A lemosó permetezésről

A lemosó permetezésről

Előzőleg a metszés fontosságával foglalkoztunk, nézzük most időrendben az utána következő legfontosabb teendőnket, a lemosó permetezést. Célszerű ezt a két műveletet egymás utánra időzíteni, hacsak nem szeretünk duplán dolgozni. A lemosó permetezés a tél során életben maradt kártevők, gombák, és ezek különféle szaporítóképleteinek elpusztításra törekszik.

Ha csak egyszer akarunk permetezni az évben, akkor az mindenképpen a lemosó permetezés legyen. Különös tekintettel arra, hogy ez esetben nem használunk rovarölő szereket, mégis komoly csapást mérhetünk a kártevőkre, sőt a lemosó permetezéshez használható készítmények nagy százaléka bio-termesztésben is szabadon kijuttatható.

Gyakorlatilag az összes fás szárral nyugalmi állapotba kerülő lombhullató növényt lehet lemosó permetezéssel védeni. A permetezés létjogosultságát az dönti el, hogy milyen károsító, mekkora intenzitással támadta meg az adott növényt a vegetációs időben. Ha nem, vagy csak kevés problémánk adódott az egyes fákkal, akkor sem érdemes kihagyni őket, mert ezzel a később betelepülő kártevőknek egyfajta rezervátum területet hozunk létre.

Fontos még megemlíteni, hogy a lemosó koktélban legyen réz, kén, vagy esetleg mész. Ha rovarkártételre számítunk nagyobb eséllyel, akkor a réztartalmú helyett olajos készítményt használjunk. Sajnos a réztartalmú és az olajos szerek nem keverhetőek egymással. Egy ilyen igazán ütős anyag garantálja, hogy sokkal kevesebbet fájjon az ember feje a rovarkártevők, a gombák, vagy a baktériumos betegségek miatt.

A rovarok gyérítése érdekében mindenképpen olajos permetleveket készítsünk. Növényi olajokból, parafainolajból, ásványi olajokból álló készítmények egész sorát felhasználhatjuk. A lényeg, hogy a permetlé minél tökéletesebben befedje a permetezett növényi részeket, és az olajos adaléknak köszönhetően megtapadjon a kártevőknek otthont adó résekben, kéregrepedésekben. Az olajos bevonat megtapad a kártevők külső vázán, és szép lassan megfojtja őket. (Na igen, a mezőgazdaság egy kemény biznisz).

A pajzstetvek, takácsatkák, levéltetvek, és levélbolhák kifejlett egyedeinek vagy áttelelő petéinek gyérítésére kimondottan alkalmasak az olajos lemosó készítmények. Válaszható ilyen céllal akár a kereskedelmi forgalomban kapható agrokén is.

A lemosó permetezés a gombás, és baktériumos növénybetegségek megelőzésének is egy egyszerű, és olcsó módja. A jól kivitelezett lemosó permetezés csökkenti a tenyészidőszakban a baktériumos és gombás eredetű ágelhalások, varasodás, orbánc, peronoszpóra, tafrinás levélfodrosodás, levéllyukacsosodás, alternária, fitoftóra kialakulásának kockázatát. Ezek ellen viszont rézre is szükség van a permetlében. A régi időkben a lemosásnál leggyakrabban használt szer a rézgálic, avagy a „kékkő” volt.

Előnye az, hogy olcsó, és jól tárolva nagyjából évekig használható, és a lemosáson kívül levéltrágyaként is alkalmazható. (lásd később.) Viszont számolni kell azzal, hogy nem 10 perc alatt oldódik fel, mint az előre kevert készítmények, valamint önmagában erősen maró hatású, ezért némi mésszel kell közömbösíteni, ez segít abban is, hogy jobban tapadjon a fák kérgén.

Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rézgálic oldatot meszes vízbe öntjük, ezután pedig jól elkeverjük. Innen ered a mondás, miszerint: „rezesbanda a meszesgödörbe”. Így készül a régóta ismert bordói lé. Egy a probléma még, hogy a rezes-olajos lemosó permetlé sem végez egyes kórokozókkal, mint például a lisztharmat fajokkal. A lisztharmatfélék elleni védekezésnél kénes lemosó permetszerre lesz szükségünk. Választhatunk a gazdaboltokban kapható előre elkészített lemosó permetezéshez ajánlott készítményt is, viszont ez esetben zsebbe nyúlósabb lesz a történet.

Az időzítés során figyeljünk arra, hogy ne legyen fagyveszély, lehetőleg szélcsendes időt válasszunk a permetezésre. Nagyon várni sem érdemes, mert ha a hőmérséklet 4 Celsius foknál magasabbra emelkedik, már több gombafaj képes szaporodni. A hirtelen melegedő időben pedig a rügypattanás is hamar megindul, azután pedig már több kárt csinálunk, mint hasznot.

A leghatékonyabb technológia ha nem sajnáljunk az időt, és az energiát egy ősz végi rezes lemosó permetezésre, majd tavasszal egy kénes-olajos lemosóval védekezünk a rovarkártevők, és a lisztharmat családba tartozó gombák ellen. Az is megoldás lehet, hogy február közepén egy kénes-olajos lemosó permetezéssel kezdjük a technológiai sort, majd a lemosó permetezést 5-7 nap múlva megismételjük réztartalmú szerrel. Mindez elősegíti, hogy az év során mind a rovarok, mind a gombák megjelenésének kockázatát csökkentsük.

A lemosó permetezés során bőven kell bánni a permetlével, ugyanis célunk, hogy az egész fa külső felületét minél jobban befedje a készítmény, tehát addig kell permetezni míg a permetlé „megfolyik” a kérgen. Ezért jóval nagyobb mennyiséget fogunk kijuttatni, mint egy átlagos lombfakadáskor esedékes permetezés során. 10 liter permetlé mindössze 3-4 darab 3 méteres átlagmagasságú fára elég.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu