Több sport, és egészségesebb táplálkozás – Megoldás a mikrozöldség

Több sport, és egészségesebb táplálkozás – Megoldás a mikrozöldség

Te is többször megfogadtad már, hogy többet sportolsz, és beépíted az életmódodba az egészséges táplálkozást?  Ha igen, van számodra egy jó megoldás, dobd fel a táplálkozásod mikrozöldekkel. Ezek a növények gyakorlatilag a megszokott szántóföldi, kertészeti, vagy gyógy-növények „bébi” változatai.  Sikerrel állítható elő mikrozöld céklából, borsóból, napraforgóból, bazsalikomból, rukkolából, brokkoliból.  A magokból kikelő 10-14 napos, körülbelül 8-10 cm-es szárhosszúságú fiatal növényeket nagyon sokoldalúan lehet felhasználni köretekhez, salátákhoz szendvicsekbe, turmixokba vagy smoothiekba.

A mikrozöldek a 21. század „szuperfoodjai”, melyekkel a mindennapok embere is hozzájuthat egészséges, vegyszermentes és friss zöldségtermékhez, akár saját termesztésből. Rendszeres fogyasztásuk gondoskodik a szervezet vitaminellátásáról, és hozzájárul több krónikus betegség megelőzéséhez is. Ha intenzívebb sportolásba kezdünk, szervezetünk a hirtelen megerőltetéstől fokozottabb mértékben fogja kívánni a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. Szükség lesz egy igazi vitaminbombára az edzés mellé, és erre kiválóak a mikrozöldek.

Milyen előnyei vannak a mikrozöldeknek?

A fiatal szikleveles, vagy két lombleveles állapotban lévő növényekben megtalálhatók mindazok a vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok, amelyek a kifejlett növényre jellemzőek, csak sokkal magasabb koncentrációban. A mikrozöldeket jellemzően nyersen esszük, így juthatunk általuk a legteljesebb, és legkomplexebb tápanyagokhoz.  Rendszeres fogyasztásukkal:

  • Megelőzhető többféle betegség
  • Laktató, de mégis kalóriaszegény fogások készíthetőek
  • Csökkenthetjük a gyakori éhségérzetet
  • Javíthatjuk mind mentális, mind fizikai aktivitásunkat

Termesztésük egyszerű, mivel nagyon kis helyet igényelnek, és nagyon gyors ciklusban 2-3 hét leforgása alatt termeszthetőek egymás után, egész évben.

Vitaminok a mikrozöldekben

E-vitamin

Nagyon lényeges az E vitamin pótlása. Ez a zsírban oldódó vitamin hozzájárul az öregedési folyamatok lassulásához, és antioxidáns hatású, azaz leköti a szabadgyököket. A szabadgyökök olyan, a sejtek anyagcseréje során felszabaduló vegyületek, melyek az egészséges sejteket károsítják. Intenzív sport során például a szabadgyökök az izmokat károsíthatják, ezzel fáradtságot, izomfájdalmat okoznak.