Unod a banánt? Vagy nem jutott krumpliföld? Próbáld ki ezeket!

Szeretnél a kertedbe néhány különleges növényt? Kipróbál új ízeket a megszokott paradicsomon, paprikán kívül? Akkor ez a cikk Neked szól! Vesd bele magad a különleges növények izgalmas világába.

Unod a banánt? Vagy nem jutott krumpliföld? Próbáld ki ezeket!
Photo by Shelley Pauls / Unsplash

Ha valami újra, valami furcsára, vagy valami meghökkentőre vágyunk érdemes lehet az idei veteményesbe tervezni a paradicsomon-paprikán-hagymán kívül néhány izgalmas zöldséget. Több olyan, más földrészről származó növényfaj létezik, amely megtalálja számításait a hazai klímán. A jelenkor széleskörű kínálatának köszönhetően a szaporítóanyag is beszerezhető egy kis utánajárással.

Nem mindenki tudja, hogy több mediterrán, sőt szubtrópusi zöldség, és gyümölcsfaj létezik, amelyek már biztonsággal telepíthetőek hazánk területén is. Néhány érdekességet mutatunk be jelen cikkünkbe, úgyhogy látogassunk el a mostani igencsak kontinentális télből melegebb éghajlatra.

Okra (bámia)

Az okra a mályvafélék családjába tartozó, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Brazíliában is elterjedt haszonnövény. Egyiptomi források már mintegy 4000 évvel ezelőtt említik. A növényt felálló, maximum egy-két helyen elágazó félfás, dúsan szőrözött zöldes, lilás szár jellemzi. Magányosan álló, jól fejlett lomblevelei közül a felsők tagoltak, az alsók ép szélűek, erősen szőrözöttek. Jól fejlett, sárga, vagy narancsszínű virágokat fejleszt. A virágzást követő 4-6 napon belül a felálló, fehér, zöld, vagy rózsaszínes bordázott toktermések kifejlődnek.

A termésben rengeteg B1 , B2 –és C-vitamin, vas, kalcium, és fehérje található. Termése a 8. naptól elkezd fásodni, úgyhogy célszerű a 4-6 napos terméseket szedni, az egész állományt pedig kétnaponta megszedni.

Igen melegigényes növény. Csírázásához 15-20 Celsius körüli hőmérsékletre van szükség, majd 20 fok fölötti hőmérsékleten fejlődik igazán jól. Jó vízgazdálkodású, középkötött, tápanyagban dús talajokat kedveli. Fontos még a folyamatos, bőséges víz, bár a rövid ideig tartó szárazságot, és a hirtelen nagy esőket elviseli.

Május végén célszerű vetni, célszerűbb helyrevetéssel szaporítani. Lehet palántát is nevelni, de az átültetést, bolygatást nehezen bírja, így a helyrevetés olcsóbb, biztonságosabb. Júniusban lehet számítani a kelésre, majd a virágzás július végén, augusztus elején várható. A virágzás után 4-6 nappal már szüretelhető a termés.

Főzhető belőle leves, párolt zöldség, lecsó, vagy pörkölt is.  Az okrapörkölt például hagyományos bolgár étel, a vegán táplálkozás híveinek is ajánlható magas fehérjetartalma miatt.

Tomatillo

Ha valami újat, valami izgalmasat akarunk, de azért nem szeretnénk teljesen újba fogni, jó választás a tomatillo, avagy a mexikói földicseresznye, amelyet a paradicsomhoz hasonlóan kell termeszteni. Szubtrópusi, közép-amerikai növény. Dúsan elágazó felálló, enyhén fás szár jellemzi, levelei hullámos szélűek, eliptikusak, a levélváll ék alakú.

Sárgás virágai egyesével nőnek, termése pedig kb.pingponglabda nagyságú bogyó, ami zöld, sárgás, vagy lila színű. A termést hártyaszerű csészelevelek ölelik körül. A termés lédús, édes-savanyú íz világú, C-vitaminban gazdag. Chillivel, paradicsommal, fokhagymával, hagymával, korianderrel összemixelve készíthető belőle a mexikói salsa nevű fűszerszósz.

A tomatillot csak napfényes helyre, gazdag, jó szerkezetű, középkötött tápanyag-gazdag talajra ültessük. Érdemes a paradicsomhoz hasonlóan palántázni, igaz magról is kikel, de sokkal elhúzódóbb lesz a fejlődése. Március második felében célszerű elvetni a palántákat, majd csak május harmadik dekádjában javasolt kitenni, mert a hideget nem tűrik el.

A tövek 30-40 cm-re kerüljenek egymástól. Célszerű lehet valamilyen kordont készíteni neki, mert különben elfekszik. A sorközök gyommentesítésén kívül sok teendő nincs vele, jelentős rovarkártevője nincs. A paradicsombetegségekre azonban érzékeny lehet, ezért paradicsom után, vagy mellé nem tanácsos telepíteni.

Egérdinnye, avagy datolyauborka

Az egérdinnye hazája szintén Közép-Amerika, Mexikó, Venezuela, illetve Délkelet-Ázsia, például Kambodzsa, Laosz. Az érdekes növény a kabakosok közé tartozik, leginkább az uborkához, és a tökhöz hasonlít. A növényre terebélyes, élénkzöld, az uborkáéhoz hasonló, dúsan elágazó, futó szár, nagy szabadon álló, jól fejlett levelek jellemzőek. Apró sárga virágai szintén az uborkához teszik hasonlatossá. Termése nagyon jellegzetes, kb. dió nagyságú, világoszöld, esetleg enyhén csíkozott kabaktermés. Nagyon egzotikus, édes-savanykás enyhén lime ízű terméseket hoz.

Az egérdinnye szereti, és igényli a meleget, a fagyot nem tűri. Telepíteni ezért célszerű palántázva, a palántanevelést pedig fűtött szobában, melegházban megoldani. Virágföld, és homok keverékében a magokat 0.5 cm mélyre kell ültetni. A csírázáshoz 25-30 Celsius fokot igényel. A talaj felszíne maradjon mindig nedves, de ne túl vizes. A kis dinnyék kb. 2-4 héten belül kikelnek. Az uborkához hasonlóan sok vizet igényel. Kiültetni csak akkor lehet, ha az éjszakai hőmérséklet sem esik 12 Celsius fok alá. Érdemes támaszrendszert állítani mellé, így akár 3 méterre is felfuthat.

A töveket 80 cm-es sortáv-tőtávra érdemes elhelyezni, hogy legyen helyük kifejlődni rendesen. Kiültetés után már jobban tolerálja a szárazságot is. Szerencsére viszonylag kevés betegsége van, és elkerülik a kártevők is. Júliustól a fagyok beálltáig bőségesen terem. A terméseket célszerű félig zölden leszedni, mert ha túlérik, rengeteg apró magja lesz, az íz élmény pedig romlik.

Készíthető belőle az uborkához hasonló saláta, savanyúság, éppúgy ahogy azt uborkából csinálnánk. Fogyasztható emellett nyersen, de akár párolt, vagy grillezett zöldségként is.


www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu