Csípj fel egy Chilit -A Jalapeno

Az egyik legkedveltebb chilipaprika a jalapeno. Közepes erőssége, és finom íze, sokoldalúsága miatt sokak kedvenc erőspaprikája. A konyhában rengetegféle módon felhasználható. Készíthető szósz, savanyúság, de akár töltött paprika is.

Csípj fel egy Chilit -A Jalapeno

A jalapeno chili az egyik legkedveltebb erős paprika fajta. Ez a chilik közt viszonylag enyhén csípős ízének, sokoldalú felhasználhatóságának, és könnyű termeszthetőségének köszönhető. A Jalapeno-t Mexikóban kezdték először termeszteni, a források szerint Xalapa városából származik, innen a név.

A jalapeno kifejletten mintegy 60-75 centiméter magasságot ér el, megfelelő körülmények között 70-80 nap alatt fejlődik ki, és érlel termést. Virágai fehér színűek, a termés változatos, zöld színűből érhet pirosra, sárgára, de akár lilára is.  Termésének mérete változó, öt-tíz centiméter hosszú és három centiméter széles.

Így termeszd

Kedveli a jó minőségű talajt, a sok napsütést, és a bőséges öntözést, ez gyakorlatilag minden chili fajtáról elmondható.  Az időjárási tényezők közül a hőmérséklet a kulcskérdés. A csírázás 18-22 Celsius fokon indul meg, és a fiatal növények is igénylik ezt a hőmérsékletet, majd az egészséges fejlődésez és terméskötéshez a 26-28 Celsius fok szükséges. Viszont 32 Celsius fok fölött sem érzi jól magát, tartós kánikula esetén a növények nem fognak bő termést hozni.

Szervesanyagokban gazdag, jó vízellátottságú, laza talajt kedveli.  A paprikamagokat célszerű beltéren csíráztatni, és palántát nevelni ezzel gyorsabban érhető el termőképes növény mint a helyrevetéssel.

Jalapeno Chili - vetemenyem-gazdabolt
Jalapeno Chili, Messze az egyik legkedveltebb chili paprika. Akár minden napi használatra is. A jalapeno egy közepesen erős, kapszaicin tartalmú paprikafajta. M

A magokat célszerű vizes törlőkendő, vagy gézlapok közt 12 óráig állni hagyni, majd termesztő-edénybe kb. 1-1.5 cm mélyre ültetni.

Amint megjelennek az első hajtások a cserepek kerüljenek egy napfényes ablakpárkányra, vagy valami napsütötte helyre. A chilik kényesek a hidegre ezért az utolsó fagyok elmúlta után 15 nappal érdemes csak őket a szabadföldbe telepíteni. az öntözés esetében a csepegtető öntözést célszerűbb alkalmazni így megvédhetőek a növények a fölfröccsenő víz okozta betegségektől.

Mi ellen védd?

A chilit jellemzően nem támadja meg sok rovarkártevő ,esetleg a levéltetvek, valamint a bagolylepkefélék okozhatnak problémákat, a gomba, és baktériumos rothadások viszont előfordulhatnak. Ezért célszerű lehet a gombás megbetegedések ellen réz alapú szerekkel védekezni.

Felhasználás

Mint ahogy azt már írtuk, nagyon sokoldalúan felhasználható fajta.

Fogyasztható frissen, emellett készülhet belőle őrlemény, szárított paprika, savanyúság, vagy paprikakrém is.

vetemenyem-gazdabolt
vetemenyem-gazdabolt
Vetemenyem.hu
Interaktív megoldások a betegségek, a kártevők, a gyomok felismerésében, és megsimerésében.