Én kis (mikro) kertész leszek, zöldségeket nevelgetek!

Én kis (mikro) kertész leszek, zöldségeket nevelgetek!

Ha a mikrozöldségek termesztésébe kívánunk belevágni, a fajták tekintetében hamar a bőség zavarában találjuk magunkat. A kínálatban megtalálható mikrozöld vetőmagok közül célszerű lehet 4-5 fajtát kiválasztani a kezdő termesztéshez.

Ezek legyenek gyorsan növő, viszonylag igénytelenebb, de nagy zöldtömeget adó fajok, így hamar eredményre vezet a kísérletezés, és aránylag kicsi az esélye, hogy az „ültetvényünk” elpusztul, vagy károsodik.

Kezdéshez ajánlott mikrozöldek:

  • Borsó
  • Napraforgó
  • Brokkoli
  • Cékla

Tapasztaltabb mikrokertészek számára javasolt növények:

  • Bazsalikom
  • Zamatos Turboly
  • Borsmustár

A termesztési cél

Bármely mikrozöld jól hasznosítható a konyhában, az csak a termesztőn múlik, hogy milyen ételeket szeretne vele ízesíteni, milyen ízvilágokat szeret kipróbálni, és mennyire szereti a pikáns ízeket, mint amilyen a bazsalikom, vagy a turbolya speciális íze. Ha eladásra tervezzük a mikrozöldségeket, célszerű minél szélesebb termékpalettát felállítani, az éttermek, akik elsődleges felvásárlóként megjelennek, szeretik a széles ízkombinációs lehetőségeket, illetve a mikrozöld díszítő funkciója is jobban érvényesül, ha többféle növényből áll össze.

Esetleg van lehetőség játszani az ízekkel, és a színekkel egyaránt. Lehetséges, hogy a cél az otthoni konyha színesítése, és az ételek földobása, valamint több vitamin csempészése a téli étkezésbe. Ebben az esetben azt érdemes kikísérletezni, melyek azok a növények, amelyek legjobban ízlenek, amelyeket legjobban tudjuk kombinálni az általunk kedvelt ételekkel. Ilyenkor célszerű 5-6 fajtával kezdeni, és kipróbálni őket, majd leszűkíteni arra a 3-4 fajtára, amelyek legjobban működnek ételeinkben.

Ízek, és erősségek

Ha a markáns, fűszeres és karakteres ízeket kedveljük, célszerű lehet a retket, mustárt, vagy mustárspenótot választani termesztési céllal.

Viszont például, ha a gyerekeknek szeretnénk salátákat készíteni, nekik talán nem tetszenek a túl karakteres, túl erős ízek, így ilyen esetekben érdemes lehet a semlegesebb ízek irányába elindulni, például borsóval, vagy babbal.

Biológia óra a nappaliban

Jó ötlet lehet a gyerekekkel együtt termeszteni a mikrozöldségeket, akár egy kísérleti biológia óra is kerekíthető belőle. Egyes magokat például a napraforgó, a mungóbab, vagy a borsó magjait célszerű a vetés előtt egy éjszakára beáztatni. Ezt megtehetjük úgy, hogy a magok egy kancsóba, vagy tálba kerülnek, majd annyi víz kerüljön rájuk, hogy éppen ellepje őket. A felesleges vizet másnap reggel öntsük le. A magokhoz elég keresni egy viszonylag nagyobb 25 x 25 –ös műanyag, fém, vagy kerámiatálcát, ezt töltsük meg jó minőségű fűszernövényfölddel, esetleg kókuszrosttal.

A magok kerüljenek lazán szórva a talaj tetejére, majd vékonyan szórjunk rá némi talajt. Ha kókuszrosttal dolgozunk nem szükséges a magokat betakarni. Ezután szórófejes flakonnal spricceljünk vizet az „ültetvényre” napi 2 alkalommal, ügyelve arra, hogy enyhén nedves legyen a környezet, de ne álljon rajta a víz. A friss növények néhány napon belül megjelennek, és az olyan gyors növekedésű fajták esetében, mint a borsó, vagy a napraforgó, kb 7-11 napon belül már szüretelhetőek is az első leveles növények.

Milyen magot válasszunk?

A mikrozöldség esetében a nagyon fiatal, egy levélpáros növényt használjuk fel az ételekben tehát az első és legfontosabb szempont a vegyszermentesség. Ha van lehetőség mindenképpen organikus gazdálkodásból származó,m bio minősítésű vetőmaggal dolgozzunk. A konvencionális vetőmagok egy része úgynevezett csávázáson esik át.

Ez azt jelenti, hogy a vetőmag egy olyan kémiai burkolatot kap, amely távol tartja a kártevőket, és a betegségeket a magtól, és a csíranövénytől. Ez a vegyi anyag a szabadföldi művelés esetén lebomlik a betakarítás idejére, mikrozöldség célú felhasználás esetén viszont a vegyi anyagok még nagy koncentrációban a növény szervezetében vannak. Így pedig nem lenne egészséges fogyasztani őket.

Betakarítás, és tárolás

A növények az első levélpárok megjelenése után, kb. 8-10 cm-es szárhosszúság elérésénél betakaríthatóak. Egy éles ollóval minél inkább a talaj fölött vágjuk le a kikelt növényeket. A legjobb, legintenzívebb ízeket akkor kapjuk, ha egyből elkészítjük belőle az ételt, vagy a salátát. Ha több alapanyagra tettünk szert, mint ami azonnal elfogy, hűtőben, légmentesen záródó dobozban, vagy zárható zacskóban tárolható a termés. A tárolás maximum egy hétig javasolt.


www.vetemenyem-gazdabolt.hu

www.vetemenyem.hu