Próbáld ki otthon – az Okra

Próbáld ki otthon – az Okra

Talán még nem mindenki hallott erről a különlegességről. Az okra, avagy bámia észak-afrikai eredetű, a mályvafélék családjába tartozó egynyári növény. A marokkói, és a bolgár konyha már évszázadok óta használja az okrát, valamint a mediterrán konyhaművészetben sem idegen. Egyiptomban 4000 éves források is beszámolnak a termesztéséről. Nagy tömegben termesztik az Egyesült Államok déli részén, Bulgáriában, és a volt Szovjetunió közép-ázsiai államaiban.

Hazánkban a közelmúltban kezdett ismertté válni, mivel a melegedő, szárazodó klímán is jól, és biztonsággal termeszthető. Zsenge toktermései fogyaszthatóak, valamint virágzás idején rendkívül dekoratív, és látványos virágzatot fejleszt, ezért dísznövénynek sem utolsó. Ízletes termése jelentős mennyiségű fehérjét, kalciumot, káliumot, vasat, jódot, A-, B- és C-vitamint tartalmaz. Kalória tartalma alacsony. Célszerű viszont észben tartani, hogy a toktermések virágzás után 5-6 nappal már kezdenek megfásodni, és ilyenkor már élvezeti értékük csökken.

Jellemzői

Az okra a mályvafélék közé tartozik. Félfás elágazó, 75-90 cm magas szárat nevel. Nagy méretű, magányosan álló leveleket fejleszt. A szár alsóbb régióban lévő levelek majdnem él szélűek, míg a felsők karéjosak, öttagúak. Indiában, és Ázsiában a leveleket is fogyasztják salátaként.

A virágok látványosak, általában sárgás, vagy krémszínű sziromlevelek alakulnak ki. A virágzás rendkívül rövid ideig tart, gyakran csak néhány órán keresztül este, vagy kora éjszaka figyelhető mag az okra virágzása. A termése többrekeszű toktermés.

Termesztése

Az okre termesztése nem nehéz, néhány dologra kell csak odafigyelni. első a talajmunka, ugyanis csak jól előkészített, tápanyagokkal feltöltött laza talajba célszerű vetni. Előző év végén bedolgozott istállótrágyát meghálálja. A magokat május végével célszerű vetni. Nevelhető palánta is, viszont a gyökérsérülések veszélyesek lehetnek, és nagyban hátráltatják a növények fejlődését az átültetés után.

Telepítsük meleg, napfényes helyre ugyanis hő, és fényigényes növény. A vetésnél is kiemelten fontos, hogy az éjszakák már fagymentesek legyenek. A magok kerüljenek kb 2 cm mélységbe. Az optimális sortávolság kb. 50 cm, a tőtávolság 20-30 cm legyen.

Vízigénye közepes, kibírja a viszonylag nagy szárazságot is, de a megfelelő termésátlag eléréséhez célszerű a csapadékmentes napokon öntözni. Tápanyagigénye szintén nagy, különösen ha jó minőségű, és gazdag termést várunk tőle. Az üzemszerű termesztés során a virágzáskor mintegy 30-40 kg/hektár  nitrogén kijuttatásával segítik a termésérést. A betakarítás a technológia legnehezebb része, mivel a termések hirtelen vénülnek.

A virágzás utáni 3-4 napos termések a legfinomabbak, de a 6-7 napos termések még szintén fogyaszthatóak. Ebben az állapotban szedve nagyobb termésátlag érhető el, de a minőség romlik. A 9. naptól kezdve a termés nem fogyasztható, a termésfa elfásodik. Tárolása 1-2 Celsius fokon kb. 7-9 napig oldható meg. Fagyasztva tárolható hosszabb ideig.

Felhasználása

Az okrát főképp friss fogyasztásra célszerű termelni. Készülhet belőle párolt zöldség, saláta, köret. A vegán étkezés hívei gyakran húspótóként használják, és pörkölt, vagy raguszerűen főzik meg.

Ázsiában halas levesekbe főzik. Készülhet belőle lecsó, vagy sült zöldség is. Mivel nem tárolható sokáig, ezért lehetséges belőle savanyúságot készíteni.

www.vetemenyem-gazdabolt.hu
www.vetemenyem.hu