Háromezer grammja és nem illegális – így neveld a sáfrányodat

Háromezer grammja és nem illegális – így neveld a sáfrányodat

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) az egyik legdrágább gyógy és fűszernövény, grammjának piaci ára a 2500-3500 forintot is elérheti. A nősziromfélék családjába tartozó sáfrány őshazája Spanyolország, illetve itthon is állítanak elő belőle nagy mennyiségben. Felhasználják a gyógyszergyártásban is ( igaz egyre ritkábban) görcsoldó, kedélyjavító készítményekben.

Valódi értéke a gasztronómiai felhasználásban rejlik, nagyon kis mennyiségben is kimondottan egyedülálló sárgás színt, és mediterrán hatású, különleges ízvilágot kölcsönöz. Figyelni kell viszont arra, hogy 5 gramm fölött akár rosszullétet okozhat. Várandós hölgyeknek pedig különösen célszerű kerülni a nagyobb mennyiségű sáfrányfogyasztást, mivel a méh izomzatot erőteljes összerándulásokra késztetheti.

A sáfrányról

A jóféle sáfrány évelő hagymás növény. Gyökérzete bojtos, föld feletti szára nincs, a hagymagumó, mely gyakorlatilag a módosult szár, teljes egészében a földfelszín alatt helyezkedik el. A hagymát sötétbarna borok veszi körül. Levelei tőállásúak, zöldek, vékonyak, és karcsúak. A virágok magányosan állnak, közvetlenül a földfelszínen. A mutatós lilás sziromlevelek között található a három bibeszál, rajta sárga színű, megvastagodott bibék ülnek.

A bibék aromásak, kedvező élettani hatású anyagokat tartalmaznak, ez adja a növény értékét. Virágzása októberre tehető. A nyári melegeket nem kedveli, olyankor a levelek is elszáradnak, a növény a forróságot teljesen a hagymába húzódva vészeli át. A szeptemberi esők megérkezésével kezd hajtani, és szeptember/október elején virít.

Termesztése

A sáfrányt csak jól megmunkált, évelő gyomoktól mentes talajba érdemes telepíteni. A hagymákat duggassuk kb. 5-8 cm mélységbe. A növényeket egymáshoz képest 10 cm-es sor és tőtávra telepítsük. Az ágyások között 25 cm-es művelőutakat célszerű képezni. Laza, de tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba termesszük.

Külön öntözést általában nem igényel, de nagyon száraz ősz esetén kiegészítő öntözés célszerű lehet. Nagy előny viszont, hogy a száraz nyarakon a növény „alszik”, így nem alakulnak ki aszálykárok. Betakarítása viszont nagyon kézimunka igényes, mondhatni pepecs eljárás. A virágokat érdemes kora reggel a „harmattal szedni” ilyenkor a legjobb a növény aromatartalma. A bibéket pedig ezt követően egy csipes segítségével szedjük le. Akkor jó, ha a bibék hosszúak, és élénk színűek.

Tárolás, és felhasználás

A tároláshoz szárítani kell, ami történhet a szabad levegőn is, szűrű szövésű szitákban, szárító kereteken, vagy meleg, de nem forró sütőben, vagy kis mennyiségben akár a radiátoron is. Akkor jó, ha a bibeszálak „csörgősre” száradnak, de nem törnek, vagy porladnak szét.

„Dormivit in sacco croci”- „Sáfrányágyon aludt” mondták az ókori rómaiak aki jól érezte magát, energikus volt, vagy indokolatlan jókedv jellemezte.

Sáfránypiac

A sáfrány ára az aranyéval vetekszik. Grammja 2500 forintért értékesíthető, kilója pedig akár egy középkategóriás gépkocsi értékét is eléri. Borsos ára a termesztés nagy kézimunkaerő igényére vezethető vissza. Illetve, hogy egy kiló sáfránybibe szüreteléséhez mintegy 140 ezer tő sáfrányra van szükség. Ez a mennyiség mintegy 1600 négyzetméter területet igényel.

Ha viszont azt számoljuk, hogy egy hektáron megtermeszthető mintegy 6,5 kg sáfránybibe előállítható, akkor annak piaci ára már 15 625 000 Ft. Ha a jelentős élőmunkaerő igény miatt csak 30%-al számítunk profitnak akkor is 4 687 500 forint profit realizálható, amely valljuk be elég jól hangzik. A változó klíma, és az alternatív termeszthető növények megjelenése miatt tehát a sáfránytermesztés akár egy jó út lehet a hazai gyógy, és fűszernövény termesztők számára.

www.vetemenyem-gazdabolt.hu
www.vetemenyem.hu