Itt van az ősz, itt van újra a lemosózás

Itt van az ősz, itt van újra a lemosózás
Forrás: Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége

Az ősz végén célszerű újra elővenni a permetező gépeket, és még a téli álom előtt megdolgoztatni őket egy kicsit. A tavaszi lemosó permetezés fontosságáról írtunk már. A jól elvégzett lemosó permetezés nagyban megkönnyíti az egyszeri gazdálkodó dolgát. A szezonban támadó kártevők nagy része gyéríthető, a betegségek megelőzhetőek vele. Régebben csak a tavaszi lemosó permetezés volt divatban, viszont az elmúlt időszakokban jellemző elhúzódó meleg őszök, és a viszonylag enyhe telek miatt nagy számú kártevő tud áttelelni a fák repedéseiben, a támrendszerek oszlopain, vagy a fák kérge alatt.

Mi hol telel?

A lehullott növényi maradványokon, az ágakon, vagy a fákon maradt gyümölcsmúmiákon baktériumos, és gombás betegségek többsége tudja átvészelni a telet. A gombák úgynevezett kitartóképletei olyan ellenállóak, hogy akár a több hetes mínuszban, a száraz hidegben is életben maradnak. A gyümölcsfák, és cserjék ágain jó eséllyel telel ki a tafrina, a moníliás betegségek, a didimellás foltosság, vagy a varasodás kórokozója.

Az ízeltlábúak közül a kéregrepedésekben telel át pete alakban például az almamoly, a kígyóaknás ezüstmoly, a kis téli araszoló. A kéregmoly, vagy a szilvamoly esetében a hernyó húzódik a téli időszakra a kéreg alá. A nyerges szőlőmoly őszi nemzedéke a hidegek beállta előtt a kéregrepedésekben bábozódik, és bábállapotban vészeli át a telet.

Kifejlett állatként telel a kéreg alatt többek között a levélatkafélék nagy többsége, a bimbólikasztó-ormányos, a körte recéspoloska, pajzstetvek kifejlett nőstényei, illetve a levéltetvek több faja, mint a fekete cseresznye levéltetű, vagy a foltos burgonya levéltetű. Nem csak a gyümölcsfákon, hanem az oszlopok, karók, támrendszerek, vagy kerti épületek faanyagában is szívesen meghúzódnak.

Miért érdemes ősszel is beiktatni a lemosózást?

Az őszi védekezés fontosságához hozzájárul, hogy gyakran a tavasz is hirtelen meleggel köszönt be, a telelő rovarok pedig néhány nap alatt felébrednek, és elhagyják a telelőhelyüket, így a tavaszi lemosó már nem éri őket. A télen inaktív gombák, baktériumok többsége egyből szaporodásnak indul, ha tavaszi csapadék éri őket, a hőmérséklet pedig meghaladja a 10-12 Celsius fokot.

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjunk termelni célszerű egy őszi, tél eleji lemosó permetezést is beiktatnunk a növényvédelmi technológiába. Itt a cél a telelőre vonult kártevő ízeltlábúak, a gomba-spórák, és kitartóképletek számának csökkentése. Ehhez hasonlóan a tavaszi lemosó permetezéshez réz, kén, és olajos készítményeket célszerű használni. A réz a gombákat, baktériumokat pusztítja, az olajos keverék pedig az ízeltlábúakat gyéríti, olyan módon, hogy olajos bevonatot képez a testükön megakadályozva a légzést.

Technológia

A lemosó permetezést célszerű esőmentes, többé-kevésbé napos időben végezni, mivel ilyenkor ősszel már nehezebben szárad rá a kijuttatott permetszer a kéregre. A hőmérsékletnek el kell érnie a plusz 5 Celsius fokot. A használható szerek, és komponensek listája elég széles, viszont nem minden keverhető. Ahogy már a tavaszi lemosóról szóló cikkben foglalkoztunk vele, a rezes-kénes készítmények keverése olajos szerekkel nem javasolt. Kereskedelmi forgalomban lehet vásárolni olyan komplex készítményt, amely réz-kén-olaj tartalmú, ez speciális rézvegyületet tartalmaz, és általában a réztartalom is csekélyebb.

Ellenben magasabb áron lehet általában hozzájutni, mint az egykomponensű készítményekhez. Előnye, hogy egy menetben el lehet vele végezni az őszi lemosót. Ha van idő rá célszerűbb viszont egy menetben rezes-kénes készítménnyel védekezni, majd egy hét elteltével újra megcsinálni a lemosót, ezúttal olajossal a telelő ízeltlábúak ellen.

Ez a technológia hozzásegít, hogy a jövő évben jóval kevesebb permetezésre legyen szükség, ami a tavaszi-nyári időszak munkacsúcsában igen nagy segítség lehet, és a pénztárcát is jobban kíméli a szezonban.

vetemenyem.hu
vetemenyem-gazdabolt.hu