Fűszerszekrény a hűtőszekrény mellett

Fűszerszekrény a hűtőszekrény mellett

Melyek azok a fűszerek, amelyek könnyen termeszthetőek, gazdaságosak, és szinte minden ételféleségbe használjuk őket? Mennyivel jobb a friss fűszer íze az ételben, mint a boltokban kapható szárított változatot használni.

Külön jó hír, hogy a fűszernövények sem nagy helyet, sem túl sok napi gondoskodást nem igényelnek, a konyha napfényes pontján egy cserépben vagy balkonládában elhelyezhetőek, és azonnal kéznél vannak ha egy levesbe, pörköltbe, sült húsra tenne belőlük az ember. Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen fűszereket célszerű minden konyhában termeszteni.

Bazsalikom

A bazsalikom jól érzi magát a konyha egy félárnyékos részén is, napi 6-8 óra napfény esetében már jól fejlődik. A direkt, közvetlen erős napsugárzást nem tolerálja jól. Szintén célszerű védeni az erős széltől, és fagytól, de ezt leszámítva egy viszonylag igénytelen, ugyanakkor sok mindenre felhasználható fűszernövényről beszélünk. Egy közepes méretű cserépbe, jó minőségű, laza, jó vízelvezető képességű talajba kerüljenek a vetőmagok, 1 cm mélységbe.

A magokból kb. 2-3 hónap fejlődés után lesz megfelelő méretű növény. A növényekben a hatóanyag legnagyobb mennyiségben a virágzás előtt halmozódik fel. Tésztaételekbe, salátákba, pizzákra, vagy paradicsomos szószokba kiváló ízesítő.

Oregano

A természet antibiotikumának is nevezik. Nagyon kedvelt gyógy, és fűszernövény. Nem fogja sok időnket felemészteni a gondozása, gyakorlatilag nagyon jól tűri a meleget, az ideiglenes szárazságot, és a hosszantartó napsütést is. Öntözésre csak abban az esetben van szükség, ha már nagyon száraz a nyár, és nagyon nagy a hőség, de akkor is csak mérsékelten öntözzük.

A magokat áprilisban célszerű elszórni, balkonládába, cserépbe vagy szabad földbe. Adjunk nekik némi kelesztő öntözést, majd hagyjuk őket növekedni. Körülbelül 15 -20 nap Celsius fok szükséges a csírázáshoz, és mintegy 8-14 nap alatt csírázik ki. A friss leveleket még a virágok kialakulása előtt célszerű leszedni, ilyenkor tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben a hatóanyagokat. Húsokhoz, főképp sertéshez vagy marhahúshoz, paradicsomos alapú szószokhoz javasolt fűszer.

Kakukkfű

Egy újabb könnyen termeszthető, viszont rengeteg ételbe felhasználható fűszernövény a kakukkfű. Gyógynövényként is jól használható, antibakteriális hatással rendelkezik, erősíti az immunrendszert, köptető, görcsoldó, fertőzésgátló és gilisztahajtó, tehát számos pozitív egészségügyi hatással bír. Mediterrán eredetű növény, meszes, elsősorban a jó vízelvezető képességű, laza talajt kedveli, emellett igényli a meleget, és fényt. A magokat rakjuk 0.5-1 centiméter mélyre, majd csírázásig rendszeresen öntözzük.

A kertbe a palántákat 5-7 cm magasságnál ültessük ki, míg balkonon egy nagyobb cserepet, vagy balkonládát célszerű nekik kialakítani. Gyógynövényként a kakukkfűtea különböző légúti betegségek, és megfázás ellen is fogyasztható. Fűszerként elsősorban húsételek, marhahús, szárnyasok, töltött húsök töltelékének ízesítésére javasolt felhasználni.

Citromfű

Már a középkorban alkalmazott gyógy, és fűszernövény. Gyomorpanaszokra, alvászavarra, stressztünetekre alkalmazták. A növény kb 60 cm magasságúra fejlődik, szára négyszögletes keresztmetszetű, a levelek élénkzöldek, szív alakúak, enyhén recés szélűek. A virágok aprók, kalászban állók. Nagyon jó mézelő növény, a méhek kimondottan szeretik. Humuszos, jó szerkezet talajt kedveli, illetve balkonon termeszthető bármilyen jó minőségű virágföldben.

A rendszeres locsolást meghálálja, de a túlöntözést el kell kerülni. Készíthető belőle tea, tinktúra, vagy forró fürdő, illetve nagyon jól használható italok, pl. limonádé, alkoholos, vagy alkoholmentes koktélok, smoothiek, vagy turmixok ízesítésére.

www.veteményem.hu