Az ősz egyik legszebb virága -a krizantém

Az ősz egyik legszebb virága a krizantém. Ilyenkor november elején, több mint 20 millió szál krizantémot viszünk ki a temetőkbe kegyeleti célokkal. Ismerjük meg jobban ezt a különleges virágot!

Az ősz egyik legszebb virága -a krizantém

Talán november elején mindenki vesz legalább egy cserép, vagy egy pár szál krizantémot. Közeleg a Halottak Napja és ez az egyik leggyakoribb növény amelyet az emberek a temetőbe visznek. Talán jól mutatja a krizantém népszerűségét, hogy évente mintegy 20 millió virágot visznek ki az emberek a sírokra belőle.  Mutatós színpompás virágai igazi kertekké változtatják a temetőket néhány napra. Mit kell azonban tudni erről a népszerű növényről? Cikkünkből kiderül!

A krizantém származása

A krizantém az őszirózsafélék családjába tartozik. A növény Kelet-Ázsiából származik, azon belül is Japánban, és Kínában örvend a legnagyobb népszerűségnek, illetve a helyi folklórban is nagy szerepet kap. Már a 6-7 századból szólnak róla források, sőt megjelenik képeket, fa, és kőfaragásokon is. Kínában külön ünnepe van amelyet a 9. holdhónap 9. napján tartanak.

Jellemzői

A krizantém rövidnappalos növény. Ez azt jelenti hogy a virágzása csak akkor indul meg amikor a napfényes órák száma egy bizonyos szint alá csökken. A rövidnappalos növényeknek általában néhány óra elegendő hogy szirmot bontsanak, viszont napi 13-14 óra sötétséget igényelnek. Hidegkedvelő, 30 Celsius foknál magasabb hőmérsékleten a levelei megégnek. Ezzel szemben a hűvösebb idő pont színpompásabb szirmokat eredményez. Az idők során nagyon sok fajtát, és változatot hoztak létre a nemesítők. Megkülönböztethetünk, hosszú szárú, rövid szárú, bokros változatokat.

A virágzat is nagy változatosságot mutat, léteznek magányos virágzatú, csokros, vagy egészen tömött gömböket alkotó fajták is. Egyes fajták egynyáriak, mások évelők, és vannak félcserje fajták is. Ez utóbbiak hátránya, hogy ugyan több évig élnek, viszont a nálunk jellemző fagypont allati téli hőmérsékletet nem viselik el így a tél közeledtével föl kell szedni, és teleltetni kell őket.

Termesztése, és gondozása

A krizantém ősszel, és tavasszal is ültethető. Célszerű lehet már kifejlett tövet venni, és ezt elültetni a kertben ,de ha kísérletezni szeretnénk, akkor megpróbálkozhatunk a tőosztással, vagy dugványozással is. Ezeket a műveleteket viszont csak tavasszal tudjuk elvégezni. A tőosztás során a kifejtett krizantém tövet vágjuk szét óvatosan kisebb darabokra, és ezt követően ültessük külön cserépbe, vagy szabadföldbe.

A dugványozás során az anyanövényről válasszunk le 5-6 cm-es darabokat majd ezeket dugványozzuk jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe, öntözzük, és mikor kezd bokrosodni, kezdetben csipkedjük vissza a hajtásokat, és távolítsuk el az oldalhajtásokat is. Ezzel intenzívebb, és bokrosabb növekedésre tudjuk sarkallni a növényt.

A krizantémok számára minden esetben jó minőségű, laza talajra van szükség, kellően feltöltve szerves anyaggal. Legjobb választás az érett marhatrágya, é a komposzt.

A krizantémokat minden esetben minimum 30 centire ültessük egymástól, még a kis méretű fajtákat is. Nagyon szép virágszőnyeg nevelhető  belőlük amellyel földobható a kert lejtősebb, vagy kopárabb része is.

Vízigényes növény, mivel gyökerei sekélyen elágazók, ezért a talaj felső rétegének kiszáradására érzékeny. Viszont kerülni érdemes az áztató öntözést is mert a túlzott nedvesség a gombás betegségek kialakulásának kedvez.

Növényvédelme

A krizantém elég sok növényvédelmi kockázattal bír. A termelők számára külön rossz hír hogy a legtöbb betegség, és kártevő jelenléte egyből a virágokat károsítja. A legnagyobb gyakorisággal a vírusbetegségek támadják meg, kifejezetten vírusgyűjtő növényként tarták számon a krizantémot.  Több mint 20 különdböző vírusbetegsége van. ezek közül a leggyakoribb a virágtorzulás (Tomato aspermy cucumovirus) valamint a paradicsom bronzfoltossága (TSWV – Tomato spotted wilt tospovirus).

Krizantém Virágtorzulása - Veteményem

A gombás betegségek közül a legnagyobb terméskiesést okozza a krizantém fehérrozsda (Puccinia horiana) célszerű ellene réz alapú szerekkel, és felszívódó gombaölővel is védekezni.


A gombák közül a krizantém botritiszes betegsége jelenhet még meg. A nedves, párás környezetet kedveli, ezért nagyon figyelni kell az öntözés helyes mennyiségére. A túlzott öntözés a betegség kialakulásához vezethet.

Krizantém Botritiszes Betegsége - Veteményem (vetemenyem.hu)

A rovarkártevők közül a takácsatka, az üvegházi molytetű, valamint a levéltetvek károsítják legnagyobb mértékben.

Felhasználása

Európában a krizantémot elsősorban kegyeleti virágként használjuk. Mintegy 3000 termelő foglalkozik a krizantém termesztésével Magyarországon. Legnagyobb arányban Kecskemét, Nyíregyháza, és Dabas környékén termesztik a növényt. Novemberben elsősorban a vágott virágot értékesítik. A cserepes krizantémok jobban értékesíthetők az év többi szakaszában is.

Meglepő lehet de a krizantémot nem csupán dísznövényként, gyógynövényként is alkalmazzák. Ázsiában több direkt gyógyászati célú fajtát is termesztenek, és használnak a népi orvoslásban. Az arra alkalmas fajták szirmait teaként leforrázva fogyaszthatjuk, mely légúti betegségek, migrén fejfájás, szédülés esetén javallott. Ezen felül az ehető fajták esetében a levelek is felhasználásra kerülhetnek a konyhában. Saláták, köretek készítésére használható, sajátos kesernyés fanyar ízvilág jellemzi. Itt jegyezzünk meg a hazai dísz fajtákat nem javasolt gyógy, vagy fűszernövényként felhasználni. Ázsiai boltokban viszont beszerezhető a gyógynövény krizantémok szirmai, ezekkel bátran lehet kísérletezni.