Öntözési tippek: öt módszer a víztakarékos öntözésre

Öntözési tippek: öt módszer a víztakarékos öntözésre

Hamarosan itt a nyári időszak, amikor is az aszályos idő, és a forróság miatt bizony sokat fájhat a kertészkedő feje. Az évről évre egyre kevesebb, és egyenlőtlenebb eloszlású csapadék miatt már a háztáji növénytermesztés is lehetetlenné válik rendszeres locsolás nélkül.

Az öntözés viszont rengeteg időt, energiát, és pénzt vesz igénybe, ha vezetékes vízről, locsolókannával dolgozunk. A cikkben bemutatunk néhány olyan tippet, amellyel az öntözést tehetjük egyszerűbbé, kényelmesebbé, és olcsóbbá.

Vízigények

A növények eltérő vízigénnyel bírnak, és míg egyesek ilyen meleg nyári napokon a napi szintű öntözést is megkövetelik, mások elvannak a reggel, este lecsapódó harmaton is. A kert tervezésekor célszerű a gyakran locsolandó növényeket nem a kert legvégébe, a legnehezebben megközelíthető helyekre tervezni, mert kinek lesz kedve locsolókannával kilométereket járkálni az ágyások, és a csap között?

Vízigényes növények a közé tartoznak az alábbi zöldségek:

  • Paradicsom,
  • Paprika,
  • Uborka,
  • Cékla,
  • Saláta.

Ezek a növények csak rendszeres öntözés mellett termeszthetők sikerrel!

Ezzel szemben a fokhagyma, a cukkini, a zsálya, az oregánó jól tűri az ideiglenes aszályt is, ezeket a növényeket célszerűbb azokra a területekre tervezni, amelyek öntözése nehézkes volna.

Időzítés

Nagyon fontos mikorra időzíted az öntözést. Közeledünk az év azon időszakához, amikor a legrövidebbek az éjszakák, és leghosszabbak a nappalok, gyakran már reggel 5-kor meleg van, és a forróság még este 7-8 ra sem enyhül. Viszont előny, hogy még korábban világosodik, és a nap még később nyugszik le.

A legjobb időpont az öntözésre a késő este, 9 óra körül, mikor még lehet látni. Ha nincs más megoldás, a hajnal 4 óra is lehet egy alkalmas időpont, bár ugye korán kelni kicsit nehezebb. Másik hátrány, hogy a felkelő nap hamar fölszárítja a kiöntözött vizet.

Amit mindenképpen célszerű elkerülni a kánikulában az a nappal történő öntözés, különösen az esőztető öntözés. A hideg víz sokkhatásként éri a felmelegedett levélzetet, a növényeken maradó apró cseppek pedig miniatűr prizmákként viselkednek, és a nyári nap sugarait felerősítve égési sérüléseket okoznak a növényeken. Ha mindenképpen nappal, a forróságban kell locsolni, akkor célszerű locsolókannával nagyon óvatosan a növények tövéhez öntözni.

Milyen víz legyen?

A legjobb megoldás az esővíz, célszerű hát ebből minél többet gyűjteni a csapadékos szezonban.

Ha van kút, az szintén nagy előny az öntözésnél. Ha nagy kertet művelünk akár célszerű is lehet egy kút fúrásában gondolkodni. A hideg kútvízet viszont célszerű lehet egy pár órára állni hagyni, hogy a növényeknek ne okozzon sokkot. Ugyanez igaz a csapvízre is. Különösen igaz azokon a helyeken, ahol kemény a víz.

Víztakarékos megoldások

Az öntözés leginkább pazarló módja ha esőztetően, vagy árasztva juttatjuk a kultúrnövények közé. A z elfolyó, és a nap által felszárított vízmennyiség nem hasznosul. A legtöbb kertész törekszik minél kevesebb víz kijuttatásával a lehető legtöbb növényt öntözni.

Csepegtető műanyag palackok

Az egyik legegyszerűbb házi megoldás a kultúrnövények közé műanyag flakonokat helyezni, és azok alját kilyuggatni például egy forró tűvel.

Dréncsövezés

Főleg fák, és cserjék esetében javasolt egy vastagabb gégecső, vagy PVC cső kifurkálása, és leásása közvetlenül a növény tövéhez. A víz öntözése közvetlenül a cső szájába elősegíti, hogy a gyökérzónába jusson a víz, ne a talajon szívódjon fel.


Csepegtető szalagok

Nagyon jó, és költséghatékony megoldás a csepegtető szalagok használata. Ezeket közvetlenül a növények gyökeréhez lehet igazítani. A csepegtető szalagok 10-20 cm-ként perforálva vannak, ahol a víz lassú, egyenletes csepegéssel jut a növények gyökeréhez.

A szalagokat célszerű egy vastagabb KPE csőhöz csatlakoztatni. Ezek a hozzávalók a legtöbb gazdaboltban beszerezhetőek. A vastagabb csőből célszerű gerincet képezni, erről ágaztatni le a csepegtető szalagokat. A vastag gerinccső egyik végét vízhatlanul zárjuk le. A csőbe juttatott víz föltölti a csepegtető csöveket.

Gravitációs öntözőrendszer

Ha a kertnek van egy magasabb pontja, vagy például van lehetőség egy tartályt, vagy egy nagyobb hordót például raklapokra emelni, és feltölteni vízzel, akkor jó lehetőség adódik a gravitáció erejét kihasználva a kert legtávolabbi sarkaiba is eljuttatni az értékes öntözővizet.

Ehhez célszerű egy csappal ellátott csatlakozót szerelni a tartályra, majd erre egy megfelelő gerincvezetéket csatlakoztatni. A gerincvezetékről a növények helyétől függően leágazásokat lehet betervezni. Ha elég nagy a víz esése az önmagától is működtetni tudja az öntözőrendszert.

Mulcsozás

Minden öntözés esetén nagyon jó vízmegtartó erővel bír a mulcs. Mulcsként használható fenyőfakéreg, szalma, levágott fű stb.

A mulcs takarja a talajt, ezzel csökkenti a párolgás mértékét. Takaratlan talajfelszínről akár az öntözővíz 80 százaléka is elpárologhat, mulcsozás esetén a párolgási veszteség mindössze 10 százalék.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu