Zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek.. Mi az?

Zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek.. Mi az?

Javában zajlik a dinnye szezon, és sokan gondoljuk úgy ilyenkor, hogy ebéd vagy vacsora után egy szelet jól behűtött görögdinnyével, vagy sárgadinnyével lazítunk sütemény helyett. A dinnye az egészségünk szempontjából is jó választás desszertnek, 95%-a víz, tehát nem valami hizlaló édesség, emellett A,-B,-C vitamint, kalciumot, magnéziumot, rostokat is tartalmaz. Cikkünkből kiderül, mit kell tudni róla, és hogyan lehet termeszteni ezt a finom harapnivalót.

A dinnyepiac

Az idei évben görögdinnyéből több mint 200 ezer tonna termés várható, a gazdák hazánkban mintegy 500 hektáron termesztik, főleg a hevesi-sík, dél-borsodi síkság, valamint a Duna-Tisza közének sík, löszös-homokos talajú régióiban.

Sárgadinnyéből körülbelül 20 ezer tonnás termést várnak a szezonban. A sárgadinnye termesztő területe is jelentősen kisebb, mintegy 600 hektáron termesztenek a gazdálkodók. Az idei dinnyepiacot jelentősen befolyásolta a májusban érkezett nagy mennyiségű eső, és viszonylag hűvös időjárás.

A dinnyenövények ilyen körülmények között nem tudtak fejlődni, gyengültségi tüneteket mutattak, valamint a növényvédelmi beavatkozások is szükségessé váltak, a fuzáriumos hervadás, és a kladospóriumos betegség egyaránt kedveli a hűvösebb, csapadékosabb időjárást, előforduló jégveréseket. Ezeknek a tényezőknek köszönhető, hogy a piacon még mindig viszonylag magasabb áron értékesítik a magyar dinnyét. Ez az ár viszont a jelenlegi kedvező időjárás, és jó érési feltételek miatt előreláthatólag csökkeni fog.

Színek, ízek, fajták

A görögdinnyének, és a sárgadinnyének is több fajtája van a piacon, amelyek közül a vásárlói preferencia időről időre megváltozik. Négy-öt évvel ezelőtt még az egyenletes zöld héjú, piros belű fajták voltak a jellemzőbbek, viszont jelenleg már népszerűbb a csíkos héjú Crimson fajtakör tagjai. Népszerűbbé váltak az utóbbi időben az egyenletesen halványzöld héjú Charleston Gray fajtakör tagjai is. A világosabb, vagy akár sárgás húsú dinnyefajták például az Orange King még nem tettek szert nagy népszerűségre a fogyasztók között.

Az ilyen sárga belű görögdinnyéknek viszont sokkal magasabb cukortartalma, magasabb antioxidáns tartalma, valamint béta-karotin található bennük. A sárgahúsú görögdinnyefajták termesztésében, egy jó marketing, és szemléletformáló kampánnyal támogatva még nagy lehetőségek állnak. A sárgadinnyepiacon nem ennyire árnyalt a helyzet, ott az eladott mennyiség 90 százaléka az úgynevezett kantalup típusból kerül ki, például a Corin F1, Donatello F1, vagy a Condor F1. Kisebb arányban az úgynevezett galia típusú zöldes húsú fajtákat keresik.

Hogyan termeszd?

A görögdinnye, és a sárgadinnye melegigényes növények. A tenyészidőszakban minimum átlagosan 20 Celsius fokot igényelnek. A dinnyetermesztés történhet helyrevetéssel, vagy palántázással. Vetése esetén fészkesen célszerű elhelyezni a dinnyemagokat. Egy kb. 45 cm mély lyukat kell képezni ezt feltölteni istállótrágyával, majd elsimítani a felszínét kerti földdel. Ezt célszerű a telepítés előtti évben ősszel elvégezni. A magok ebbe a fészekbe kerüljenek április 20. –át követően. Palántázása esetén szintén célszerű elkészíteni a fészkeket előző ősszel, majd május második felében ezekbe a fészkekbe kerülnek a dinnyepalánták.

A dinnyefélék nagy helyigényű növények, a korai fajtákat 150 x 200 tő és sortávolságra, a késeieket 200 x 200 as távolságra. a sárgadinnye esetében kisebb, 100 x100 –as, vagy 100 x 75-ös telepítési sor ér tőtávval célszerű számolni. A dinnye lassan növekszik, ezért a viszonylag tágas sorközök jól kihasználhatóak, kerülhet például bab, retek a dinnyetövek közé.

A dinnyefélék viszonylag tápanyagigényes növények. A görögdinnye például káliumból igényel jelentősen többet. A kálium felét ősszel célszerű kijuttatni, a másik felét fejtrágyaként mikor a termések a kb. gyerekfej nagyságot elérték. A fejtrágyázás a hazai gyakorlatban rendszeresen elmarad, holott a termésnövekedés időszakában kulcskérdés a megfelelő tápanyag-utánpótlás.

Termés szempontjából a görögdinnye hektáronként mintegy 25-40 tonna közötti termést biztosít a sárgadinnye jóval kevesebb, kb. 10 tonna termést biztosít hektáronként. A betakarításnál a fő különbség, hogy a sárgadinnye utóérlelhető, ezért kb. a teljes érés előtt 5-7 nappal is betakarítható, majd árnyékos, szobahőmérsékletű helyiségben utóérik. A görögdinnye betakarítása csak teljesen érett állapotban történjen ugyanis ez nem fog útóérni. A kissé visszhangos, kongó hangot adó, enyhén megfonnyadt szárú dinnye már valószínűleg érett, ízletes.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu