Itt van az ősz, itt van újra a lemosózás

Az őszi lemosó permetezés a jövő évi növényvédelem egyik kulcskérdése lehet. Az éghajlatváltozás hatására egyre kevésbé jellemzőek a fogcsikorgató hideg telek amelyek megtizedelik a kártevőket. Hogy megakadályozzuk az áttelelést célszerű lehet tavasszal is elvégezni a lemosózást.

Itt van az ősz, itt van újra a lemosózás
Photo by Greg Shield / Unsplash

A hétvégére előre látható jobb idő esetén célszerű lesz a permetező gépeket újra elővenni, és még a téli álom előtt megdolgoztatni őket egy kicsit. A jól elvégzett lemosó permetezés nagyban megkönnyíti az egyszeri gazdálkodó dolgát. A szezonban támadó kártevők nagy része gyéríthető, a betegségek megelőzhetőek vele. Régebben csak a tavaszi lemosó permetezés volt divatban, viszont az elmúlt időszakokban jellemző elhúzódó meleg őszök, és a viszonylag enyhe telek miatt nagy számú kártevő tud áttelelni a fák repedéseiben, a támrendszerek oszlopain, vagy a fák kérge alatt.

Mi hol telel?

A lehullott növényi maradványokon, az ágakon, vagy a fákon maradt gyümölcsmúmiákon baktériumos, s gombás betegségek többsége tudja átvészelni a telet. A gombák úgynevezett kitartóképletei olyan ellenállóak, hogy akár a több hetes mínuszban, a száraz hidegben is életben maradnak. A gyümölcsfák, és cserjék ágain jó eséllyel telel ki a trafina, a moníliás betegségek, a didimellás foltosság, vagy a varasodás kórokozója.

Photo by Mari Potter / Unsplash

Az ízeltlábúak közül a kéregrepedésekben telel át pete alakban például az almamoly, a kígyóaknás ezüstmoly, a kis téli araszoló. A kéregmoly, vagy a szilvamoly esetében a hernyó húzódik a téli időszakra a kéreg alá. A nyerges szőlőmoly őszi nemzedéke a hidegek beállta előtt a kéregrepedésekben bábozódik, és bábállapotban vészeli át a telet.

Photo by Muhammad Daudy / Unsplash

Kifejlett állatként telel a kéreg alatt többek közt a levélatkafélék nagy többsége, a bimbólikasztó-ormányos, a körte recésploska, a pajzstetvek kifejlett nőstényei, illetve a levéltetvek több faja, mint a fekete cseresznye levéltetű, vagy a foltos burgonya levéltetű. Nem csak a gyümölcsfákon hanem az oszlopok, karók, támrendszerek, vagy kerti épületek faanyagában is szívesen meghúzódnak.

Miért érdemes ősszel is beiktatni a lemosózást?

Az őszi védekezés fontosságához hozzájárul, hogy gyakran a tavasz is hirtelen meleggel köszönt be, a telelő rovarok pedig néhány nap alatt felébrednek, és elhagyják a telelőhelyüket, így a tavaszi lemosó már nem éri őket. A télen inaktív gombák, baktériumok többsége egyből szaporodásnak indul, ha tavaszi csapadék éri őket, a hőmérséklet pedig meghaladja a 10-12 Celsius fokot.

Ahhoz, hogy minél hatékonyabban tudjunk termelni célszerű egy őszi, tél eleji lemosó permetezést is beiktatnunk a növényvédelmi technológiába. Itt a cél a telelőre vonult kártevő ízeltlábúak, a gomba-spórák, és kitartóképletek számának csökkentése. Ehhez hasonlóan a tavaszi lemosó permetezéshez réz, kén, és olajos készítményeket célszerű használni. A réz a gombákat, baktériumokat pusztítja, az olajos keverék pedig az ízeltlábúakat gyéríti, olyan módon, hogy olajos bevonatot képez a testükön megakadályozva a légzést.

Technológia

A lemosó permetezést célszerű esőmentes, többé-kevésbé napos időben végezni ilyenkor ősszel már nehezebben szárad rá a kijuttatott permetszer a kéregre. a hőmérsékletnek el kell érje a plusz 5 Celsius fokot. A használható szerek, és komponensek listája elég széles, viszont nem minden keverhető. Ahogy már a tavaszi lemosóról szóló cikkben foglalkoztunk vele a rezes-kénes készítmények keverése olajos szerekkel nem javasolt. Kereskedelmi forgalomban lehet vásárolni olyan komplex készítményt, amely réz-kén-olaj tartalmú, ez speciális rézvegyületet tartalmaz, és általában a réztartalom is csekélyebb.

Ellenben magasabb áron lehet általában hozzájutni, mint az egykomponensű készítményekhez. Előnye, hogy egy menetben el lehet vele végezni az őszi lemosót. Ha van idő rá célszerűbb viszont egy menetben rezes-kénes készítménnyel védekezni, majd egy hét elteltével újra megcsinálni a lemosót ezúttal olajossal a telelő ízeltlábúak ellen.

Ez a technológia hozzásegít, hogy a jövő évben jóval kevesebb permetezésre legyen szükség, ami a tavaszi-nyári időszak munkacsúcsában igen nagy segítség lehet, és a pénztárcát is jobban kíméli a szezonban.

veteményem.hu