Derekas munka a zöldségtermesztés? 4 tipp a hajlongás ellen.

Derekas munka a zöldségtermesztés? 4 tipp a hajlongás ellen.

Sok embert az gátol meg a kertészkedéstől, hogy nem tud hosszú órákon át guggolni, hajolni térdelni kint a földön. A magvetés, a gyomlálás, a palántázás során viszont elkerülhetetlen, hogy viszonylag hosszú időt egy-egy pozícióban töltve dolgozzunk.

Még az egészséges embernek is „elmacskásodik” a lába, az ízületei, a dereka. Aki pedig valamilyen mozgásszervi gonddal küzd, például meszesedés, ízületi fájdalmak, vagy protézis, annak abba kell hagynia kedvenc hobbiját a kertészkedést? Szerencsére nem, mutatunk néhány kreatív filléres megoldást.

Magaságyás

A magaságyás leggyakrabban fa keretbe töltött magasító közeg, és talaj, amely kb. 60-90 cm-re kiemelkedik a talajtól, így nagyjából derékmagasságban van egy valamilyen megoldással a talajtól kiemelt földfelszín. Célszerű olyan magasra építeni, hogy nyújtott karral kényelmesen lehessen benne dolgozni, így lehet ugyanis a legegészségesebb munkapozíciót felvenni.

A palántázás, gyomlálás, öntözés során a derék, a hát egyenes, a térdek enyhén rogyasztott pozícióban tudnak maradni, a vállak pedig természetes kényelmes tartást vehetnek fel. A magaságyásba különféle rétegeket célszerű elhelyezni, hogy a legjobb termesztő tulajdonságokat érjük el.

  • Az aljára célszerű kavicsréteget teríteni, amely elvezeti a felesleges vizet.
  • A kavicsok fölé levágott gallyak, ágak kerüljenek, amelyek egyfajta belső vázként tartják a rá kerülő termesztőközeget.
  • Az ágakra, gallyakra kerüljön levágott fű nyesedék, zöldhulladék, vagy trágya. Ez tápanyagokat fog szolgáltatni a bomlás során, és melegíti alulról a talajfelszínt.
  • A felszínre kerti föld, komposzt, és érett marahatrágya keverékéből rendkívül jó termesztőközeg állítható elő.

A magaságyás egész évben jól használható gyakorlatilag kora tavasztól a fagyokig szolgáltatja a friss kerti zöldséget.

Márciusban elvethető benne a snidling, a retek, rukkola, vagy a mizuna. Áprilisban jöhet a saláta, a hagyma, majd májusban a paprikafélék, paradicsom, uborka cukkini. Július-augusztusban a felszabaduló helyekre mehet a karalábé, karfiol is.

Dombágyás

A dombágyás, (avagy német nyelvterületen hugelkultur) szerepe hasonló a magaságyáséhoz, tehát kiemeli a talajfelszínt, és bőséges szerves anyagot tartalmaz a fejlődő növények számára. Előnye a jobb talajszerkezet, a meghosszabbodó szezon, és a kevesebb talajművelés. Készítése során célszerű egy több éve nem vegyszerezett, nem műtrágyázott területet kinézni.

Nagyon sok kerti hulladékot (különösen fahulladékot) fog elnyelni az ágyásunk. Az ágyás alapján kb 30-40 cm mélyre célszerű kiásni, majd ebbe rakni a fahulladékot, alulra a nagyobb tuskókat, fentebb pedig a vékonyabb ágakat. Ez alkotja majd a dombágyás magját. Erre kerülhet kerti hulladék, nyesedék, fű, szalma, avar, trágya, és ezek tetszőleges keveréke. A kompossztal kevert talaj legyen a legfelső réteg.

Az ültetést célszerű úgy tervezni, hogy a dombágyás aljába kerüljenek a rovarriasztó növények, mint a snidling, és a hagymafélék. Mélyen gyökerező növényeket (tökféléket például) érdemes a domb oldalába helyezni, melyek gyökereikkel tartják az egész ágyást. Jó megoldás lehet még az eper telepítése is, mely sűrűsége miatt a szél, és víz elmosó hatását csökkenti.

Raklapágyás

A magaságyáshoz hasonló megoldás, ha raklapokból építünk keretet, és ezt töltjük fel. Előnye a zárt falú ágyásokhoz képest, hogy a raklapdeszkák közötti hely is jól használható.

Ültethető eperpalánta, chilipaprika, fűszernövény, vagy vethető mikrozöld a raklapágyás oldalán szabadon maradó földfelületbe.

Vertikális raklapágyás

Ez a megoldás még extrém kis helyen is megfelel. A raklapot fordítsuk a deszkázott felületével magunk felé, majd erős geotextillel burkoljuk be a raklap hátoldalát. A geotextilt szögeljük, vagy kapcsozzuk a fához, így a raklap, és a geotextil közötti rész feltölthető földdel. A raklap-deszkák, és a geotextil tartani fogja a talajt, így a deszkák közti résekbe, és a raklapágyás tetejébe lehet palántázni.

Olyan növényt érdemes választani, amelyek viszonylag kevés talajt igényelnek. Fűszernövényekkel, mikrozöldekkel, eperpalántával, kis méretű chilipaprikával nagyon jól növényesíthető. Felállítva a legkisebb erkélyen is jól elvan.

www.veteményem.hu