Ne töketlenkedjünk! - amit a tök termesztésről tudni érdemes

Itt a sütőtök szezon! Ha szereted a sütőtököt, akár faragni, akár enni, akár mindkettőt, akkor tudj meg többet kedvenc növényedről cikkünkből. Jövőre pedig próbáld ki a kertedben is.

Ne töketlenkedjünk! - amit a tök termesztésről tudni érdemes
Forrás: Nagydobosi sütőtök

Az október slágrenövénye nagy eséllyel a sütőtök.  Sokan szeretik ezt a kellemesen édeskés ízű gyümölcsöt sütve, levesként, vagy süteményekben felhasználva. Régebben mikor még a cukor a liszt ára miatt a piskótás sütemények kuriózumnak számítottak, sokaknál a sütőtök volt a hétköznapi édesség, desszert.

Napjainkban pedig többen használják dekorációs célokra is a kelta hagyományokból eredő, és később az angolszász kultúrkör részévé váló Halloween ünnepre.

Nem minden ehető, ami tök

Itt fontos megjegyezni, hogy a tökfajták mintegy 40%-a nem ehető, mivel az emberi szervezetre káros hatású vegyületeket, úgynevezett cucurbitacinokat tartalmaznak melyek akár kis mennyiségben is hányást, hasmenést, gyomorgörcsöket okozhatnak.

A  díszcélú tökfajták közül a legtöbb nem ehető. A tökfaragásra, vagy dekorációs céllal vásárolt Halloween-dísztökök esetében meg kell győződni róla hogy ehető, vagy mérgező fajtához tartoznak –e?  Az árusítóhelyeken is egyértelműen jelölni szükséges, hogy fogyasztható, vagy csak dekorációs kellék-e az adott fajta. A legtöbb Halloween tök éppen ha nem is mérgező, de íze jellegtelen, húsa esetenként kemény, rágós, mivel a nemesítési cél nem az ízélmény fokozása volt, hanem hogy jól faragható, stabil szerkezetű termést lehessen piacra vinni. Dísztököket semmiképpen sem szabad a díszítő funkcióján kívül étkezési célra felhasználni.

Amennyiben fogyasztani  szeretnénk a termést, akkor a Nagydobosi kék vagy a Kiszombori sütőtök, illetve a kanadai sütőtök, más néven sonkatök jó választás lehet.

Míg az előző kettő inkább sütni jó, mivel kevéssé vizes inkább lisztes jellegű a húsa, addig a sonkatök nedvesebb, így krémleveshez, pürékhez is kiváló alapanyag.

Igényei

A sütőtök meleg, és fényigényes növény. Magjai 12 fokos hőmérséklet felett indulnak csírázásnak. Kedveli a jó szerkezetű, laza, és nagyon tápanyaggazdag talajokat. A hideg, levegőtlen, gyakran vízállásos területeket nem tolerálja. Tápanyagigénye nagy, nem ritka, hogy komposzt, vagy trágyakupacokon spontán is megtelepszik, és fejlődésnek indul.

Jelentősnek mondható a vízigény is. Ugyan a tökfélék erős gyökérzetükkel mélyre fúrnak, és többé-kevésbé tolerálják a szárazságot is, mégis rendszeres öntözés nélkül bőséges, és nagyméretű, piacos termés nem várható.

Termesztése

A magokat április végével javasolt szabadföldbe vetni. Palántázni is lehet, sőt, ha van lehetőség célszerű is, mivel az előnevelt palánták jobb eséllyel fognak megmaradni. A csíráztatáshoz célszerű a tökmagokat palántafölddel feltöltött poharakba, kb  2 cm mélyre elvetni, meleg, napfényes helyen hagyni őket növekedni.

Szabadföldbe vetve úgynevezett fészkes vetés a legjobb ilyen esetben érdemes nagyobb, 40x40-es és kb. ilyen mélységű gödröket kialakítani ezeket föltölteni, trágya, és komposzt keverékével, majd egy fölréteggel betakarni. A magok ebbe a fészekbe kerüljenek viszont semmiképp ne olyan mélyre, hogy a trágyával érintkezzenek, opimálisan kb 5-7 cm vetési mélység az irányadó. Egy fészekbe 4-6 magot célszerű vetni majd kiritkítani annyira, hogy fészkenként két növény maradjon.

Ápolás, gondozás

A sütőtök nem túl igényes a növényápolásra, jó gyomelnyomó képességgel bír, mivel a rendelkezésre álló helyet sűrű indákkal befutja, és nagy leveleivel megfelelően le is árnyékolja. A kártevők közül a csigák, és a levéltetvek okozhatnak kellemetlenségeket. Ez utóbbiak gyakori terjesztői az uborka-mozaikvírusnak, amely szintén károsíthatja a sütőtök-állományt.

A betakarítást akkor érdemes elkezdeni mikor a tökök héja megkeményedik, leszárad a lombozat, és a termés enyhén megütögetve a dinnyéhez hasonlóan „üresen kong”. Egyes tökfajták megfelelő körülmények esetén óriási méreteket, akár 50-70 kilogrammos nagyságot is elérhetnek. Az ilyen gigászi méretű tököket javasolt lehet aládeszkázni, vagy egy raklapra emelni, esetleg oldalról megtámasztani, hogy a föld felőli oldal ne induljon rothadásnak.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu