Kertészeti kártevők, növénybetegségek és gyomnövények-online tudástár

Kertészeti kártevők, növénybetegségek és gyomnövények-online tudástár

A kertész legádázabb ellenségei a kedvezőtlen időjárás, és a kártevők. Viszont míg a fagy vagy a jég ellen sajnos nem sok mindent tehetünk, addig a kártevők, és a kórokozók ellen jó előre felkészülhetünk. Napjainkban már elérhetővé váltak online kártevőadatbázisában kártevő határozók, amelyek segítségével utánanézhetsz minden olyan kertészeti kártevőnek, gombabetegségnek, vagy vírusos baktériumos elváltozásnak, esetleg gyomnövénynek, amely megtámadhatja a konyhakertet. De mi is a különbség ezek között?

Kártevő a kertben

A kártevők gyűjtőfogalom igazából igen nagy csoportot ölel fel. A kertészeti kultúrákban főleg rovarok, vagy pókszabásúak (például atkák) illetve puhatestűek, vagy fonálférgek jelennek meg kártevőként, okoznak károkat. Egy- egy arra érzékeny kertészeti növényt több tucat kártevő is támadhat egy szezonban. Kifejezetten érzékeny a kártevőkre például a paradicsom, a paprika, a padlizsán.

Más növényeket, mint például a hagymaféléket jóval kevesebb kártevő támadja. A növényekre jellemző kártevőket a vetemenyem.hu rendszerén saját növények rendszerezése során érdemes megfigyelni, hogy fel tudj készülni az ellenük való védekezésre. Egyes kártevők ellen csak az élőlény megfelelő fejlődési állapotában, például lárva állapotban lehetséges védekezni. Ha nem a megfelelő növényvédő szerrel vagy időben védekezel, vagy nem a megfelelő időben állítod fel a rovarcsapdákat már teljesen felesleges lesz a védekezés. Éppen ezért az alkalmas időpontra nagy hangsúlyt kell fektetni.

Növényi gombabetegségek

A növénybetegségek kialakításában jelentős szerepe van a gombáknak. Aki kertészkedik, biztos lehet benne, hogy találkozni fog gombabetegséggel a növényein. A növényeket támadó gombákkal az a gond, hogy szemmel láthatatlanok. Ezen felül a növények gombabetegségei változatos körülmények között, akár évekig képesek megmaradni.

A talajban, a kéregrepedésekben, a tavalyi évről ottmaradt növény-maradványokon telelnek át, és amint megfelelő körülmények közé kerülnek egyből újra fertőzőképessé válnak. Ha a gombák ellen megfelelően akarunk védekezni, akkor tisztában kell lennünk az egyes betegségeket okozó gombafajok életmódjával. Ehhez ad támpontot a kártevő-határozó, ahol a legtöbb kertészeti gombabetegséget megtalálhatod, és mindent megtudhatsz a megfelelő védekezésről.

Baktériumos, és vírusos betegségek a kertben

A különféle betegségek okozói lehetnek baktériumok, illetve vírusok is. Ezek esetében még nehezebb megállapítani a pontos kórokozót, mint a gombáknál. A vírusok terjesztésében pedig a különféle szívogató rovarok is részt vesznek, mint amilyenek a poloskák, vagy a levéltetvek. Ahhoz, hogy sikeresen védekezz a vírusos betegségek ellen, sikeresen kell védekezni a kártevők ellen is.

Kártevőhatározó

A vetemenyem.hu kártevő határozója a legjobb tanácsadó egy hobbikertész számára, ha kártevőket, növénybetegségeket kell azonosítani a kertben, és fel kell készülni a megjelent problémák kezelésére. Csak használd online a veteményem.hu interaktív kártevő határozóját, vagy töltsd le az alkalmazást, és nézz utána mi okozhat problémákat a növényeken.

Kipróbálom!

www.vetemenyem-gazdabolt.hu
www.vetemenyem.hu