A jövő kertjei : A "haszonkertek"

Ha egy kertet nemcsak széppé, de hasznossá is szeretnénk tenni, érdemes bele különleges, egzotikus haszonnövényeket ültetni.

A jövő kertjei : A "haszonkertek"

"A kert egy jól sikerült kompromisszum az ember és a környezete között, amelyben mindkét fél megtalálja a számítását." Peter Wohlleben német erdész, és ökológus így fogalmaz. A kert az a tér, ahol az ember közel kerülhet a természethez, feltöltődhet, kikapcsolódhat.  A kertészkedés az egyik legnépszerűbb hobbi, amely napjainkban nem csupán a vidéki, külvárosi lakosok, de a balkonkertészkedés, vagy a közösségi kertek révén egyre szélesebb körben terjed el a városokban élők körében is.

A kerttulajdonosok azonban gyakran hajlamosak csak a kert díszfunkciójára tekinteni. Megint mások kifejezetten mértani pontossággal rajzolt, és tervezett, gyakran a természetszerűséget teljesen nélkülöző kertet képzelnek el. Ilyen kertekben maximum néhány tuja, esetleg egy-egy díszfa kap helyet. Gyakori elem a modern kertekben a megjelenő díszkavics, a műfű.

Az ősi bölcsesség a modern korban

Ha összehasonlítjuk az akár csak a múlt század végének kertkultúráját a jelenkorival, igen szembetűnő változásokat figyelhetünk meg. Mintegy 30-40 évvel ezelőtt a kert egyfajta erőforrás volt, amely sok tekintetben biztosította egy család szükségleteit, legalábbis zöldség, gyümölcs tekintetében. Nem hiányoztak a kertből a gyümölcsfák, különösen az olyan igénytelen, de jól termű gyümölcsök mint az alma, a szilva, vagy a birs. Egészen kora tavasztól késő őszig megtalálhatóak voltak a különféle szezonzöldségek a kertben, kezdve a friss leveles salátától, egészen a késő őszig, vagy akár a fagyokig kinn maradó kelbimbóig, káposztáig. Ami pedig nem fogyott el frissen az befőttként, vagy savanyúságként került a spájz polcaira. Az így eltett finomságokból pedig télen is lehetett csemegézni.

Hasznos VAGY szép? Hasznos ÉS szép!  

A modern kertépítés, és a díszkertek elterjedése miatt a kertek esetében a díszfunkció került előtérbe. A díszfák, a díszcserjék, a gyepet alkotó fűfélék közül a kertekben elsősorban a színes, látványos, izgalmas külsejű fajták kerültek előtérbe. A gyümölcstermő fák, gyümölcstermő cserjék ezzel szemben szinte kiszorultak az udvarokból.  A kerttulajdonosok napjainkban kezdenek rájönni, hogy mekkora előny lenne a saját termesztésű gyümölcsök, fűszerek, zöldségek fogyasztása. Felmerül a kérdés, hogy a kell-e választani a dekorativitás, és a hasznosság között? Nos a jó hír, hogy rengeteg olyan megoldás van ,amely kellően dekoratív, de egyben hasznos is.

Zöldségnövények a virágágyásokba, virágok a zöldségeskertbe!

Egy igazi haszonkertben éppolyan arányban megtalálhatók a virágok, a díszítő örökzöldek, díszfüvek, és a zöldségek is. Kifejezetten ajánlott növény például az articsóka, amely dekoratív virágaival, és különleges leveleivel sajátos, egyedi látvány a kertben. Ezen kívül a konyhában is jól felhasználható, kiváló párolt zöldség készíthető belőle.

Purple Artichokes
Photo by Joanna Kosinska / Unsplash

A másik kiváló választás egy haszonkertben, a díszítő, és konyhai funkcióval egyaránt rendelkező tűzbab. Ez a különleges dél-amerikai babfajta kimondottan jól használható függőleges felületek befuttatására. Termését pedig  levesekbe párolt zöldségként, vagy főzelékekben fogyaszthatjuk.

A zöldségeskertbe pedig telepítsünk  olyan virágokat, mint a sarkantyúka, vagy a körömvirág. Ezek a növények egyrészt riasztják a kártevőket, másrészt pedig vonzzák a beporzókat, és a ragadozó rovarokat a kertbe.

Dekoratív magaságyások

A magaságyás egy kreatív, és hasznos installáció a kertben. Gyakorlatilag egy keretet feltöltünk ágnyesedékkel, gallyakkal, levágott fűvel, komposzttal, majd feltöltjük talajjal. A magaságyás kerete többféle anyagból készülhet, dekorálható ízlés szerint. A magaságyásba telepített növények esetében is széles a skála. Ültethetünk gyógynövényeket, paradicsomokat, chiliket, vagy fűszereket is, sőt ezek keverékét is. Az oregánó, a kakukkfű, vagy a levendula csodásan mutat egymás mellett, és a konyhában is sokoldalúan felhasználhatóak.

Látható, hogy a kert ugyanúgy lehet szép, és dekoratív, amellett, hogy hasznot hoz. Nem kell lemondanunk a saját termesztésű zöldségekről, fűszernövényekről, vagy gyümölcsökről, sem pedig a kertünk díszeiről. Sőt több olyan növényt is választhatunk amelyek nemcsak szépek, és különlegesek, de a konyhában is jól használhatóak.

www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu