Egy cukki zöldség a kertben: A cukkini

Ha egy zöldséget szeretnél a kertedbe, amely bőségesen terem, sokoldalúan felhasználhatod a konyhában, könnyű termeszteni válaszd a cukkinit. Nem fogsz csalódni.

Egy cukki zöldség a kertben: A cukkini
Photo by Alain Ernst / Unsplash
2021-09-09 14:43 - Dinga Szabolcs

A cukkini az egyik legnépszerűbb tökféle zöldség. A konyhában nagyon sokféleképpen fölhasználható, rántva, salátaként, savanyítva, sütve, grillezve is fogyasztható.

Diétázók figyelmébe kifejezetten javasolt mert nagyon alacsony kalóriatartalma, magas rosttartalommal, és víztartalommal párosul. A termesztése viszonylag egyszerű, kezdő kertészeknek is javasolt, mert bőségesen és megbízhatóan terem.

Jellemzői

A cukkini a kabaktermésűek közé tartozik, ahova a görög-és sárgadinnye, a főzőtök, az uborka vagy a patiszon.

Young cucumber in summer garden
Photo by Melanie Hauke / Unsplash

A növény kifejezetten nagy növekedésű, jellegzetesen nagy leveleket nevel, melyek húsos csőszerű levélnyeleken ülnek. A virágok váltivarúak, egy-egy tövön hím, és női virágok egyaránt megjelennek. Termése az uborkáéhoz hasonló, viszont annál nagyobb méretű, súlyosabb. A termés héja általában zöld de vannak sárga, cirmos, sőt fehér héjú fajták is.

A cukkini termesztése

A cukkinit csak meleg talajba vessük, ezért május 20 előtt nem célszerű vele kísérletezni. A laza, könnyen felmelegedő, tápanyag-gazdag talajban viszont jó termés várható tőle. Palánta is nevelhető, ezzel a megoldással hamarabb juthatunk terméshez. Viszont a palánták is kényesek a hőmérsékletre ezért május 20 előtt ezeket se célszerű a szabadba kiültetni.

Jó körülmények közt hatalmas leveleket fejleszt, amelyek miatt nagy helyigényű növény. Célszerű a 1 x 1 méteres sor és tőtávolságot tartani.

Az öntözést nagyon igényli különösen a korai életszakaszban, mikro a gyökerek még nem tudtak elég mélyre fúródni. Nyáron jelennek meg a napsárga színű, kimondottan impozáns virágok, majd nem sokra rá az első termések. Salátának, vagy savanyítva a 20-25 cm-es fiatal terméseket célszerű szedni, rántani, grillezni, feldolgozásra pedig a kb. 1 kilogrammos terméseket.

Photo by Igor Osinchuk / Unsplash

Akár balkonon is nevelhető, egy nagyobb kb. 10 literes dézsába vagy vödörbe ültetve.

Növényvédelme

A cukkini palántakortól egész betakarításig igényel valamennyi növényvédelmet. A gombás betegségek közül leggyakrabban a lisztharmat fordul elő. Szembetűnő fehér bevonatot képez a leveleken. Gomba okozza, ezért célszerű a cukkiniket csepegtető rendszerrel öntözni, illetve tartani a megfelelő tő, és sortávolságot. A túlzsúfolt, levegőtlen állomány kiváló tanyája a gombáknak.

Szintén jelentős, és veszélyes gombabetegség a tökfélék fitoftórás rothadása is. A betegséget a Phytophthora capsici és más Phytophthora spp. gombák okozzák, a növény egész fejlődése során megjelenhetnek. Fiatal korban a betegség palántadőlést okoz, későbbiekben hajtás, és szárrothadások, levélfoltosodás, vagy a termés akár tárolási rothadása lehet jellemző tünete.

Levéltetvek a cukkinin: hogyan kell feldolgozni és permetezni, hogyan lehet  megszabadulni a képről

A rovarok közül a fiatal állományban a cserebogár, és pattanóbogár lárvák jelenthetnek problémákat. Ezek gyakran elrágják a fiatal növények gyökereit. A kifejlett növényeken pedig a levelek megjelenését követően számolni kell a levéltetvek megjelenésével is.

Egy tuti recept: cukkini tócsni

Közkedvelt étel a tócsni, másutt lapcsánka, viszont sokan különösen ha figyelnek az alakjukra nem vállalják be mert igen kalóriadús. Jó ötlet cukkinit használni burgonya helyett.

A typical variety of Roman pizza or "pizzetta" topped with zucchini
Photo by Gabriella Clare Marino / Unsplash
  • Egy közepes méretű cukkinit hámozzunk meg és reszeljük le.
  • A reszelt cukkinihez adjunk tojást sót, borsot, hagymát, összezúzott fokhagymát, két tojást. Majd keverjük össze.
  • Adjunk hozzá lisztet, amennyit fölvesz, ha még fittebre akarjuk, akkor nagyon apró szemű, vagy darált zabpelyhet használjunk az elkészítéséhez.
  • Ha megfelelően összeállt, evőkanállal adagoljuk nem bő olajba, és kb. 2-3 perc alatt süssük mindkét felét ropogósra. Fokhagymás tejföllel kiváló

Jó étvágyat, és jó cukkinitermesztést kíván:

a veteményem.hu és veteményem-gazdabolt.hu csapata