Szipolyoznak a szipolyok

A szipolyokat legnagyobb tömegben júniusban figyelhetjük meg különösen a gabonatáblákon, és azok közelében.

Szipolyoznak a szipolyok

A májusi hűvösebb időben a cserebogarak rajzása nem volt olyan feltűnő, mint az előző években, viszont június eleji nagy melegben megkezdődött a közeli rokonaik, a szipolyok rajzása. A szipolyfélék (Anisoplia spp.) Fajai közül hazánkban tíz faj is előfordul. A szipolyok a lemezescsápúak családjába tartoznak, közeli rokonai tehát a ganajtúróféléknek, és a cserebogárféléknek, ezen belül is a fémes cserebogarak (Rutelinae) alcsaládjába sorolhatóak.

Szinte mind a kalászos gabonanövények kártevői. Magyarországon a legnagyobb számban előforduló, és legjelentősebb képviselőjük a széles szipoly (Anisoplia lata), gyakori még az osztrák szipoly (Anisoplia austriaca), a keresztes szipoly (Anisoplia agricola), vetési szipoly (Anisoplia segetum), és a gabonaszipoly (Anisoplia tempestiva hungarica).

Életmódjuk

A szipolyok lárva, és kifejlett állapotban is károsítanak, lárvái a talajban fejlődnek két éven keresztül, növényi részekkel táplálkozva. A lárva főleg a gabonatáblák másodvetéseiben károsít a növények gyökereinek rágásával. Az élőlény két telet tölt a talajban, majd május során bábozódik, és alakul át kifejlett rovarrá.

A kifejlett példányok igen fény és melegigényesek, jellemzően a június első felében beköszöntő kánikula tömegével csalja elő a szipolyokat a talajból. Megjelenésük pont egybeesik az őszi búza virágzásának végével, termésérésével. A bogarak a kalászos gabonatáblákat keresik fel táplálkozásra. A gabonatáblákon kívül a pázsitfűfélékben gazdag gyepeket is kedvelik. Rövid időn belül párosodnak, majd a nőstények a talaj felső 10-15 cm-es rétegében rakják le petéiket, melyekből pár héten belül kikelnek a friss lárvák.

Kártétel

Főként gabonakártevő, viszont a másodvetést is megtámadja. A lárva a talajban mozogva a gabonatáblák után kerülő kultúrák csírázó magvait, illetve a kelő növények friss gyökérzetét rágja el. A kifejlett bogarak a kalászokban megbúvó magokat rágják. fejjel lefelé függeszkednek a kalászokon, és a szemeket úgy károsítják, illetve mozgásuk során sokat kitúrnak. Ennek különös ismertetőjegye, hogy a kalász zilált, ”borzas” lesz a szipolyok táplálkozása miatt.

Előrejelzés, védekezés

Megjelenésükre száraz, meleg júniusi időben kell számítani. Rajzás idején ha 10 kifejlett bogárnál több látható négyzetméterenként, védekezni javasolt, mert komoly kártételre képesek. A lárvák jelenlétéhez célszerű lehet kutatógödröket ásni, és megszámolni mennyi szipolypajor található. A legjobb védekezés ellenük az agrotechnikában rejlik. A megmozgatott talajt nem kedvelik, a lárvákat, ha a felszínre kerülnek, a természetes ellenségek hamar összegyűjtik.

Célszerű tehát tarlóhántást végezni, valamint az árvakelést betárcsázni kalászos gabona után. Ha jelentős volt a szipolyok jelenléte, a rákövetkező évben kalászos kultúrát nem érdemes termeszteni a területen, sem az érintett tábla közvetlen szomszédságában. Ha szélsőségesen sok a megjelenő kifejlett rovar gamma-cihalotrin hatóanyagú szerrel eredményesen lehet védekezni. A védekezést célszerű a gabonapoloskák ellen is célozni.

VETEMÉNYEM.HU

www.vetemenyem-gazdabolt.hu