Méreg-e a retek reggel?

Méreg-e a retek reggel?
Photo by Angèle Kamp / Unsplash

Reggel méreg, délben étek, este orvosság. Tartja a népi bölcsesség a retekről. Járjunk utána mi az igazságtartalma ennek a mondásnak, és érdemes-e betartani. A jól ismert piros hónapos retek az egyik legkorábbi zöldségféle amellyel feldobhatjuk az étkezésünket tavasszal. Már az ókorban felismerték hasznosságát: adatok vannak arra, hogy az egyiptomi piramisok építőmunkásai is fogyasztották. Kelet-Ázsiában még régebben, évezredek óta termesztik. Onnan a hagyomány szerint a nagy utazó, Marco Polo hozta be Európába, ma pedig a kontinensünk minden országában ismerik, kedvelik.

Mit kell tudnunk a retekről?

Egyik kedvenc  konyhakerti korai zöldségünk a retek. egy jó tavaszi tál, egy szendvics, vagy egy reggeli felvágott mellé is kiváló pár fej friss tavaszi retek.  A hónapos retket már jó idő esetén, február végén lehet vetni.  A későbbi nyári típusokat júniusban az őszi fajtákat augusztusban célszerű vetni.

A hónapos reteknek termesztett fajták általában kis lombúak, a gumóméret mintegy 4-5 centiméter közt mozog.  A retekmagok jellemzően aprók, tehát célszerű őket sekélyen, jól megmunkált kertszerű, laza talajba vetni. Ajánlott fajta a piros retkek közül a Raxe , a Ria, a Patricia, valamint a különleges lilás színű Diana.

A vetés

A hónapos retek kelési sikeres sok esetben már a vetésnél eldől. Sokszor az a hiba, hogy a magok túl mélyre, 3-5 centiméterre kerülnek a talajba, és a kikelő csíranövények nem tudnak a felszínre törni.  Valamint a túl tömörödött, levegőtlen talajban a mag nem jut kellő meleghez, vízhez, levegőhöz a csírázáshoz, és a fejlődéshez.

Radish!
Photo by philippe collard / Unsplash

Ennek elkerülése érdekében célszerű a magokat 1.5-2 cm mélyre vetni, és a talaj felső 1-2 cm-es rétegét folyamatosan nedvesen tartani. A pangó víz kialakulását viszont célszerű elkerülni. A sortávolságot 10-15 cm-re a tótávolságot 5 cm-re javasolt beállítani.

Hőmérséklet

Hidegtűrő zöldségféle, hőoptimuma 13-20 Celsius fok közt van, a csírázás már 0-3 Celsius fok között megindul, a gumónövekedés 12-16 C fokon ideális.A fagyot tűri, a csíranövény mínusz 3, a kifejlett növény mínusz 6 fokig sérülésmentesen eltűri a fagyot.

Öntözés, tápanyag utánpótlás

A hónapos retek szereti a vizet, 0-70 %-os víztelítettség kell a talajban az optimális fejlődéséhez. Különösen magas a vízigény a keléskor, és a gumó növekedés intenzív szakaszában ilyenkor mindenképp célszerű öntözni. Sokan szeretnék a gumó növekedést gyorsítani intenzívebb öntözéssel.  A hónapos retek a túlöntözést viszont nem tolerálja, jelentősen nő a gumók felrepedésének kockázata.

Photo by Jo Lanta / Unsplash

közepes tápanyagigényű, rövid tenyészideje ellenére igényli a tápanyag-utánpótlást. A szerves trágyát közvetlenül vetés előtt nem kedveli. Ha a talajszerkezet nagyon rossz, inkább komposzt, és nagyon értett trágya keverékét kell beleforgatni a talajba. Tíz négyzetméterre 0,17 kg nitrogént, 0.3 kg foszfort, és 0,06 kg káliumot célszerű kijuttatni. Tehát tíz négyzetméter tápanyagigényét 2 kiló komplex kerti műtrágyával lehet kielégíteni.

Vetésforgó

Önmaga után 3-4 évenként kerüljön, talajuntságra hajlamos. Jó előveteményei, a burgonyafélék, a pillangósok (pl.: borsó) illetve szántóföldön a kalászos gabonák. Ne kerüljön utána gyökérzöldség. A retek lekerülése után kerülhet a területre paradicsom, paprika, karfiol, karalábé.

Photo by Jo Lanta / Unsplash

Jó szomszéd: saláta, bab, kel, sárgarépa ,zöldség, hagyma, borsó, dinnye, uborka, rossz szomszéd: káposzta.

Szerepe a táplálkozásban

A retek tele van vitaminokkal, antioxidánsokkal. Például a C vitamin tartalom kimagasló. A benne található kéntartalmú illóolajok is kimondottan egészségesek, különösen az epe működésére gyakorolnak kedvező hatást, valamint a máj, és epehólyag gyulladás esetén is javallott a fogyasztása.

Healthy avocado and radish salad with beatiful colours
Photo by Maria Vig / Unsplash

A népnyelv szerinti “reggel méreg” jelzőt is azért kapta, mert a jelentős illóolaj tartalom megterhelheti az érzékeny gyomrot. Inkább az mondható el, hogy nem célszerű reggel éhgyomorra fogyasztani. Legalább egy szelet kenyeret, vagy egy könnyű szendvicset érdemes készíteni hozzá, és úgy nyugodtan fogyasztható reggel is. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

vetemenyem.hu

www.vetemenyem-gazdabolt.hu

www.vetemenyem.hu