Te fázol? A kártevők köszönik, nem fáznak, és jövőre még többen lesznek!

Mivel különösen enyhe telünk van eddig, sajnos nem számíthatunk a fagy kártevőgyérítő hatására. A tavaszi időszakban valószínűleg jóval nagyobb mennyiségben lesznek jelen az áttelelt kártevők növényeinken.

Te fázol? A kártevők köszönik, nem fáznak, és jövőre még többen lesznek!
Photo by Erik Karits / Unsplash

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy a telek egyre enyhébbek, különösen a decemberi hónapok. Az is ritkaságszámba megy, hogy stabilan kialakuljon 10-20 centis hótakaró. A hideg telek annak idején garantálták, hogy a mezőgazdasági kártevők jelentős része a tél során nemes egyszerűséggel megfagyjon. Csak azok a fajok maradtak meg, amelyeknek petéi, bábjai, vagy áttelelő imágói valamilyen úton módon olyan védett helyre tudtak kerülni, ahol a hőmérséklet nem sokkal ment fagypont alá.

Tehát körülbelül az áttelelő kártevők maximum húsz százaléka maradt életben a következő szezonra. Az elmúlt években a tartós fagyok elmaradásával akár az avarban, a kéregrepedésekben, vagy a talaj felsőbb rétegeiben meghúzódott ízeltlábúak is átteleltek. Ha hozzávesszük, hogy a kártevők a rovarvilág rövid fejlődési idejű, gyorsan szaporodó, sok nemzedéket létrehozó (szaknyelven úgymond R-stratégiás) képviselői, akkor beláthatjuk, hogy egy enyhe tél után komoly invázió várható.

Mi hol telel?

Lepkefélék

A lepkefélék jellemzően a fák kéregrepedéseiben, épületek repedéseiben, vagy a talajban telelnek át. Vannak, amelyek peteként, bebábozódva, vagy kifejlett állatként vészelik át a hideg időt. Pete alakban telel ki az almalevél-aknázómoly, a kéregrepedésekben, bábként az almalevél-sátorosmoly, az almalevél törpemoly, az amerikai fehér medvelepke, amelyek mind a talajban, vagy az avar mélyebb rétegeiben húzódnak meg.

Amint a talajhőmérséklet eléri a megfelelő szintet, a kifejlett rovarok befejezik átalakulásukat, és repülni kezdenek. Az első nemzedékek már május elején megjelenhetnek. Egyes esetekben a lárva telel át, úgymint az almamoly, vagy a barackmoly esetében, melynek kifejlett lárvái telelnek át a kéregrepedésekben, vagy a tárolók, épültek falában. A borsómoly szintén lárvaként telel át, a talajban. A telelésből felébredő hernyók bebábozódnak, és már május első felében megjelenik az első kifejlett nemzedék.

Bogarak

Az ormányosbogaraknál a kifejlett állat, azaz az imágó telel át. Így például az almafa, körtefa, birs, naspolya kéregrepedéseiben húzódhat meg a bimbólikasztó-bogár. A földibolha-félék szintén kifejlett alakban, a talajban vészelik át a telet.

A pattanóbogarak lárva állapotban telelnek át. Több éves fejlődésű állatok, ezért lárvájuk, a drótféreg több szezont is a talajban tölt, és károsít. Amint a hőmérséklet a 10 Clesius fokot eléri, a lárvák táplálkozni kezdenek, és különösen veszélyesek az éppen csírázó magvakra, friss palánták gyökereire.

Levéltetvek

A levéltetvek szintén változatos módon telelnek át. A fekete répa levéltetű például gyomnövényeken, kifejlett alakban repcsény, vagy ürömfajokon. Hasonlóan tölti a telet az uborka levéltetű is.

Szintén gyomnövényeken vészeli át a telet, pete alakban a káposzta-levéltetű. A fák kérge alatt, pete alakban telel ki a zöld őszibarack- és a zöld alma levéltetű.

Poloskafélék

A poloskafélék szinte mind kifejlett alakban vészelik át a telet. A talajban telelnek át a káposztapoloska imágói, a körte recéspoloska ezzel szemben a fák kéregrepedéseiben húzza meg magát. A lucernapoloskák a táblaszélek gyomnövényeit választják, ahol kivárják a hideg idő elmúltát.

A minden évben bosszantóan nagy tömegben megjelenő címeres poloskák elsősorban falrepedésekben, faanyag repedéseiben, kéreg alatt telelnek ki. Ennek köszönhető, hogy gyakran az ablak, ajtó repedéseit, küszöb repedéseit választják, és így könnyen a lakásba jutnak.

Mit tehetünk?

Telelőhelyek megszüntetése

Célszerű lehet minél kevesebb búvóhelyet biztosítani a kártevőknek. A tám-rendszereket, oszlopokat, karókat, de a kerti bútort, díszfákat, bármilyen díszcélú installációkat tekintsük potenciális kártevőszállásnak. Ezért ezeket se hagyjuk ki amikor a lemosó permetezést végezzük, vagy külön fertőtlenítsük őket, erre akár 0,01 százalékos ecet oldat is megfelel. A termesztőedényeket ne hagyjuk kint télire, a karókat is célszerű inkább bevinni. A művelőeszközöket, szerszámokat szintén érdemes fertőtlenítőszeres kezelés után elrakni.

Talajművelés, gyomszabályozás

Ne hagyjunk megmunkálatlan talajfelszínfoltokat. Az ilyen területek kiváló telelőhelyei a kártevőknek. Ha a talajt a téli fagyok előtt, vagy a fagyon megmunkáljuk, azzal nagyon sok telelő kártevőt is a felszínre hozhatunk. Ugyanez a helyzet a fák alatt maradt avarral, vagy a tarlómaradvánnyal. Célszerűbb inkább begyűjteni, és komposztálni.

Különösen fontos, hogy ne hagyjunk gyomos foltokat, szegélyeket a földterületek szélén, a kert eldugottabb részeiben, vagy a határmezsgyéken. Ahogy fentebb írtuk, egy gyomos szegély egy sor kártevőnek kiváló téli szállás. Érdemes tehát ezeket a növényfoltokat is lekaszálni, aláforgatni.

Lemosó permetezés

Nem szabad kihagyni az egyik legfontosabb növényvédelmi technológiát sem. Az ökológiai gazdálkodásban is vannak rá engedélyezett készítmények, tehát bio-gazdáknak is javasolt lemosózni.

Mivel a tartós hideggel már nem lehet érdemben számolni, kifejezetten fontos, hogy egy réz-kén-olajos technológiával a kéregrepedésekben megbúvó ízeltlábúakat, és velük egyetemben a gombás, baktériumos betegségek spóráit, kitartóképleteit is elpusztítsuk.


vetemenyem.hu
vetemenyem-gazdabolt.hu