Így tedd ki a fenyőd szűrét

Így tedd ki a fenyőd szűrét

Még az óév egyik utolsó cikkében a fenyőfa választásról, és a fenyők karácsonyfává válási útjáról adtunk némi útmutatást. Mostanra pedig már jó eséllyel legtöbbünknél ott díszíti a nappalit, vagy az egyéb közös helységet egy feldíszített fenyőfa. Ha vágott fenyőt választottunk már sok dolgunk nem lesz, csak egy-két hét múlva a díszek leszedése és elpakolása. Viszont, ha élő konténeres, vagy a földlabdás fenyő mellett döntöttünk, akkor most kezdődik a munka oroszlánrésze. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a karácsonyfánk a kertben, vagy az erkélyen díszíthesse a környezetet, az új évben elég sokat kell majd vele foglalkoznunk. Mutatjuk mi a teendő:

A hőmérséklet

A fenyők alapvetően a hűvösebb tajga éghajlatot, illetve az 1500-2000 méteres tengerszint feletti magasságot kedvelik, ahol viszonylag sok a csapadék, és alacsonyabb az évi középhőmérséklet. A lakásban uralkodó 20-25 Celsius fok, különösen decemberben egy valódi sokkhatás a fenyőnek. Ne feledjük ugyanis, hogy növényünk éppen telelő állapotban van mikor bevisszük a 22 fokos kánikulába.

Ezért sem hirtelen bevinni, sem hirtelen kitenni nem szabad, és különösen nem célszerű heteken át benntartani a nappaliban. Hamar feltűnhet, hogy a fa elkezdi hullatni a levelét, vagy a tűlevelek csüngő állást vesznek fel, az ágakon végigsimítva leperegnek. Ezzel egyidőben az ágvégeken a hirtelen meleg, és fény miatt megnyúlt kényszerhajtások jöhetnek létre. Ezek később az abnormális növekedés miatt visszafagyhatnak, letörhetnek, vagy elszáradnak.

Ha élő fenyőnk van célszerű az ünnepek utáni első szabad hétvégén már kitenni legalábbis egy hidegebb szobába, előtérbe, garázsba, vagy spejzba. A lényeg, hogy maximum 15-16 Celsius fok legyen. Egyébként ezt a procedúrát érdemes követni a fenyő bevitelekor is, tehát az ünnepek előtt néhány napig a viszonylag hűvösebb helyiségekben hagyni. Néhány nap múlva kerüljön ki a növény 4-5 Celsius fokos környezetbe, lehet ez a pince, vagy egy kinti fűtetlen garázs, esetleg egy fedett terasz.

A talaj

A fenyő szereti az enyhén savas talajt, és a jó vízháztartású közeget. Célszerű a kert nedvesebb, árnyékosabb területeire rakni. A földlabda a fenyő gyökerei körül legyen minimum 45-50 cm-es átmérőjű, az ültető-edény lehet még egy kicsit nagyobb, a hézagokat pedig fenyőfölddel, vagy föld-fenyőmulcs keverékével töltsük fel, ez stabilabb, biztosabb közeget teremt a növénynek.

Odakint a fenyő leendő helyét érdemes előre elkészíteni. A földlabdánál legalább kétszer szélesebb, és mélyebb gödröt célszerű ásni még a fagyok előtt. A gödörbe a fenyő csak a fagyok elmúltával kerüljön, március első hetében. A kerti talajt esetleg homokkal, vagy humuszos földkészítménnyel érdemes keverni, hogy lazább legyen és a gyökere könnyebben meginduljanak.

A vízutánpótlás

A fenyő igen vízkedvelő növény. Természetes élőhelyként is azokon a részeken jelenik meg hazánkban, ahol a legmagasabb az évi csapadékmennyiség. A szárazságot, az aszályt nagyon rosszul tolerálja.

A legjobb megoldás, ha az élő fenyőt naponta-kétnaponta öntözzük, és spricceljük a leveleket szórófejes vizesflakonból. Az edénybe is célszerű lehet pótolni a földet fenyőfaföld, és például fenyőkéreg-mulcs keverékével mely jó víztartó közeg. A cserép alá kerüljön egy megfelelő mélységű alátét, amely a maradékvizet felfogja és tárolja.

Az utángondozás

Az élő fenyő esetében inkább válasszunk kisebb 120-140 cm-es példányt, mert jobban fogja tolerálni a kiültetést. A víz utánpótlásról mindig gondoskodni kell. A gyökeresedés akár 2-3 évig is eltarthat, viszont ezután a növény már meglehetősen ellenálló, viszonylag kevés betegség, kártevő fogja fenyegetni, és idősebb korban már a szárazságnak is jobban ellenáll majd.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu