Cékla – a magyar superfood

Tudtad hogy egy igazi superfood terem a magyar földeken? Nem más ez mint a cékla. Igazi vitaminbomba, tele van antioxidánsokkal, és tápanyagokkal. Igazán érdemes ősszel feltankolni vele vitaminraktárainkat.

Cékla – a magyar superfood
Forrás: Jó Gazda

Amíg a boltok polcain keresgélünk a különböző trópusi, szubtrópusi alapanyagok után talán elfelejtjük, hogy az egyik legegészségesebb zöldségnövényünket akár a kert végében megtermeszthetjük. A cékla különleges, sokoldalú zöldségfélénk, kimondottan gazdag B vitaminban, de van benne C-vitamin és némi cukor is. A legnagyobb érték viszont a rengeteg antioxidáns, amely többek között a vérképzést segíti, illetve a szabadgyökök lekötésében is hatásos. Több fajta, és színváltozat létezik, illetve vannak korai, és kései fajták is, tehát lehetőség van olyan cékláskertet összeállítani, hogy egész évben szedhető, és feldolgozható legyen ez a gyökérzöldség.

A gumók alakja is nagy változatosságot mutat, tehát hengeres, gömb, vagy jégcsap alakokat is találunk. A cékla színe jellegzetes mélyvörös, et a betain nevű anyagnak köszönhető. Viszont léteznek vörös-fehér csíkos, illetve aranysárga színváltozatok is. A konyhaművészet szívesen vegyíti a különböző színű céklákat salátákba, vagy savanyúságokban.

Igényei

A cékla esetében egy viszonylag igénytelen növényről beszélünk. Talaj szempontjából kedveli a laza, porhanyós homokos vályog, vagy humuszos homok talajokat. A nagyon kötött, levegőtlen, agyagos talajban viszont nehezen fejlődik, ha túl agyagos a talaj célszerű lehet egy kis homokkal, és komposzttal keverni, hogy lazább szerkezetbe kerüljenek a céklamagok.

A hideget jól tűri, ezért a cékla még nyár végén, ősz elején is elültethető, így késő ősszel is nyerhetünk friss kerti zöldséget, ha céklát is vetünk.

Vízigénye közepes, főképp a csírázás, és a kezdeti fejlődés idején vízigényes, ilyenkor négyzetméterenként körülbelül 40 liter vizet célszerű kijuttatni.

Tápanyag szempontjából egy tonna termés kialakításához nitrogénből 2,4 kg, foszforból 1,4 kg, káliumból 6 kg igényel. Gyenge, vagy közepes talajokon ezért a jó céklatermés érdekében szükség lehet tápanyag utánpótlásra.

Szerves trágyát a cékla alá közvetlenül nem célszerű kijuttatni, viszont ha van rá lehetőség, hogy jól megtrágyázott elővetemény után kerüljön, akkor bőséges termésre számíthatunk. Amennyiben műtrágyával kell pótolni a tápanyagokat, az alaptrágyában érdemes kiadni a hatóanyagok 50-60 százalékát majd a vegetációs időszakban a maradékot fejtrágyázás, és lombtrágyázás formájában.

Így termeszd

A cékla majdhogynem egész szezonban vethető. A korai típusokat mint a salátacéklákat, bébicéklát célszerű április második felétől vetni. A strapabíróbb fajtákat, mint a ditroit viszont akár az ősz elején is vethetjük. A magokat nem érdemes túl mélyre ültetni, 1,5-2,5 cm mélység ideális lehet a céklamagok számára. A sorok között 40-60 centiméter sortáv javasolt. Az ültetés után a leglényegesebb az állomány gyommentesítése, mivel a fiatal növények gyomelnyomó képessége gyenge.

A fejlődő állományt egyelni szükséges úgy, hogy a növények között kb.:10-15 centiméter hely legyen az egészséges gumónövekedéshez. A növények a vetéshez képest kb.: 90-110 napig fejlődnek mire elérik a felszedhető állapotot. A tavasszal vetett cékla inkább frissfogyasztásra, az ősz eleji vetés inkább tárolásra alkalmas. Tárolni mindenképpen párás, és hűvös, de fagymentes helyen célszerű. Legjobb a pince, de akár vízóraaknában is eltárolható.

Ápolás szempontjából 3-4 alkalom kapálás szükséges a gyomok ellen, még az állomány fiatal korában. Ez végezhető rotációs, vagy kézi kapával, kultivátorral. Nem sok betegség, és kártevő károsítja. A levélen jelenhet meg a cerkospórás betegség, valamint az üvegházi molytetvek populációi.

Jótékony hatásai

Táplálkozási szempontból az egyik legértékesebb növény. A zöldségfélék között kiemelkedő 5-9 g/100 g cukor, valamint 3-4 g/100 g rost tartalma. Fehérjéből 1,3 g van 10 g termésben, és jelentős a pektin tartalma. Ásványi anyagok közül 260 mg káliumot, 35 mg kalciumot, 87 mg magnéziumot, 30 mg foszfort, 98 mg nátriumot, valamint a mikroelemekből 0,09 mg rezet, 0,54 mg mangánt, 0,34 mg cinket, 2,5 mg vasat tartalmaz 100 g termése.

Vitaminokban kimondottan gazdag, ezek közül 10-13 mg C-vitamint, 0,07 mg piridoxint (B6 vitamin), 120 mg oxálsavat tartalmaz 100 g termés. B1 vitaminból 25, B2 vitaminból 35, mikrogramm van 100 gramm termésben. A természetgyógyászatban vérképzőként tartják számon, illetve bélrendszeri panaszokra javasolják.

Roppant sokféleképpen fogyasztható, célszerű minél nyersebb formát választani, például a nyers céklát reszelve, ecettel, némi sóval, cukorral ízesítve kiváló saláta készülhet belőle. A nyers reszelt cékla jól keverhető reszelt almával, répával, káposztával is.

A nyers céklában maradnak meg legjobban a tápanyagok, viszont főzve, vagy párolva is variálható különféle ételekkel. A főtt céklából szintén készülhet savanyúság, esetleg más gyümölcsökkel, zöldségekkel keverve céklakrém leves. Párolva jó köret lehet húsételek mellé.

A merészebbek felhasználhatják a reszelt céklát süteményekbe, brownie-ba, vagy készülhet céklás almás ,vagy céklás kakaós muffin is.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu