Balkonkert

Balkonkert

Újabb cikkünkben azoknak kívánunk tippeket adni, akiknek nincs kert, vagy telek a növénytermesztéshez mégis szeretnének saját termesztésű friss zöldségeket, fűszereket a konyhára. Szerencsére nem kell lemondani a friss zöldségekről, vagy fűszerekről, ha van egy kis erkélyünk.

Mérjük fel a terepet

Egy erkélyen vagy egy teraszon jóval kisebb hely áll a rendelkezésre, mint akár a legkisebb konyhakertben így, ha növényt akarunk termeszteni rajta, célszerű minél jobban kihasználni a területet. Mielőtt belekezdünk, érdemes megnézni a napsütéses órák számát, pl. egy ráérősebb, otthonülős napon megfigyelni, hogy napkeltétől napnyugtáig mennyi ideig süt oda a nap. Nagyon fénykedvelő növényeket nem célszerű választani, mert annyi fény sohasem fogja érni őket, mint amennyit igényelnének. Érdemes egy hőmérő kihelyezésével, és naponként többszöri (pl.: napkelte, délelőtt, dél, délután, napnyugta) leolvasott értékeket feljegyezni. Ezeket hasonlítsuk össze a külső hőmérsékleti értékekkel, és ennek segítségével kalkulálhatunk, hogy kb. mennyivel lesz más a hőmérséklet az erkélyen, mint odakint.  Célszerű ezen kívül megfigyelni a széljárást is. Futónövényeket lehet a falhoz közel is rakni, és függőlegesen felfelé futtatni, aminek köszönhetően sok hely takarítható meg. (Futóbab például kiválóan elvan a fal mellett, mégis több négyzetméteren fog teremni.)

Célok meghatározása

Nem mindegy az sem, hogy milyen célunk van az erkélyünkre tervezett kerttel kapcsolatban. Amennyiben inkább dekorációban gondolkodunk, akkor egyszerűbb a zöld futónövényeket, örökzöld dísznövényeket, vagy virágokat választani. Ha azonban a konyhában szeretnénk felhasználni a termést, abban az esetben a fűszernövények, és a szélesebb tűrőképességű zöldségnövények választása célszerű. Alapelvként a sekélyen, vagy közép mélyen gyökerező, mérsékeltebb vízigényű, gyorsan növő fajokat érdemes előnyben részesíteni.

Sajnos olyan nagyságú szabad területtel kevesen rendelkezünk, hogy egy balkonkertből profitot tudjunk termelni, de például fűszernövényekből már egész jól el lehet látni a konyhát. Cél lehet ezen túlmenően a saláták, köretek feldobása némi otthon termesztett zöldséggel, ilyesmire a levélzöldségek, a paradicsom, paprika, a bab nagyon jól megtermeszthető kis területen is. Nem célszerű olyan növényekkel próbálkozni, amelyek szabadföldön is nagy helyet igényelnek, vagy túl mélyre futó gyökérzettel, aránytalan méretű levelekkel rendelkeznek. A dinnyefélék, mint például a tök, padlizsán,  és a torma nem javasolt.

Termesztőedények, és termesztő-közeg

Az erkélyen, teraszon a növények nyilván csak cserépben, virágládákban, műanyag vagy fa konténerekben tudnak teremni. Termesztőedénynek felhasználható szinte bármi, többek között régi lavór, agyagcserép, vödör. A talaj minősége problémás lehet egy balkonkertben, mivel a növények a kis hely miatt a cserepekben, ládákban lévő földet sokkal intenzívebben használják, mint ahogy az szabadföldben történne.

A termesztőedényekbe kerüljön ezért virágföld, komposzt, és marhatrágya keveréke, vagy akár virágföld, és kókuszföld keveréke is. A cél az, hogy egy jól szellőző, jó nedvtartó-képességű, tápanyagokban gazdag közeg jöjjön létre. Az edényekben a víz könnyen felgyűlik, a levegőtlen, állandóan vizes talaj pedig betegségekhez fog vezetni. A termesztő-edények alját ezért célszerű kilyukasztani, az edények aljára a talaj alá pedig például osztályozott kavicsból réteget teríteni, illetve egy tálcát tenni az edények alá mely a felesleges vizet felfogja.

Betegségek, és kártevők kockázata

Mivel egy viszonylag szűk helyen fogunk „gazdálkodni” ezért sajnos a betegségek, és a kártevők megjelenésére fokozottabban kell számítani. A gombabetegségeknek például nagyon kedvez a folyamatos nedvesség, a növények nedves levélfelszíne, és a viszonylag árnyékosabb térszín. A kártevők is jól át tudnak telelni az erkély korlát repedéseiben, a falrepedésekben, vagy az ablakok, ajtók nyílásaiban, és megjelenésükkor ellephetik a növényeket.  

A szűkös hely miatt mind a betegségek, mind a kártevők nagyon könnyen települnek át egyik kultúráról a másikra. Mivel a növényeink a konkrét életterünkben vannak, a vegyszeres védekezés sem célszerű, ez tovább nehezíti a rovarkártevők, és a gombás, baktériumos betegségek elleni védekezést. Használjunk kártevőriasztó növényeket, mint a fokhagyma, mely a levélbogárféléket, a molytetveket, a sarkantyúka, koriander, és a körömvirág,  pedig a levéltetveket, tartják távol. A körömvirág vonzza azokat a parazita fürkészdarazsakat, amelyek a bagolylepkeféléktől, vagy a molylepkéktől megszabadítják a kis erkély-kertet.

Milyen növényeket érdemes választani?

Amennyiben díszcélokkal hozzuk létre a kis kertünket, akkor célszerű olyan félárnyéktűrő örökzöldeket, és virágos növényeket ültetni, mint a cserjés margaréta (Argyranthemum frutescens), a tavaszi kankalin (Primula veris) a leander ( Nerium oleander) vagy a királybegónia (Begonia rex). Ha melegebb, szárazabb a klíma az erkélyen, jó választás lehet a nagyvirágú porcsin, avagy kukacvirág (Portulaca grandiflora), választható a klasszikus álló muskátli (Pelargonium zonale). Ha futónövényt is szeretnénk, jó megoldás lehet a szárnyas feketeszem ( Thunbergia alata).

Ha zöldségnövényeket is akarunk termeszteni, célszerű olyan virágokat választani, amelyek nem csak díszek, hanem kártevőriasztó hatással is bírnak, vagy a kártevőket ritkító fürkészdarazsakat, zengőlegyeket, vagy fátyolka-féléket vonzzák. Ilyen az orvosi körömvirág (Calendula officinalis), az orvosi zsálya (Salvia officinalis), a kisvirágú bársonyvirág (Tagetes patula).

A fűszernövények közül is válasszunk kártevőriasztó fajokat. A legnépszerűbb erkélyre, teraszra ajánlott fűszer a rozmaring (Rosmarinus officinalis) mely a káposztalegyek, sárgarépalegyek megjelenését gátolja.  Nagyon jól termeszthető a bazsalikom (Ocimum basilicum) vagy a mezei kakukkfű (Thymus serpyllum) is.

A zöldségnövények közül legcélszerűbb paradicsomot ültetni, a koktélparadicsom például jobb választás kis helyre, mint a klasszikus nagy termésű fajták. Ha szeretjük a csípőset az erőspaprika remekül termeszthető erkélyen is, és a chilipaprikák most nagy népszerűsgnek örvendenek. A chilik izgalmas egzotikus lakói lehetnek az erkélynek, és jól bírják akár az extrém meleg körülményeket is, jó választás bármelyik habanero. A hagymafélék termesztése is célszerű, különösen hogy ezek is jól riasztják a kártevőket. A fokhagyma, vagy a snidling vagy a medvehagyma is kiváló választás erkély-kertbe. Újhagymának választható a lila, vagy pedig a vöröshagyma.

Mikrozöldség, makro-élmény

A balkonkertbe talán az egyik legjobb választás néhány tálca mikrozöldet ültetni. Nagyon kis helyigényűek, és a vetés után már 10 nappal fogyaszthatóak az extrém egészséges, és vitaminban gazdag friss hajtások, akár egy ízletes tavaszi salátában.