Itt van az ősz, itt van újra. Őszi munkák a kertben.

Ha itt az ősz, ismét egy csomó munka vár a kertészre. Ha ősszel jól dolgozunk, tavasszal sokkal kevesebb tennivalónk lesz, és kevésbé fogunk elcsúszni a szezonban.

Itt van az ősz, itt van újra. Őszi munkák a kertben.
Photo by Joseph Gonzalez / Unsplash

Szeptember 21. volt az őszi napéj-egyenlőség időpontja, tehát ez volt az a nap mikor a nappal, és az éjszaka egyforma hosszúságú volt. Meteorológiailag ekkor kezdődött az ősz. A kellemes indián-nyár még felejtette egy időre velünk, de mégis kénytelenek vagyunk belátni, vége a nyárnak, és  végérvényesen itt az ősz. A kertészek viszont ismét rengeteg munka előtt állnak, mielőtt beköszöntene a tél, és a természet aludni térne. Lássuk mik ezek:

Fák, cserjék ültetése:

Ha szeretnénk a kertünkbe néhány új jövevényt a következő szezonra itt az ideje beszerezni a csemetéket. A fák, és a cserjék közül a gyümölcsfák nagy többségét október közepe, és november közepe közt célszerű telepíteni. Ez alól az őszibarack, a kajszi, és a dió a kivétel ezeknél a fajoknál a száraz környezet, és a téli lehűlés nagyobb károkat okozhat. Egyéb esetben az ősszel ültetett fa nagyobb ellenálló-képességet, és intenzívebb növekedést mutat.

Fazenda Lagoa Seca, cultivo da macadamia
Photo by Vitor Monthay / Unsplash

Célszerű a csemete elültetése előtt a gyökérzetet kicsit visszavágni ezzel intenzívebb növekedésre sarkalhatjuk a növényt. A visszametszés esetében viszont csak a főágakat érintsük, a bojtos mellékgyökereket ne. Célszerű akkora gödröt ásni, amelybe a csemete gyökérzete kényelmesen elfér. Az istállótrágya mindig csak a gödör aljára kerüljön, és fedjük be jól talajjal hogy a fa gyökérzete közvetlenül ne érintkezzen vele.

Talaj, munka:

Az ősz az időszaka az embert próbáló talajmunkáknak is. A talajt föl kell lazítani porhanyítani, az egész nyáron letömörödött rétegeket újra feltörni. A legegyszerűbb megoldás az ásás. Az ősszel felásott földterületen a téli fagy átdolgozza a rögöket, a csapadék, és a fagy együttes hatására tavaszra porhanyós, laza talaj alakul ki.

Garden Flatlay
Photo by Michael Dziedzic / Unsplash

Ha nagyobb területet kell megmunkálni célszerű lehet az ásó helyett rotációs kapával művelni. Ahol pedig igazán nagy felülettel kell dolgozni legjobb őszi munka szántás.

Komposztáljunk

Ősszel lehet a legtöbb szervesanyagot begyűjteni a kertből. A lehullott levél, a levágott fű, a hibás gyümölcsökből kivágott hús, a betakarításkor levágásra kerülő zöld részek, a kikapált gyomok is. A komposztáló lehet házi készítésű, de vásárolhatóak direkt erre a célra gyártott komposztáló tartályok is.

Photo by Jonathan Kemper / Unsplash

Viszont akár egy földbe ásott gödör, vagy egy 4 oldalú deszkából, vagy raklapokból összeállított komposztáló is megfelelő szolgálatot tehet. A komposztnak idő kell hozzá hogy jól megérjen, tehát az idén gyűjtött zöld részeket csak jövő ősszel lesz célszerű felhasználni.

Téliesítés

A fagyok beköszöntéig javasolt téliesíteni a kertet. A mediterrán, fagyérzékeny növényeket mint a leander, vagy a hibiszkusz célszerű lehet októberben már bevinni a lakásba vagy legalábbis, ha van rá lehetőség, a verandára vagy a tornácra pakolni őket.

fruit
Photo by Michal Hlaváč / Unsplash

Az első fagyok előtt célszerű letakarni az olyan melegkedvelő cserjéket mint a füge. A takarásra megfelelő lehet szalma, avar, geotextil, ruhaanyag vagy nejlon is.  

Betakarítás

Persze a legjobb dolog a kertészkedésben a betakarítás, de nem szabad elfelejteni, hogy ez is munka. Ha egész évben jól dolgoztunk, és gondját viseltük a növényeinknek, bőséges terméssel hálálják meg gyakran többel is mint ami frissen elfogy. Egy négyzetméternyi paradicsom például akár 20 kiló termést is leadhat, tíz négyzetméter krumpli pedig akár 50 kiló termést is hozhat a konyhára.

Tomato Garden
Photo by Elaine Casap / Unsplash

Célszerű hát előre készülni ládákkal, zsákokkal, tárolókkal, ahova a fel nem használt zöldségeket, gyümölcsöket elhelyezzük. A tároló ládákat célszerű lehet újságpapírral kibélelni, majd a terménnyel együtt egyenletes hőmérsékletű, nem túl világos helyiségben tárolni. Nagyon sok kerti zöldség savanyítással, fagyasztással hónapokig tárolható.