Legyen a kertészkedés az újévi fogadalmad!

Idén legyen a kertészkedés az újévi fogadalmad! Egy konyhakerttel nagyon sokat tehetsz mind a fizikai, mind a mentális egészségedért, sőt a környezetedért is!.

Legyen a kertészkedés az újévi fogadalmad!

Egy tényleg hasznos újévi fogadalmat keresel? 3+1 indok miért kezdd el a kertészkedést!
Az év ezen szakaszában sokan gondolkodunk rajta, mi legyen az ikonikus újévi fogadalmunk. Sokan szeretnének valamely káros rossz szokáson változtatni, mások éppen elkezdeni akarnak valamit újat, esetleg kipróbálni magukat valamiben amely mindig vonzotta őket.

Mi is lehetne alkalmasabb időpont a nagy változásokra mint az év vége? Ahogy az óévet,  úgy a káros szokásokat, és a hezitálást is magunk mögött hagyhatjuk. Sajnos sok esetben ezek a nagy fogadalmak néhány hét leforgása alatt veszítenek a varázsból.

Ebben a cikkben mi mégis segíteni szeretnénk, egy igazán tuti újévi fogadalmat választani. Legyen a jövő évi fogadalmad a kertészkedés! Így ugyanis egyszerre végezhetsz több olyan dolgot, amelyet már valószínűleg megfogadtál az elmúlt években, de nem sikerült őket maradéktalanul tartani. A rendszeres kertészkedés, egy olyan jelenség lesz az életedben amely lassan mind a fizikális, mind a mentális egészségedre pozitív hatást gyakorol majd. Lássuk mik is ezek:

  1. Idén elkezdek valamit sportolni!

A kert az év 90 százalékában biztosít legalább heti 4-5 óra aktív fizikai munkát. A aktív kertészkedők között ritka a túlsúlyos ember.  Másik nagy előnye, hogy a különféle tevékenységek során a mozgás automatikus, nem tűnik megszabott gyakorlatok egysíkú ismétlésének.

A rendszeres kertészkedés rendszeres mozgást jelent

Így a kertben eltöltött aktív időt nem fogod fejben sem olyan egyhangúnak érezni mint mondjuk egy megszabott tornagyakorlat-sort. Emellett folyamatosan a munkára, a munka céljára fókuszálsz, így az idő is sokkal jobban telik. Természetesen mielőtt belevágnál a kert projektbe mérd fel mennyit bírsz mind időben, mind pedig fizikálisan.

Jelöljük ki az optimális méretű parcellát

Ne ugorj bele egy nagy méretű parcella felmunkálásába, ha nincs gyakorlatod a növénytermesztésben. Kezdd kisebb léptékben, egy kb 4*5 méteres ágyásban már megtermeszthető nagyon sok minden a családi asztalra, sőt még  fagyasztóba is jutnak zöldségek.

  1. Egészségesebben táplálkozom

Ugye már te is megfogadtad, különösen amikor már heti harmadik alkalommal vásároltál a gyorsétteremben vacsorát, hogy ez nem mehet így tovább egészségesebben kell táplálkozni. Az egészséges táplálkozás egyik alappilére pedig a változatosság, és a szezonalitás. Nem véletlenül mondják a táplálkozástudomány szakértői, hogy mindig igyekezzünk jobbára olyan zöldségeket, és gyümölcsöket enni, amelyeknek “ szezonja van”.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket 

Amint saját konyhakerted van gyakorlatilag megkapod a kulcsot az egészséges, és szezonális táplálkozáshoz. A legjobb pedig, hogy tavasztól őszig csak maximum kiegészítő jelleggel kell az áruházláncokban zöldségeket vásárolnod. Már kora tavasszal fogyaszthatod a finom újhagymát, retket, a salátát, majd később a borsót, nyáron pedig dömpingben érkezik a kertedből a friss paradicsom, paprika, uborka. Ha jól választiod meg a növényeket, még késő ősszel is szüretelhetsz. Ilyenkor érik be a káposzta, a kelbimbó.Igazi konyhaművészként használhatod a friss fűszereket mint a bazsalikom, az oregánó, vagy a levendula, közvetlenül a kertből szüretelve. Ami pedig a legjobb lehetőséged van teljesen vegyszermentesen tartani a gazdaságodat, így biztos lehetsz benne, hogy a zöldség és a fűszernövény biztonságosan fogyasztható.

  1. Teszek valamit a mentális egészségért!

A mentális egészségünk éppoly fontos mint a fizikai. Nagyon sok baj forrása lehet az éveken át tartó stressz, a mókuskerék a folyamatos aggódás. Minden embernek kell valami, ami segít kikerülni a mindennapok taposómalmából. A kert egy olyan hely lehet, ahova vissza tudsz vonulni, ahova nem ér el a mindennapi élet, a munkahely, vagy a magánélet folyamatos problémája.

A kertészkedés egy kreatív alkotó folyamat 

Az ember kiélheti kreativitását, alkotási vágyát. A legújabb kertészeti trendek abba az irányba mutatnak, hogy egy kert legyen hasznos is, ne csak szép, de legyen szép is ne csak hasznos. Rengeteg módon viheted bele a saját stílusod a kertedbe. Futtathatsz futónövényeket , például babot a kerítésre, ültethetsz színes kukoricákat,  vagy kártevőriasztó színes virágokat. Csak a kreativitás szab határt.

3+1. Teszek a környezetemért.

A kert rengeteg lehetőséget kínál, amellyel pozitív hatást gyakorolsz a környezetedre. A konyhai hulladékokat például elkezdheted komposztálni. A novények nagyon örülnek majd egy kis komposztnak. A kerti hulladékkal sem kell a zöldhulladék telepre furikázni többet. A levágott fű, gallyak mind mind jól felhasználhatóak a kertben.

Virágok pompáznak a kertedben? ezzel egyből asztalt terítettél egy csomó olyan hasznos beporzónak mint a méhek, a poszméhek, vagy a zengőlegyek. A paradicsom, amelyet pedig az év nagyobb részében eszel nem több ezer kilométerről fog érkezni, hanem közvetlenül a hátsókertből. Bátran kijelenthetjük, egy konyhakert kifejezetten pozitívan hat környezetünkre.

Ha megjött a kedved a kertészkedéshez, használd a veteményem.hu rendszerét, ahol mindent beszerezhetsz amire egy konyhakertben szükség van, sőt hasznos tanácsokat is kapsz, hogyan kezdj neki.