a gyom, és gyógynövények kategóriájába. Egyesekből salátát, másokból teát, esetleg levest készíthetünk, és sok esetben akár a vérnyomásra, gyomor- vagy veseműködésre, illetve egyéb egészségügyi dolgokra is pozitív hatást gyakorolhatunk velük. Lássuk, mely gyomnövényeket tálaljuk a későbbiekben.

Tyúkhúr

A tyúkhúr egy kora tavasszal megjelenő úgynevezett T1-es gyomfaj. Sekélyen gyökerező, gyorsan lombleveleket hozó, apró jelentéktelen virágokat nevelő növény. A morzsalékos, jó szerkezetű, laza talajt kedveli, ezért a frissen előkészített veteményes kiváló termőhely a tyúkhúrnak.

Gyakran jelenik meg hagyma, burgonya, mák vetésben. Viszont kevesen tudják, hogy kiváló saláta készíthető belőle, A, D, C-vitamin forrás, vasat, kalciumot, káliumot, foszfort és cinket is tartalmaz jelentős mértékben. A friss tyúkhúrokból saláta, főzelék készíthető, vagy levesbe főzhetőek ízesítésképpen. Készíthető belőle pesto is.

Pitypang

A legtöbb gyeptulajdonos által ismert probléma, hogy a pázsitban egyre nagyobb tömegben jelennek meg a pitypangok, végül sárgálló mezővé változtatva az udvart. A pitypangok elég alkalmazkodóképes növények, vastag karógyökerükről könnyen újrahajtanak, csak a gyökerek kiszedésével lehet eltűntetni a területről.

A jó hír viszont, hogyha begyűjtjük a pitypangokat a kertből, a konyhában igen jó szolgálatot tehetnek. A pitypangok leveleiből, virágaiból salátát, a virágokból, akár bort, mézet, vagy szörpöt lehet készíteni.

Kövér porcsin

A porcsinfélék e képviselője legfőképpen dinnye, paradicsom, és káposzta kultúrákban tenyészik. Vastag húsos elágazó szára a földön terül el, levelei aprók, bőrnemű tapintásúak, a szár, és a levelek is húsosak, lédúsak. Öt szirmú apró sárga virágok jellemzik.  A növény igen tekintélyes méretet tud elérni.

Nagyon magas a C-vitamin taratalma, és omega-3 zsírsavakban is gazdag. Kiváló salátának, enyhén sós ízvilága miatt, illetve sokan leveseket, főzelékeket is készítenek belőle. Társítható sóskával, és spenóttal is.

Fehér libatop

Ez a faj egy gyakori nyár végi, nagy méretű úgynevezett T4-es gyomnövény. C-vitaminban, antioxidánsokban igen gazdag. Párolt zöldségként elkészítve íze a spárgáéhoz hasonlatos. Leveleiből főzelék készíthető, mely a spenóthoz hasonlatos. A népnyelv sok helyen sárga spenótnak is nevezi.