Így mentsd meg a kedvenc chilidet

Ha a kedvenc chilijeidet jövőre is élvezni szeretnéd, még van lehetőséged megmenteni őket. A cikkben mutatjuk, hogy tudod teleltetni őket.

Így mentsd meg a kedvenc chilidet
Photo by Barbara Kosulin / Unsplash

Sajnos lassan itt a pillanat hogy búcsút vegyünk tavaszig növényeinktől. Az október már a betakarítás végét is jelenti leterem a paradicsom, a tökfélék, a káposztafélék, a téli retek még az első fagyokig kibírja. A paprikafélék azonban jóval hamarabb feladják a küzdelmet. Viszont a jó hír hogy kedvenc paprikatövünket akár megpróbálhatjuk megmenteni a tél viszontagságaitól. Itthon ugyanis a paprikafélékre jellemzően egynyári növényként tekintenek, viszont a trópusi eredetű chili paprikák természetes élőhelyükön jellemzően egész évben teremnek, és növekszenek, sőt a megfigyelések azt igazolják az idősebb növények több termést érlelnek.

Ha sikerül átteleltetni egy-egy kimondottan jól kondíciójú paprikát, akkor a következő évben akár egy két hónappal hamarabb, és bőségesebb termést várhatunk a növénytől. Fontos tudni azt is, hogy különbség van az „Annuum” és a „Chinense” fajták közt, az Anuum fajtákat mint a Japaleno, vagy a Cayene chili nehezebb lesz teleltetni, a Capsicum Chinense fajták mint például a Habanero, a Trinidad Morgua, a Naga Jolokkia, vagy a Fatalii jobban teleltethetőek.

Honnan-hová?

A szabadföldben a chilik jellemzően az első fagyokig bírják ki károsodás nélkül, viszont célszer nem megvárni ezt mert már néhány óra zimankós hajnal vagy éjjel is sokat árthat a kondíciójuknak. A terméseket le kel leszedni, ha érettek, ha nem, így a növényt megkíméljük a termés érlelésével járó erőfeszítésektől, és jobb eséllyel megmarad. A kiválasztott töveket lehetőség szerint nagy földlabdával emeljük ki a talajból, és kerüljenek teleltető edénybe.

Benn lehetőleg egy 14-15 Celsius fok hőmérsékletű, száraz, természetes fénnyel jól megvilágított helyre kerüljön a teleltetni kívánt példány.  Külön világításra nincs szüksége ilyenkor. Termést ne is várjunk a tél idején, ahhoz ha termést is szeretnénk egy fűtött,és kiegészítő világítással felszerelt melegház szükséges.

Peppers
Photo by Eduardo Jaeger / Unsplash

Téli szünet

A teleltetés megkezdésekkor célszerű átnézni a növényt tetvek, tripszek, poloskák, vagy egyéb kártevők is beutazhatnak a paprikával, ezeket távolítsuk el, például egy gyenge vízpermetes lemosással. Folyamatosan csökkenteni kell az öntözés mennyiségét, teleltetés alatt elegendő mindössze 2-3 hetente locsolni, úgy hogy csak a talaj enyhén nedves legyen. Észrevehető lesz hogy a telelés megkezdését követően a növény levelei fonnyadni, majd hullani kezdenek majd.

Ez normális jelenség hasonló a fák téli lombhullatásához. ha a növény az összes levelet lehullatta célszerű az ágakat visszametszeni, néhány y-alakot meghagyva. A locsolást minimális szinten kell folytatni a tél során, viszont némi tápoldattal lehet pótolni a talajból folyamatosan fogyatkozó tápanyagokat. Április harmadik dekádjában, azaz nagyjából Április 20 után célszer kiültetni a teleltetett növényt. A kiültetés előtt javasolt növelni a fényt, és a locsolás mennyiségét de ilyenkor se kezdjen „állni rajta” a víz.

A kiszabadulás

A chiliket akkor ültessük ki mikor a kinti hőmérséklet már érezhetően melegebb, mint a benti, és a talajmenti, valamint hajnali fagyok is elmúltak már. A kiültetés előtt célszerű jól megmunkálni a földet, porhanyós, aprómorzsás szerkezetű talajt készíteni a növényeknek.

Shot of the beautiful Aji Benito from The Organic Chilifarm in Denmark
Photo by Jeppe Vadgaard / Unsplash

A növények tövét kezdetben célszerű lehet szalmával, mulccsal takarni ez a még esetleg vissza-visszatérő zordabb hajnalokon segít megvédeni őket.

A Veteményes

www.vetemenyem.hu