Vetés a szezon végén

A szeptember ugyan inkább a betakarításról szól mint az ültetésről, de egyes növények még most is elültethetők, és akár a tél elején is biztosítanak, friss házikerti csemegét az asztalra.

Vetés a szezon végén

A szeptember eleje, a nyári időszak vége, mikor már főképp a betakarítási  munkák folynak a földeken, kertekben. Vannak viszont olyan kultúrák amiket még megfontolandó elvetni, egyrészt a főnövények lekerülése után szabadon maradt területek is valamilyen hasznot hajtanak, illetve házikertben még termelhető némi friss zöldség az asztalra az őszi hónapokra is. a másodvetés hasznairól, és célszerűségéről itt írtunk bővebben.

Általánosságban azokat a növényeket célszerű a szezon végén ültetésre kiválasztani, amelyek viszonylag rövid fejlődési idejűek, jól tűrik a több csapadékot, a hűvösebb időjárást, valamint rövidnappalos növények, ugyanis fejlődésük során a világos órák száma fokozatosan csökkenni fog.  Célszerű lehet olyan növényeket ültetni, amelyek még a mínusz fokokat is elviselik rövidebb ideig.

Másik lehetőség, azoknak a növényeknek az ültetése, amelyeket a jövő év tavaszán szeretnénk minél hamarabb betakarítani. Ilyen esetben viszont csak akkor célszerű elültetni a szaporítóanyagot, ha valószínűleg már az idei évben nem fog kikelni, de ahhoz viszont kellően beáll, hogy a téli hideg időszakot átvészelje.

A következőkben bemutatunk néhány olyan kultúrát, és a hozzájuk tartozó technológiát, melyet sikerrel elvethetünk még a hétvégén is.

Őszi-téli retek

A retek igen jól tárolható, kisebb fagyokat is jól toleráló növény, a zöldséges vetésforgóba remekül beilleszthető másodvetésben is. Tipikus kora tavaszi, vagy őszi növény, a nyári időszakban nem is termeszthető sikeresen mert a melegben hamar szárba megy. Tavasszal az úgynevezett hónapos retket szokták termeszteni míg nyár végén, ősszel  inkább az őszi-téli fajtákat.

Jó eltárolhatóságuknak köszönhetően a téli szegényesebb zöldségkínálat jól kiegészíthető velük.

Saláta

A salátafélék viszonylag hamar betakaríthatóak, egy melegebb szeptember, és október eleje még elég hozzá, hogy az ősszel friss salátát lehessen fogyasztani. Jó választás lehet az áttelelő saláta, amely ültetésével a következő év áprilisában már korai, primőr salátát szedhetünk fel.

A palánták kiültetésére október közepén kerülhet sor, 30-35 x 25 cm-re. Szedésére a következő év áprilisában kell számítani. Az áttelelő salátafajták őszi vetésénél ügyeljünk a vízellátásra és a napos termőhelyre.

Levélzöldségek

A sóska, és a spenót is elültethető még a téli hidegek előtt, mivel gyorsan kikelnek, és még az őszi napfényt jól hasznosítják.  A spenót, vagy a sóska levele még a fagyot is kibírják így akár a hó alól is lehet szedni  a salátákba, levesekbe. Elültethető még az ősszel a rebarbara, és a petrezselyem is ezek  a hideget is jól viselik, tehát felhasználásukkal a téli egyébként meglehetősen vitaminszegény táplálkozás is följavítható.

Hagymás növények

A szeptember végi időszak az őszi fokhagyma duggatásának időszaka. A gerezdeket szeptember vége, október eleje idején célszerű a földbe juttatni, hogy azok jól begyökeresedjenek a tél beállta előtt.

Telepítető vöröshagyma is újhagymának, vagy télálló hagymának is.

A kulcs a talaj-előkészítés

A nyár végi, ősz eleji kultúráknak a talajnak nincs ideje a téli időszak alatt pihenni, feltöltődni, ezért mindenképpen célszerű olyan kultúrák után tenni a szezon végi vetést amelyek a talajt nem zsigerelik ki.

Inkább jobb talajállapotot hagynak maguk után például a pillangósok, a hüvelyesek. A talaj kapjon középmély szántást, vagy mély ásást, rotakapálást, majd magágy-előkészítést, hogy morzsalékos kertszerűen elmunkált talajba kerülhessenek a magok.

Veteményem.hu