Egy jó szomszéd jobb egy rossz atyafinál

A kertben sem mindegy kinek ki a szomszédja! Egyes növények jótékony hatással vannak egymásra, míg mások kifejezetten negatívan befolyásolják egymást. Telepítsd kertedbe egymás mellé a jó szomszédokat, s sokkal nagyobb termést szüretelhetsz.

Egy jó szomszéd jobb egy rossz atyafinál
Forrás: Zöld újság

Ki kinek a jó szomszédja?

A termesztési célok elérése érdekében kiemelten fontos szerep jut a tervezésnek. Érdemes alaposan átgondolni, hogy az egyes növények hova kerüljenek elhelyezésre, ugyanis nagy mértékben befolyásolhatják egymás fejlődését.

Egyes növényeket célszerű egymás mellé társítani, míg mások inkább negatívan hatnak egymásra. A növénytársításnál néhány fontosabb alapelvet célszerű figyelembe venni.

Íme pár kulcsfontosságú szabály, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni:

  • „Családtagok” ne legyenek szomszédok: Az ugyanabba a családba tartozó növények ugyanis többségében hasonló kártevők, vagy betegségek tápnövényei, ezért ezek viszonylag gyorsam keresztbe fogják egymást fertőzni. Mindemellett a hasonló gyomnövények is könnyen megtalálják az életfeltételeiket.
  • Hasonló igényű növények ne legyenek szomszédok: Mivel a tápanyagigényük, vízigényük nagyon hasonló, a kultúrák versengeni fognak egymással. A talaj mélyebb rétegeiből táplálkozó, mérsékeltebb vízigényű növény viszont jól társítható, egy inkább felszíni zónákat használó, vízigényesebb kultúra mellé.
  • Hasonló életmódú növények ne legyenek szomszédok: Ha az egymás szomszédságába telepített kultúrák hasonló időben kelnek, levelesednek, kötnek virágot, és érlelnek termést elkerülhetetlen lesz, hogy egymással versengve jutnak majd vízhez, tápanyagokhoz a talajból.

Jó növénytársítások

Bab- hagyma, fokhagyma, metélőhagyma, zsálya, koriander, ezek a növények ugyanis jól riasztják a levéltetveket, és a bagolylepkeféléket. A körömvirág vonzza a bagolylepkeféléket parazitáló fürkészeket, ezért ez is jó társnövény lehet.

Burgonya-bab, fokhagyma, káposzta, hagyma, mert ezek a növények jól riasztják a burgonyabogarakat, az olajretek, a mustár pedig a dohánytripszek megjelenését gátolják.

Borsó-kukorica, kalászos gabonák, hagyma, fokhagyma (kártevőriasztó hatás), spárga

Dinnye-csemegekukorica, retek, mivel viszonylag kevés közös kártevő, és betegség van

Hagyma- Ánizs, olajretek, mustár, körömvirág (ezek a növények ugyanis jól riasztják a levéltetveket, és a bagolylepkeféléket) a mustár, és az olajretek pedig riasztó hatással van a talajlakó kártevőkre, pl. a drótférgekre, pajorokra, így védi a hagyma kultúránkat ezektől.

Karalábé- Répa, zeller, retek, illetve édeskömény, koriander, snidling, vagy vöröshagyma társítása javasolt, ezek ugyanis jól riasztják az üvegházi molytetveket, a káposztamolyt, és a földibolha féléket.

Paradicsom- Jól társítható gyökérzöldségekkel, brokkolival, retekkel, mustárral, a hagymafélék szintén jó társnövényei lehetnek, viszont ezeket is támadhatja a káposzta-bagolylepke.

Paprika- A hagymafélékkel célszerű társítani, a bagolylepkék egyes fajait, és a levéltetveket a hagymafélék jól riasztják. Társítható még gyökérzöldségekkel, vagy levélzöldségekkel.


Rossz növénytársítások

Bab- ne társítsuk paradicsommal, paprikával, csemegekukoricával, vagy borsóval, a levéltetvek, a bagolylepkefélék, vagy a molytetvek gyorsan,  könnyen áttelepülhetnek.

Borsó- dinnye, bab, csicseriborsó, dinnye tásítása nem célszerű, a peronoszpóra, lisztharmat, fuzáriumos hervadás fertőzések átterjedése miatt.

Burgonya- paradicsom, paprika- padlizsán–sok közös betegség, például fitoftóra, alternáriás foltosság, kollechtotriumos foltosság könnyen átterjedhet egymásra a kultúrák közt.

Dinnye- ne kerüljön kabakosok, lucerna, vagy hagymafélék mellé, a fuzáriumos fertőzések növekvő kockázata miatt. Káposztafélékkel, céklával, karalábéval sem jó társítani az üvegházi molytetű fokozottabb kockázata miatt.

Fokhagyma- vöröshagyma, póréhagyma a  hagymarozsda, valamint a hagymabogár megjelenése miatt. A gyökérzöldségeket szintén célszerű kerülni, mivel nagy mennyiségű talajlakó kártevőt vonzhatnak.

Hagyma- a paradicsom, paprika, káposzta, saláta szomszédossága esetén a bagolylepkefélék hernyói, az úgynevezett mocskospajorok jelennek meg nagyobb eséllyel. A hagymafélék szomszédossága szintén nem célszerű, mert megkönnyíti a hagymabogár betelepülését.

Karalábé- a káposzta, karfiol, torma, repce szomszédossága esetén könnyen áttelepülhetnek a földibolhák, a karfiol, a bimbóskel, a káposzta, és a brokkoli közelisége a gombás eredetű alternáriás betegség, és fuzáriumos betegség miatt sem célszerű karalábé esetében.

Káposzta- karfiol, torma, kerülendő, mert a fehér sömör támadja mindegyiket. Káposzta, valamint repce karalábé,  kultúra szintén ne kerüljön egymás szomszédjába a káposztalegyek könnyű áttelepülése miatt. A repce különösen nem javasolt a repceszárormányos, gyors áttelepülése miatt.

Paradicsom- a paprika, burgonya nem jó társnövények a fitoftóra keresztfertőződés, és a bagolylepkefélék megjelenése miatt.

Paprika- a paradicsom, az uborka, a tök, vagy a karalábé mellé nem javasolt telepíteni, a levéltetvek, a molytetűfélék, vagy a bagolylepkeféle kártevők gyors áttelepülése miatt.

A Vetemenyem csapata létrehozott egy olyan online szolgáltatást, melynek segítségével könnyedén megtervezheted a számodra ideális kertet. Fontos információk birtokába juthatsz a kerttervező alkalmazás használatával az elültetni való növények, a terület, vetőmagigények, és a várható terméssel kapcsolatban. Következő cikkünkben bemutatjuk a főbb funciókat, és az applikációhoz kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

www.vetemenyem-gazdabolt.hu
www.vetemenyem.hu