Kedvencünk, a földieper

Kedvencünk, a földieper

A gyümölcsszezon első képviselője a földieper, más néven szamóca, amely már május közepétől júniusig jelenik meg a piacokon.  Sokan szeretik az édes ízű, lédús, élénk piros színben játszó terméseit. Termesztése sem bonyolult, így ha valaki kedvet kap a saját gyümölcs termeléséhez, könnyedén hozzájuthat az egészséges, friss terméshez.

Akár balkonládában, függesztett kaspóban is termeszthető. Mivel jól bírja a függőleges termesztést is egyre népszerűbbek az úgynevezett epertornyok, melyek olyan speciális berendezések, ahol az eperpalánták egymás fölött vannak elhelyezve.

Tulajdonságai

A földieper évelő növény. Teljes napfényt igényel, valamint a félárnyékos, árnyékos területeket nem kedveli, ez alól az erdei szamóca fajták képeznek kivételt. A növények 15-25 cm magasságúra nőnek, szélességük 25-30 centiméter. Az eperlevél jellegzetes levele világoszöld színű, fonákján selymesen szőrös, széle fűrészes. A levelek átlagosan 50-60 napig élnek, majd a legalsó és egyben legidősebb levelekkel kezdve fokozatosan elhalnak.

A virágok jellegzetes fehérek. A kertekben termesztett földieperfa ajtákat három csoportba sorolhatjuk: léteznek egyszertermők, melyek tavasz végén, nyár elején egyszerre hozzák terméseiket. Folytontermők, melyek késő tavasztól kora őszig folyamatosan teremnek, egyszerre kisebb mennyiségeket, illetve beszélhetünk erdei szamócákról, melyek jellemzően kisebb méretűek, és mennyiségűek, de intenzívebb ízű, és aromaanyagokkal bíró termést hoznak.

A földieper igényei

Kedveli a napsütötte, laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajokat. Meghálálja a kissé savanykás ph-t ha a talaj kémhatása 5,8-6.2 közt mozog azt a földieper rendkívül szereti. Vízigénye száraz tavaszokon jelentős, mivel kevés víz esetén a termés apró szemű lesz. Viszont nem szabad túlöntözni sem, illetve nagyon esős tavaszokon a vízelvezetés, vagy a megfelelő talajtakarás nélkül a gyümölcsök feláznak, és különféle baktériumos, vagy gombás betegségek jelennek meg, mint például a botrítiszes rothadás.

Tápanyagban gazdag közeget igényel, célszerű az epertelepítés előtt jó minőségű, érett istállótrágyát bedolgozni a talajba. Ne kerüljön olyan helyre az eper, ahol az előző három évben paradicsomot, paprikát, burgonyát, padlizsánt, málnát, vagy szedret termesztettünk.

Palántázás, termesztése, és gondozása

Az erdei szamócák magról is szaporíthatóak, a nemesített folytontermő, vagy egyszertermő földiepret célszerű palántaként megvenni. A területre az ültetés előtt érdemes lehet úgynevezett bakhátakat húzni. A palánták gyökere igy laza szerekezetű talajba kerül. Célszerű a bakhátakat mulccsal, vagy geotextillel takarni, így a talaj kiszáradása, elmosódása, valamint a gyomok megjelenése is megelőzhető. A talajtakarás abban is segít hogy a növények levelei, és a termések a talajfelszín fölött legyenek, így a talajból, vagy az öntözővízzel terjedő betegségek kockázata is csökkenthető.

A földieper indákkal szaporodik, az indák legyökereznek, és új töveket alakítanak ki. Az ilyen új tövek jól felhasználhatók az állomány frissítésére. Nyáron a kialakuló indák nagy részét célszerű a tövekről lecsípni, tövenként egy-két indát hagyni. A telepítés első évében ajánlott lehet az összes indát, és virágot leszedni, hogy a növényeknek több energiája maradjon. A földieper ültetvényt 2-3 évente telepítsük újra.

Téli takarás

A földieper érzékeny a fagyra, ezért meghálálja a téli talajtakarást. Ezt akár megtehetjük alomszalmával, és szénával is. Szórjunk 5-7 cm vastagságú gyommentes szalmát az eperre, de csak ősszel, a legelső éles fagyot követően. Ezt általában november végén végezzük el.

Kora tavasszal, még mielőtt túl sok levél megsárgulna, a téli védelmet biztosító talajtakarót le kell szedni az eperről. Ezeket a barázdákban kell hagyni, és kora tavasszal, amikor fagy várható, letakarhatóak a virágzó rügyek, különösen a korai fajták esetében. A megfelelő fagyvédelem biztosíthatja a jó termést.

www.vetemenyem-gazdabolt.hu
www.vetemenyem.hu