A primőr, avagy hogy lehet korán saját zöldséged?

A primőr, avagy hogy lehet korán saját zöldséged?

A hosszú tél után mindenki szeretne mihamarabb friss egészséges zöldséghez jutni a kertből, vagy a földekről. Viszont a vetési idők elég kötöttek. a továbbiakban, mutatunk pár technikát mivel lehet hamarabb saját termékünk. A primőr zöldség termeléséhez szükséges a lehető legjobban előre hozni a veteményezés, és a kihasználni a szezon első napjait, mikor még igencsak hiány van a zöldségekből. Akik piacra termelnek azoknak különösen fontos, hogy minél hamarabb megtudják kezdeni a növények értékesítését.

A tavaszi kertészkedés során mindenki arra törekszik, hogy minél előbb legyen friss, Mivel ilyenkor még viszonylag hideg van, és a napnak sincs meg a kellő ereje olyan praktikákkal gyorsíthatjuk a folyamatot, amelyekkel több hőt, és fényt tudunk csenni a növényeinknek.

Néhány trükköt sikerrel lehet alkalmazni akár csak házikerti termesztés esetén is, amely elősegíti, hogy már kora tavasszal szüretelhessünk a saját gazdaságunk terményeit.

Hidegágy

A  legegyszerűbb hideg-ágy tulajdonképpen egy deszka keret benne termőföld, itt célszerű palántaföldet használni. Az egészet pedig átlátszó fóliával, vagy üveggel fedjük le. A deszka helyett használhatóak más alapanyagok is, amelyek tartósabbak, jobban benn tartják a meleget. Ha van olyan helyünk, amelyet hosszabb távon így szeretnénk hasznosítani, érdemes lehet készíteni téglából. Ha környezetbarát, de ha mobilis termesztő-házat akarunk, akár a kockabála is megfelel, különösen hogy kiváló hőtartó képessége van.

Raised Garden Beds
Photo by Isaac Smith / Unsplash

Az elkészített keretet tulajdonképpen már csak föl kell tölteni földdel. Ezután jön a hidegágy teteje mely lehet egy egyszerű üveglap, vagy átlátszó fólia. A hidegágy előnye hogy egyszerű, a megfelelő alapanyagokból könnyen szétszedhető, összerakható, átalakítható. Hátránya, hogy fűtés nélkül nem sokkal emeli meg a hőmérsékletet, és mivel csak a nap energiáit használja ezért túl melegigényes növényeket nem célszerű termeszteni benne. Viszont néhány héttel előrehozza az olyan hidegtűrő növények szezonját, mint a saláta, az új-zélandi spenót, levélzöldségek, snidling. Ezeket jó eredménnyel tudjuk hidegágyban termeszteni. Szintén kiváló a későbbi melegigényes palánták edzésére.

Melegágy

A melegágy esetében az elv hasonló, viszont itt valamilyen fűtésről is kell gondoskodni. Így a termeszthető növények köre is bővül, valamint a csírázásuk, és fejlődésük ideje is jelentősen lerövidül. Nem csak hidegtűrő zöldségek nevelésre lesz alkalmas a melegágy, hanem akár palántanevelésre is. A legegyszerűbb „fűtés” az állati trágya, és kerti komposzt keveréke. A földet itt viszonylag mélyen meg kell mozgatni, kb. 60-80 cm mélyen kiszedni az ágyás helyén, majd az így képzett gödröt feltölteni állati trágyával, vagy komposzttal esetleg ezek keverékével. A trágyát célszerű lehet belocsolni, hogy a bomlás meginduljon, majd várni, hogy a trágya bemelegedjen.

Urban Gardening in raised bed – Seed tomato and herbs breeding upbringing. Self supply & self-sufficiency. Made with Meyer Optik Görlitz Primoplan 1.9 75mm
Photo by Markus Spiske / Unsplash

A trágya mintegy 2 nap alatt kezd meg bomlani annyira. hogy észlelhető hőt termeljen. Egy darab fóliával vagy geotextillel ajánlott letakarni a trágya felszínét, hogy a telelő drótférgek, vagy lótücskök ne férjenek hozzá egyből a kelő növényekhez. Mikor már érezhető a felmelegedett a felszín, vékony rétegben mehet rá a palántaföld. A melegágyat úgy célszerű kiásni, hogy a kelő növények a földfelszín alatt legyenek, ott jobban megmarad a hő.  A melegágy oldalfalait is lehet deszkából, téglából, vagy bármilyen szimpatikus anyagból készíteni. Teteje a hidegágyhoz hasonlóan üveglap, esetleg jó minőségű fólia.

Fresh bio organic chard at raised bed for urban gardening.
Photo by Markus Spiske / Unsplash

Melegágyban hajtatható paprika, paradicsom, saláta, tök, zeller, uborka, zöldbab. Március közepén, végén már vethetőek a magok a melegágyba.

Fátylat rá

Szabadföldön, a legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás a tavaszi szezon előrehozatalára a fátyolfólia. A fátyolfólia felhasználásának egyik legnagyobb előnye az, hogy segítségével előmelegíthető a talaj. A zöldségtermesztésre előkészített talajt a gazdák fátyolfóliával letakarják és a talaj hőmérséklete már néhány nap múlva 5–8 Celsius fokkal emelkedik. Ha pedig a már elvetett magvakat takarjuk le, így még gyorsabb lesz a felmelegedés és a kelés egyaránt.

onions-torvehallerne
Photo by Thomas Martinsen / Unsplash

A fátyolfólia amellett hogy a talajt melegíti, és az öntözővizet átengedi, a képződő párát viszont hagyja távozni, ezért nem alakul ki alatta a meleg nedves mikoklíma mely a baktériumok, és gombák kedvenc közege is. A növényeket a fátyolfólia több kártevőtől is megvédi, például nehezebben férnek hozzá a csigák, vagy a talajon mozgó rovarkártevők, mint a barkófélék. A nappali meleg, és a napnyugat utáni erős lehűlésből fakadó stresssz is jól mérsékelhető vele. A veteményest takarjuk le fátyolfóliával, majd a fólia széleire kerüljön föld, vagy ha szeles idő várható, akkor téglák, vagy nagyobb kövek. Nagyon jól védhető vele a tavaszi vetésű retek, a hagyma, a borsó, vagy a saláta.

Fóliaalagút

Egy fóliasátor nagy beruházás, de egy fólia alagút jóval egyszerűbben összehozható, funkciójában pedig hasonló, mint egy fóliasátor. A vázra erősített fólia alatt a hőmérséklet jelentősen emelkedik.

Beet plantation.
Photo by Viviane Pasta / Unsplash

Öntözése érdekében viszont célszerű a belsejében egy öntözőcsövet elvezetni, hogy ne kelljen megbontani a fólia-alagutat, ha nem muszáj. Egy ilyen fólia alagútban már nagyobb méretű növények, paradicsom, paprika is sikerrel hajtatható. Amellett, hogy belül jóval magasabb hőmérsékletet lehet elérni, jól védi a növényeket a külső hatásoktól, a hőmérséklet-ingadozástól, és az időjárási stresszektől, például jégesőtől.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu