Próbáld ki otthon - A kiwano

Próbáld ki otthon - A kiwano

Egy különleges, mondhatni extrém külsejű növényt mutatunk most be nektek cikkünkben. Ez a kiwano, melyet neveznek még szarvasdinnyének, tüskés uborkának is. A növény Afrikából származik. Közeli rokona a tökféléknek, és az uborkának. Hosszú, akár 2-3 méteres hajtásokat fejleszt, a hajtásokat enyhe szőrözöttség jellemzi. A levelek karéjosan tagoltak 3-5 részre. Egylaki, tehát ugyanazon növényen egyszerre figyelhetőek meg porzós, és termős virágok is.

A legkülönösebbé azonban a termése teszi. A termések mintegy 10–15 cm hosszú tökre hasonlítanak, héjából 1-2 cm hosszú, húsos tüskék merednek ki. Míg az éretlen termés zöld, az érett termés sárga, vagy narancssárga, héja hosszirányban mintázott, zöld, zöldes-sárga húsa éretten puha, leveses. Magvait zselés gyümölcshús veszi körül. A gyümölcshús fogyasztható, íze az uborkára, és a tökre emlékeztet, viszont keveredik vele némi gyümölcsös ízvilág, ami leginkább a banán ízére emlékeztethet bennünket.

Élőhelye

Természetes körülmények között a szubszaharai régióban található meg. Főképp folyók melletti öntéstalajokon, síkságokon jellemző, de akár sziklás talajokon, vagy homokon is megél.

Kúszónövény, így nagy területet képes befutni, vagy felfut a különféle felületekre, mint például fákra, bokrokra is. Házikerti termesztés során célszerű lehet az uborkáéhoz hasonló támrendszert készíteni számára, amire felkúszhat, így nem foglal el olyan nagy helyet a kertben.

Termesztése

A termőhelyre nem kifejezetten igényes. Szinte bármilyen talajban megterem, viszont meghálálja a tápanyagdús, laza talajt. A vetést, és az előnevelést a lakásban, vagy fűtött fóliasátorban, illetve üvegházban célszerű megkezdeni. A palántaföldbe a magvakat mintegy 0.5-1 cm mélyre vessük. Mivel a csírázáshoz 25-28 Celsius fok az optimális, így ajánlott kiegészítő fűtésről is gondoskodni. Az ültető edényeket a magok kihajtásáig célszerű lehet letakarni folpack fóliával, vagy üveglappal, így párásabb, nedvesebb mikoklímát biztosíthatunk a csírázáshoz.

A kikelő kis növényeknek sok napfényre, és kb. 22-25 Celsius fok hőmérsékletre van szükségük. Elég gyorsan fejlődnek. A talajt tartsuk mindig enyhén nedvesen, de fontos, hogy azért ne álljon rajta a víz. A kiültetést csak május második felében végezzük el, mikor már a tavaszi fagyok elmúltak. A növény nagyon érzékeny a hidegre, ezért egy későn jövő májusi fagyos reggel az egész állományt tönkreteheti.

Gondozás

A kiwano elég strapabíró növény. Az uborkánál jóval kevesebb kártevője van, és kevesebb betegség támadja. A lisztharmat, és a peronoszpóra viszont veszélyt jelent a kiwanora is. A növény jól tolerálja a szárazságot, azonban főleg kiültetés után célszerű bővebben locsolni, hogy a gyökeresedés végbemehessen.

A gyomnövények is hamar megjelennek, melyeket kapálással, gyomlálással, sorközműveléssel célszerű kiirtani. A gyomok jelenléte a betegségek megjelenésének kockázatát is növeli, ezért érdemes tőlük mielőbb megszabadulni.

Felhasználás

A termést célszerű majdnem éretten leszedni, és 4-5 napig utóérlelni a lakásban. A termés húsa nagyon sokféleképpen felhasználható. Az érett kiwanot kettévágva kikanalazható a zöldes, zselés állagú gyümölcshús. Az íze emlékeztet az uborkáéra, de részben a limera, a banánra, sőt, az ananászra is hasonlít.

Nagyon sok vitamint, ásványi anyagot, és antioxidánst tartalmaz. Rendszeres fogyasztása javítja a látást, az anyagcserét, és emellett fontos ásványi anyagokat is tartalmaz, úgymint kálciumot, foszfort, magnéziumot, és káliumot.

Készíthető belőle szósz, mártás, vagy akár turmixok, smoothiek alapjaként is felhasználható.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu