Kis kerti közgazdaság - megéri-e a konyhakert?

Vajon megéri zöldségnövényeket nevelni otthon? Mennyit tudunk spórolni ha magunk tereljük a zöldségeket, ahelyett, hogy megvennénk boltban? Érdemes-e egyáltalán ezzel foglalkozni? Cikkünkben erre keressük választ!

Kis kerti közgazdaság - megéri-e a konyhakert?

Kis Kerti Közgazdaságtan

Biztos Neked is eszedbe jutott már, mennyire jó lenne saját termesztésű friss zöldségeket nevelni, és fogyasztani egyenesen a kertből. Ezzel szemben biztos hallottad már azokat a véleményeket is, mely szerint mindez “ nem éri meg”, vagy hogy “ráfizetés” avagy “úgysem tudsz annyi zöldséget termeszteni, olcsóbb, ha megveszed a boltban”. Sajnos ezek a vélemények a közelmúltig a teljesen általános közvélekedést képezték. Az emberek többsége szerint egyszerűen nem éri meg hosszú órákon keresztül a kertben görnyedni, veteményezni, palántát nevelni, és kora tavasztól késő őszig a növények között tevékenykedni.

Ez a vélekedés azonban egyre kevésbé állja meg a helyét. A közelmúltban fellépett élelmiszerár robbanás, sőt egyre gyakoribb élelmiszerhiány sokak számára tette nyilvánvalóvá, hogy a saját termesztésű élelmiszer hatalmas érték.

Van 30 négyzetméter szabad terület a kertedben ? Használd ki!

Nagyon sok ember él Magyarországon kertesházban. Viszont sokan csak maximum dísznövényeket ültetnek, gyepesítenek. Játszunk el most a gondolattal, mi lenne, ha a kertnek egy kis részében, mintegy 30 négyzetméteren nem gyepet, vagy tujákat, hanem egy konyhakertet létesítünk.

A Közösségi kert mindenki számára lehetőség a kertészkedésre 

Miért számoljunk ezzel a mérettel? Nos 30 négyzetméter nem nagy terület, akár munka mellett, heti néhány óra ráfordított energiával gondozható. Ekkora terület a lakosság többségének rendelkezésére áll, különösen kertes házban. Ha esetleg nincs kertünk, akkor pedig egy ilyen méretű területet évi néhány ezer forintért bérelhetünk egy közösségi kertben. Tehát ez a modell szinte minden kertészkedés iránt érdeklődő számára elérhető.

Mire kell figyelni?

Ahhoz, hogy egy ilyen kis területről minél több friss és egészséges zöldséget takaríthassunk be, szükségünk lesz némi tervezésre. Gondoljuk végig melyek azok a növények, amelyeket termeszteni szeretnénk. Célszerű lesz rövid, és hosszú tenyészidejű fajtákat kombinálni. Használjuk ki a másodvetés lehetőségét, amikor az egyes növényeket, mint a saláta, vagy a retek vessünk kora tavasszal, és ősszel is.

A teljes szezont használjuk ki. Legyenek növények amelyeket korán, szinte a fagyok után vetünk el, és már korán március végén, április elején termést hoznak. Ilyen lehet a retek, a fejes saláta, vagy a tépősaláta.

A kertünk viszont ősszel a fagyig, sőt az után se maradjon teljesen üres, válasszunk olyan zöldségeket, amelyeket kint hagyhatunk akár mínusz 6-8 fokos hidegben is. A káposzta, és a kelbimbó jól fogja tolerálni a hideget.

Tervezzük meg a kertet a kerttervező segítségével. A Linkre kattintva indulhat is tervkészítés.

Vetemenyem

Előkészületek

Ha megterveztük a kertünket, kezdjük meg a talajelőkészítést. Jól elmunkált, laza talajra lesz szükség. A célterületet javasolt megásni. Ha nagyon kötött a talaj, javasolt lehet komposztot bedolgozni, hogy lazítsuk a közeget. Ha van lehetőség, érdemes lehet érett marhatrágyát is beásni a talajba, ez azon kívül, hogy jobb talajszerkezetet fog eredményezni, a növényeket is ellátja tápanyagokkal. Másik fontos teendő a kertészeti szezon megkezdéséhez a palántanevelés. Egyes növények mint például a paprika, a paradicsom, az uborka, vagy a padlizsán esetében javasolt palántát nevelni. Ehhez lásd palántanevelési útmutatókat ebben a cikkben:

Termés és eredmények.

  1. termelés turnus - a tavaszi termesztés

Képzeletbeli példánkban a veteményezést kezdjük hónapos retek, saláta, és zöldborsó vetésével. A 30 négyzetméteres területet osszuk fel, a példa kedvéért 3x10 négyzetméteres parcellára ahol a növénytermesztés folyik majd.

Saláta: A saláta esetében a vetést végezzük el február végén, március elején beltérben. A saláta gyorsan kihajt, és még hűvösebb körülmények között is erős, egészséges palántát nevel. Akár azzal is érdemes eljátszani, hogy kicsit elnyújtjuk időben a magvetést hogy a salátás parcellán ne egyszerre érjen be az összes növény. Ebben az elméleti példában maradva a 10 négyzetméterre 200 fej saláta fog kerülni. tételezzük fel, hogy 180 fej be is érik.  Ez a mennyiség bőven fedezi egy négytagú család szükségletét sőt még a barátoknak is jut belőle.

Szupermarketben megvásárolva ennyi saláta mintegy 40 000 forintba kerülne.

Hónapos retek: Másik igen célszerű növény kora tavaszra a hónapos retek lesz. A kijelölt 10 négyzetméteren mintegy 10 kilogramm hónapos retket tudunk betakarítani. Ha egy csomó retket átlagosan 2,5 dekának számolunk akkor ez azt jelenti hogy az adott területről 40 csomó retket tudunk betakarítani. Ez 2022-es árakat figyelembe véve 8000 forint piaci értéken.

A retek egy optimális kora tavaszi növény 

Borsó: A korai borsót már március elején elvethetjük. A borsó négyzetméterenként mintegy 2 kilogramm termést ad, tehát a példában szereplő 10 négyzetméterről 20 kilogramm borsót tudunk betakarítani.  A borsót már május második felében szedhetjük. Előnye, hogy igen jó talajt hagy maga után a nitrogénmegkötő gyökérbaktériumok miatt. Ezért a borsó után akár nagyobb tápanyagigényű kultúrát is ültethetünk. A területről szedhető mintegy 20 kiló borsó piaci ára pedig a tavalyi adatokat, és a piacok átlagárát figyelembe véve kb.:39 800 Forint. ( tavalyi évben a zöldborsó átlagára 1990 Ft / kg volt.)

Kora tavasz már a magvetés időszaka lehet

Összegezzük: A termények összértéke, amelyeket a kertben termesztettünk 87 800 Forint volt. A költség amit vetőmagra, tápoldatra költünk ezeknél a növényeknél mintegy 5 000 Forint (nagyon bőven számolva). Így a kertünkben 82 800 Forint haszon képződött. Tételezzük fel, hogy ennek a 3 növények vetése, gondozása, heti 3 órát vesz igénybe. Ez relatív tekintve, hogy a borsó tovább marad a területen, a retek viszont hamarabb lekerül. Tehát a kertünkben erre a három növényre március, április, május hónapokban 36 óra munkát fogunk fordítani.

2.  Termelési turnus - a nyári zöldségek

Mivel a saláta, és a retek már májusban lekerül a területről, és legkésőbb május végéig a borsót is felszedjük, ezért jöhetnek az olyan nyári zöldségek mint a paprika, a chili, a paradicsom, az uborka. Ezen példában most számoljuk úgy, hogy paprikát, paradicsomot, és uborkát termesztünk. Az elhelyezésnél ügyeljünk rá, hogy a paradicsom, és a paprika lehetőleg ne legyen szomszédos egymással a közös betegségek elkerülése miatt.

Veteményem.hu kerttervező

Paradicsom: A paradicsompalántákat csak május második felében ültessük ki, mikor már a tavaszi fagyok elmúltak. A néphagyomány szerint a Fagyosszentek után kell a növényeket a szabadföldbe ültetni. A példában szereplő 10 négyzetméterre nagyjából 25 palántát helyezzünk el. Az optimális termésátlag esetén 100 kiló paradicsomot szüretelhetünk. Ez a tavalyi árakkal számolva is 60 000 Forint értékű termés.

A paradicsom nagy értéket képvisel 

Paprika: A paprika esetében kicsit nagyobb tőszámmal lehet számolni, 5 növény/ négyzetméterrel. Ez esetben a 10 négyzetméterre 50 tő paprikával számolhatunk. A paprika termésátlaga körülbelül 1.2 kilogramm tövenként, tehát számolhatunk nagyjából 60 kiló paprikával a szezonban. A paprika piaci ára 36 000 forint lenne.

Uborka: Az uborka esetében a 10 négyzetméter területen mintegy 50 kilogramm termésre számíthatunk. Az uborka átlagárát 500 ft/ kilogrammal számolva, ez a termésmennyiség is 25 000 Forint bevételt hozott a konyhára.

Összegzés: A termény összértéke mintegy 121 000 Forint. Ha magunk neveljük a palántát, akkor fajtától és kiszerelétől függően szükségünk lesz kb 10 csomag paradicsom , 3 csomag uborka, és 8 csomag paprika vetőmagra. (Ez nagyjából a maximum mennyiség ahol számoltunk olyan különleges, egyedi paradicsom, és paprika fajtákkal is ahol egy csomag kb. 10 szem magot tartalmaz). Így számolva a vetőmag költsége  maximum 12 000 forint ( különleges fajtákat is számolva, teljesen konyhakerti fajtákkal számolva akár a feléből is kihozható.) A növényvédelemre, és a növénytáplálásra szintén számoljunk kb 9 000 Ft-ot az évben. Így a termés piaci árából a költségeket levonva mintegy 100 000 Forint értékű termést takaritottunk be.

3. Termelési turnus

A paprika, és paradicsom után még ősszel, az első fagyok előtt, vessünk újra a parcellában. Jelen példánkban ismételjük meg a tavaszi turnust azzal a különbséggel, hogy borsó helyett vessünk zöldbabot. A zöldbab gyorsan kel, jól bírja a rövid nappalokat, és még a tél beállta előtt szedhető

Mivel már kedvezőtlenebbek a körülmények, és nagyobb a kockázata, hogy egy-egy hűvösebb nap visszaveti a növények fejlődését számoljunk kevesebb terméssel. Tételezzük fel, hogy a zöldbabból 25 kilogrammot, a salátából 100 fejet, retekből pedig 7 kilogrammot, azaz kb 21 csomót tudunk betakarítani. A zöldbab piaci áron számolva mintegy 25 000 Ft, a saláta piaci ára kb 20 000 forint, a reteké pedig 5250 forint lenne. Tehát a kert őszi kihasználásával ismét 50 250 Forintot termelt a kert. A vetőmagokra, a növények kezelésére vonjunk le ismét 5 000 forintot, így 45 250 Forint marad a kert termése.

Összességében elmondhatjuk, hogy jól kihasználva a kertünk 30 négyzetméterét konyhakertnek beáldozva egy szezonban akár 228 000 Forint értékű termést takaríthatunk be. Az, hogy ez kinek éri meg, és kinek nem, azt pedig az olvasó fantáziájára bízzuk.


www.vetemenyem.hu
www.vetemenyem-gazdabolt.hu