Milyen zöldségekkel védekezzünk a náthaszezonban?

Itt az ősz ilyenkor a legkönnyebb megfázni. Viszont szerencsére a kertben rengeteg olyan természetes hozzávalót találunk, amellyel felvehetjük a harcot a megfázás, és nátha ellen, akár gyógyszerek nélkül is.

Milyen zöldségekkel védekezzünk a náthaszezonban?

Cikkeinkben főleg növénykórtani témákkal szoktunk foglalkozni, viszont most egy kis humán-egészségügyet is beleviszünk, illetve megnézzük milyen zöldségeket, gyümölcsöket célszerű fogyasztani az elkövetkező hónapokban. A jelenlegi párás nedves idő, hűvös reggelekkel, és estékkel, gyakori esőkkel jelentősen megnöveli a különféle betegségek kialakulásnak esélyét.

Ahogy haszonnövényeink esetében is a nedves párás környezetben a különféle baktériumos, vírusos betegségek könnyen terjednek, a hideg, napfénytelen időben az ember immunrendszere is könnyen legyengülhet. Innen már csak egy lépés, hogy a tömegközlekedés, vásárlás, esti buli, vagy bármely közösségi tevékenység során bezsebeljünk valami légúti betegséget. A növényeket azonban most is segítségül hívhatjuk, hogy megelőzzük a bajt, vagy ha már megfertőződtünk, könnyebben kilábaljunk. Több növényt pedig érdemes lehet a jövő évi szezonban termesztésre is betervezni, hogy egy év múlva bőven álljon rendelkezésre a gyógyító ételekből.

A vitaminok közül legnagyobb mértékben a B12, az A, C, és E vitaminokra lesz szüksége a szervezetnek az elkövetkező hónapokban. Nagyban csökkentjük a betegségek kockázatát, ha kellő mennyiségben fogyasztunk hagymás növényeket, keresztesvirágúakat, paprikaféléket, gyökérzöldségeket.

Vámpír ellen, betegség ellen hagymások

A legerősebb hatású fűszer, és gyógynövény a megfázás, és a baktériumos betegségek ellen a fokhagyma. Fogyasztható nyersen, mézzel szirupot készítve, tinktúraként almaecettel, vagy balzsamecettel keverve. Célszerű egy fej fokhagymát meghámozni, és apróra vágni, vagy törni. Ezt utána mézzel felönteni annyira, hogy teljesen ellepje a hagymát. Egy, két napig állni hagyva egy édes-fűszeresen csípős anyagot kapunk, melyből állapottól függően óránként egy kanállal célszerű fogyasztani.

Ha tinktúraként használnánk, akkor a méz helyett almaecettel, tárkonyecettel is készülhet. Az összevágott fokhagymára kell ecetet önteni, majd 12-15 óra múlva sűrű szövésű anyagon lepréselve hatásos készítményt kapunk. A fokhagyma egyszerűen termeszthető haszonnövényünk, és száraz, szellős helyen mint egy padlás, akár egy évig eltartható. Így ha jövőre nem hagyjuk ki a kertből, ilyenkor nem a zöldségesnél, hanem otthon a kamrában fog várni a gyógyulás kulcsa.

A vöröshagyma, a lilahagyma, vagy a póréhagyma is javasolt az őszi és téli időszakban. A vöröshagymáról hamar felfedezték, hogy egy félbevágott vöröshagyma közvetlen közelében a mikroorganizmusok kb. 30-40 percen belül elpusztulnak. Ezt érdemes kihasználni a különféle baktériumok ellen.

Szintén fogyasztható nyersen, salátaként, készíthető belőle mézes szirup a fent leírtak szerint, de főzhető belőle gyógytea, ebben az esetben viszont héjával együtt célszerű elkészíteni. 2-3 fej közepes vöröshagyma héjával együtt összevágva, majd egy liter vízben 5-6 percig főzve kiváló baktériumölő teát ad. Szintén egy hálás, könnyen termeszthető növény, egy száraz pincében hosszú ideig tárolható.

Csíped a csípőset?

A csípős növények is jó szolgálatot tehetnek erős megfázás, légúti gyulladások esetén. A csípős paprikák kapszaicin tartalmuk miatt tisztítják a légutakat, izzadást, hőérzetet váltanak ki, amely sokat javít a meghűléses betegségeken. Baktérium, és vírus gyérítő hatásuknál fogva fertőtleníti a szájüreget, a torok, és a nyelőcső szakaszát.

A túl csípős ízeket nem célszerű erőltetni, mivel a nátha miatt gyakran nem érzünk ízeket, viszont a gyomorra nem gyakorol túl jó hatást a nagyon csípős étel. A hegyes erős, a cseresznyepaprikák, mint az ispán, a regös fajták, a csípős fűszerpaprikák, mint a hírös, a boksa, a kalocsai, vagy a szegedi fajták jó választást kínálnak. A csípős paprikát legjobb egy bögre meleg húslevesben elfogyasztani.

Gyökérkezelés

A gyökérzöldségek közül is érdemes párat beépíteni az étrendbe a téli szezonban. Külön kiemelhető a cékla, és a torma. A cékla az egyik legjobb immunerősítő, magnéziumot, kalciumot, vasat, antioxidánsokat tartalmaz. Hatékony gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Jó hatással van a vérképzésre, az alacsony hemoglobin szintet is javítja. Célszerű nyersen fogyasztani, hogy minél több hasznos összetevő maradjon meg. Jó lehet a céklasaláta, vagy a reszelt cékla, akár sárgarépával kiegészítve.

A torma szintén egy jó választás a téli időszakra, ennek ellenére hazánkban jobbára csak a húsvéti időszakban szokás fogyasztani. A torma meglehetősen igénytelen, könnyen termeszthető gyökérzöldség, bár igazán szépen csak laza, tápanyagokban gazdag, és jó vízellátottságú talajban fejlődik. A torma jelentős baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatással bír.

A benne lévő mustárolaj fokozza a nyálkahártyák vérellátását, emellett igen nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Tisztítja a légutakat, izzasztó hatásánál fogva megkönnyíti a betegségek legyőzését. Mosás után meghámozva, lereszelve, ecetes, sós, cukros vízben tartósítható. Lezárt tetejű üvegben, hűtőben tárolva erejét, és friss ízét megőrzi.

A fent leírt növények mind a könnyen termeszthető haszonnövényeink közül kerülnek ki. Ha van szabad hely a kertben mindenképpen érdemes őket beilleszteni a vetéstervbe jövőre. Viszonylag kevés kártevőjük van, nem igényelnek mindennapos munkát, és az egészségünket is megtámogathatjuk velük az őszi időszakban.

www.veteményem.hu
www.veteményem-gazdabolt.hu