Kertészkedés mesterséges intelligenciával

Kertészkedés mesterséges intelligenciával

Vajon tudna-e nekünk a mesterséges intelligencia segíteni a kertben? Ezt teszteltük le, a napjainkban egyre népszerűbbé váló ChatGPT felhasználásával. Arra gondoltunk hogy leteszteljük a program  tudását, és megkérjük, tervezzen egy konyhakertet, ahonnan tavasztól őszig szüretelhetjük a friss zöldségeket.  Íme az eredmény!

Az alapok

Elsőként megadtuk a programnak, hogy egy 100 négyzetméteres területről lenne szó az Észak-magyarországi régióban. Célként azt jelöltük meg, hogy a kert biztosítson elegendő zöldséget a saját igények kielégítésére. Az instrukciók eleinte nem voltak kifejezetten konkrétak hogy a program keressen kreatív megoldásokat, majd ahol még szükséges volt később pontosítottunk.

A javaslatok

A ChatGPT javasolt olyan előzetes tevékenységeket amelyeket célszerű mindenképpen elvégezni a kert kialakítása előtt. Ez már egy jó kiindulópont, mivel egy kezdő kertész sok későbbi gondtól menekülhet meg, ha ezeket a javasolt előzetes dolgokat megteszi, mint például a talajvizsgálat, a méretezések, és mérések, vagy a növények tudatos kiválasztása.

A mesterséges intelligencia javaslata a kertészkedés megkezdéséhez 

A cél ugye a folyamatos zöldségforrás biztosítása volt, ehhez képest kértünk tőle egy javaslatot, milyen növényeket helyezne el, és mekkora területre. A képzeletbeli 100 négyzetméteres kertben tíz négyzetméterre kerülne saláta, spenót, és borsó, valamint 5 négyzetméterre hónapos retek, és hagyma. A szezont a saláta vetésével kezdené március közepével, majd egészen május elejéig lehete vetni a tavaszi zöldségeket.

Már kora tavasszal indul a kertészkedés

Nyárra tervezte kiültetni a palántákat május végétől, 10 négyzetmétert kap a virtuális kertben az uborka, a paprika, a zöldbab, és a sárgarépa. % négyzetméteren helyezkedne el padlizsán, és 20 négyzetméteren paradicsom.

Ősszel pedig karalábé és brokkoli 10-10 négyzetméteren, cékla pedig 5 négyzetméteren jelenne meg a kertben.

A kérdésre adott válaszban, hogy mi alapján választott növényeket több fontos tényező is szerepet kapott. A program figyelembe vette a változatosságot, és a felhasználhatóságot, hogy a tervezett alapanyagokból minél változatosabb ételek készülhessenek. Ezen felül figyelembe vette a könnyű termeszthetőséget, és azt a kívánalmat hogy minél hosszabb periódusban lehessen friss zöldséget szüretelni a kertből.

Paprika palánta

Pénzügyek, és munkaidő

A program segített kiszámolni, azt is, nagyjából milyen költségekkel, milyen időráfordítással lehet ezt a méretű kertet művelni, és azt is, hogy az optimális körülmények esetén képződő termést menyibe kerülne a boltban megvásárolni.

Kalkulációk a kert kialakításához

Ennél a résznél már több esetben kaptuk válaszként, hogy ez csak egy becslés, nehéz meghatározni a konkrét számokat.  Illetve több tényezővel nem is számol a program mint például a növényvédőszer költsége. Ezen felül egyes tételeket jellemzően alulkalkulál, például 10- 20 ezer forintba nem sok kertészeti eszköz beszerzése fér bele. Ezen felül a kert rendben tartására is mindössze 2-3 órát számol hetente, amely elég visszafogott kalkuláció, egy 100 négyzetméteres terület esetében.

Növényvédelem

A pozitív része a dolognak, hogy a program alapból javasol olyan megoldásokat a növényvédelemre mint a megfelelő növénytársítás, a vetésforgó betartása, a helyes agrotechnika. Javasolja a kártevő riasztó növények használatát is. Szintén javasolja, hogy a jó szomszéd növények kerüljenek egymás mellé, míg a rossz szomszédok egymástól távolt. Ezt például ellenőrizheted kerttervezőnkben is : Kerttervező - Veteményem (vetemenyem.hu)

Azt is meg kell viszont jegyezni, hogy a növényvédelem tekintetében volt a legtöbb tárgyi tévedés a rendszerben. Ezek közül az egyik legszembeötlőbb, hogy a szitakötőket valami okból kifolyólag a hagyma kártevői közé sorolja.

A szitakötők mint a hagyma kártevői

Összefoglalva a tapasztalatokat arra jutottunk, hogy a rendszer sokat tud segíteni, melyben különösen a gyorsasága teszi hatékonnyá. Nem kell rengeteg mindennek utánanézni, elég csak megkérdezni. Viszont arra is érdemes figyelni, hogy nem szabad mindent készpénznek venni, mert hibák azért bőven adódhatnak. A mesterséges intelligenciától kapott tanácsokat azért ellenőrizzük le. valamint minél konkrétabb adatokat szeretnénk kapni, annál konkrétabban kérdezzünk, mert különben csak néhány közhelyet kapunk válaszként.