Háromezer grammja és nem illegális – így neveld a sáfrányodat

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) az egyik legdrágább gyógy és fűszernövény, grammjának piaci ára a 2500-3500 forintot is elérheti. A nősziromfélék családjába tartozó sáfrány őshazája Spanyolország, illetve itt is állítanak elő belőle a legtöbbet

Háromezer grammja és nem illegális – így neveld a sáfrányodat
Photo by Mohammad Amiri / Unsplash

A jóféle sáfrány (Crocus sativus) az egyik legdrágább gyógy és fűszernövény, grammjának piaci ára a 2500-3500 forintot is elérheti. A nősziromfélék családjába tartozó sáfrány őshazája Spanyolország, illetve itt is állítanak elő belőle a legtöbbet. Felhasználják a gyógyszergyártásban is ( igaz egyre ritkábban) görcsoldó, kedélyjavító készítményekben.

Valódi értéke a gasztronómiai felhasználásban rejlik, nagyon kis mennyiségben is kimondottan egyedülálló sárgás színt, és mediterrán hatású, különleges ízvilágot kölcsönöz. Figyelni kell viszont rá, hogy 5 gramm fölött akár rosszullétet okozhat. Várandós hölgyeknek pedig különösen célszerű kerülni a nagyobb mennyiségű sáfrányfogyasztást mivel a méh-izomzatot erőteljes összerándulásokra késztetheti.

A sáfrányról

A jóféle sáfrány évelő hagymás növény. Gyökérzete bojtos, föld feletti szára nincs, a hagymagumó, mely gyakorlatilag a módosult szár, teljes egészében a földfelszín alatt helyezkedik el. A hagymát sötétbarna borok veszi körül. Levelei tőállásúak, zöldek, vékonyak, karcsúak. A virágok magánosan állnak, közvetlenül a földfelszínen. A mutatós lilás sziromlevelek közt található a három bibeszál, rajta sárga színű, megvastagodott bibék ülnek.

A bibék aromásak, kedvező élettani hatású anyagokat tartalmaznak, ez adja a növény értékét. Virágzása októberre tehető. A nyári melegeket nem kedveli, olyankor a levelek is elszáradnak, a növény a forróságot teljesen a hagymába húzódva vészeli át. A szeptemberi esők megérkezésével kezd hajtani, és szeptember végén október elején virít.

Termesztése

A sáfrányt csak jól megmunkált, évelő gyomoktól mentes talajba érdemes telepíteni. A hagymákat duggassuk kb. 5-8 cm mélységbe. A növényeket egymáshoz képest 10 cm-es sor és tőtávra telepítsük. Az ágyások között 25 centiméter művelőutakat célszerű képezni. Laza, de tápanyagban gazdag, jó szerkezetű talajba termesszük.

Külön öntözést általában nem igényel, de nagyon száraz ősz esetén kiegészítő öntözés célszerű lehet. Nagy előny viszont hogy a száraz nyarakon a növény „alszik” így nem alakulnak ki aszálykárok. Betakarítása viszont nagyon kézimunka-igényes, mondhatni pepecs eljárás. A virágokat célszerű kora reggel a „harmattal szedni” ilyenkor a legjobb a növény aromatartalma. A bibéket pedig ez után csipesszel leszedni. Akkor jó ha a bibék hosszúak, és élénk színűek.

Tárolás, és felhasználás

A tároláshoz szárítani kell, ez történhet a szabad levegőn is, szűrű szövésű szitákban, szárító-kereteken, vagy meleg, de nem forró sütőben, vagy kis mennyiségben akár a radiátoron is. Akkor jó, ha a bibeszálak „csörgősre” száradnak, de nem törnek, vagy porladnak szét.

„Dormivit in sacco croci”

„Sáfrányágyon aludt” mondták az ókori rómaiak aki jól érezte magát, energikus volt, vagy indokolatlan jókedv jellemezte.

A sáfrány ugyanis általános kedélyjavító, szorongáscsökkentő hatással bír. Már az ókortól kezdve felhasználják, és használják ma is ételekbe. Célszerű kis meleg vízben megáztatni, és úgy felhasználni. Egy fazék húslevesbe már 2-3 szál sáfrány is elég lehet. A mediterrán a közel-keleti vagy az indiai konyha alapvető fűszernövénye.

Sáfránypiac

A sáfrány ára az aranyéval vetekszik. Grammja 2500 forintért értékesíthető, kilója pedig akár egy középkategóriás gépkocsi értékét is eléri. Borsos ára a termesztés nagy kézimunkaerő-igényére vezethető vissza. Illetve hogy egy kiló sáfránybibe szüreteléséhez mintegy 140 ezer tő sáfrányra van szükség. Ez a mennyiség mintegy 1600 négyzetméter területet igényel.

Ha viszont azt számoljuk, hogy egy hektáron megtermeszthető mintegy 6,5 kilogramm sáfránybibe előállítható, akkor annak piaci ára már 15 625 000 Forint. Ha a jelentős élőmunkaerő igény miatt csak harminc százalékot számítunk profitnak akkor is 4 687 500 forint profit realizálható amely valljuk be elég jól hangzik. A változó klíma, és az alternatív termeszthető növények megjelenése miatt tehát a sáfránytermesztés akár egy jó út lehet a hazai gyógy, és fűszernövény-termesztők számára.

A Veteményes

www.vetemenyem.h

www.vetemenyem-gazdabolt.hu