Vesd tél alá

November végét, még a fagyok előtt kihasználhatjuk néhány zöldség vetésére. Így tavasszal nagyon korán lesz friss zöldség a kertünkben. Mutatjuk hogy csináld!

Vesd tél alá
Forrás: Agroinform

Mit lehet elvetni a kertben november végén? Hát még bukfencet se nagyon érdemes mert minden tiszta sár! Gondolnánk, de ez nem egészen van így. Van néhány növény, amelyet célszerű lehet elvetni az év vége felé is, hogy tavasszal minél hamarabb megkezdődjön a növények fejlődése, és így korai primőr zöldségre tehetünk szert.

Persze van némi hazárdírozás is a dologban, mivel gyakran megtörténik, hogy januárban, februárban beköszönt 1-2 hét napfényes meleg idő, amikor a talaj átmelegszik, és esetleg a növények csírázásnak indulnak. Ha a tél még visszatér február végén, és ismét átfagy a talaj, a csíranövények menthetetlenül elpusztulnak. Tehát ez a megoldás inkább egy esély, egy kis kockázat a nagyobb haszonért, de nem célszerű hektárokat tél alá vetni, mert rossz vége is lehet.

A technológia

A tél alá vetés esetében akkor kell dolgozni, amikor a talaj még nem fagyos, de már elég hideg ahhoz, hogy a magok biztosan ne induljanak csírázásnak. A nappali hőmérséklet körülbelül 2-3 Celsius fok körül legyen, de még a talajhőmérséklet is haladja meg a 0 fokot. Nagyon fontos a megfelelő talajelőkészítés, tehát a terület már legyen megdolgozva mély ásással, vagy szántással, illetve legyen porhanyósra munkálva, laza szerkezetűre gereblyézve.

Ilyenkor a vetési mélységet is célszerű növelni, és a magok inkább a mélyebb rétegekbe kerüljenek, hogy biztosan ne fagyjanak meg. A fagyérzékeny növények nem alkalmasak tél alá vetésre, inkább a hidegtűrőbb, alapvetően kora tavaszi fajtákból válasszunk.

A koraiságon kívül további előny, hogy a növények hamarabb kezdenek nőni, és megerősödnek mire az áttelelő kártevők felébrednek a hibernációból, és elkezdenek táplálék után kutatni. A tavasszal vetett még zsenge növények sokkal inkább ki lesznek téve a kártevők étvágyának.

Mely növényeket vessük tél alá

A saláta, spenót, fokhagyma, és a vöröshagyma kimondottan ajánlott tél alá vetésre. A hagymások esetében, mint a fokhagyma, vöröshagyma a tél alá vetett egyedek különösen aszályos, száraz tavaszokon jobban fejlődnek, mint a tavasszal elduggatott példányok. Ennek oka, hogy a tél alá vetettek már a téli csapadékból, és a hóolvadásból keletkező vizet is hasznosítják.

Borsó is mehet tél alá, például a debreceni fajta, vagy a rajnai törpe. Itt is kerüljenek a megszokottól kicsit mélyebbre a magok. Kisebb növekedési erélyű fajtákat, a 20 cm-es nagyobb növekedési erélyűeket 40 cm-es tőtávolsággal vessük. Jó eredmények érhetőek el a sárgarépa, és a petrezselyem tél alá vetésével is.

Plusz egy tipp

Amennyiben nem akarunk lemondani a télen is frissen szüretelhető kerti csemegékről, akkor érdemes néhány télálló zöldségfélét is becsempészni a kertbe. A káposztafélék jól bírják akár a fagyokat is, különösen igaz ez a kelbimbóra, mely szinte a hó alól is szüretelhető. A káposzta szintén átvészeli a mínusz 5-6 Celsius fokos hőmérsékletet is.

A fagy még édesíti is az ízét, tehát aki édesebben szereti fogyasztani az nyugodtan kint hagyhatja télre is a káposztákat. A metélőhagyma is bírni fogja akár a hótakaró alatt is, tehát ha egy kis friss zöld kell télen a levesbe célszerű tartani pár tő snidlinget is.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu